Pirmą kartą Klaipėdoje – šeimyninis Geniušų duetas | Diena.lt

PIRMĄ KARTĄ KLAIPĖDOJE – ŠEIMYNINIS GENIUŠŲ DUETAS

  • 0

„Man groti scenoje su Anna – malonumas“, – sakė Lukas Geniušas, pirmą kartą Klaipėdos publiką supažindinsiantis su savo žmona Anna Geniušiene. Pianistų dueto koncertas „Kombinacija 2x2“ įvyks šį penktadienį 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Dueto paruošta intriguojanti programa aprėps muziką nuo XIX a. iki šių dienų. „Žinodami, kad pianistai yra sutuoktiniai, klausytojai gali tikėtis, kad bent jau repeticijų laiko šiai porelei nepritrūko“, – laukdamas koncerto Klaipėdoje juokavo L.Geniušas.

Gimę ir augę Maskvoje, abu pianistai ten baigė prestižinę P.Čaikovskio konservatoriją. „Toks mano likimas – gimti šeimoje, kurios 80 proc. kelių kartų narių yra muzikantai. Sunku buvo priešintis tokiam lemties balsui“, – sakė L.Geniušas, paklaustas, kodėl pasirinko muziko kelią. Geniušų pavardė Lietuvoje asocijuojasi su aukšta muzikos atlikimo kokybe, tai patvirtina ir sėkminga L.Geniušo karjera. Svarbūs laimėjimai F.Chopino (2010) ir P.Čaikovskio (2015) tarptautiniuose konkursuose įtraukė pianistą į nesibaigiančias koncertines keliones po visą pasaulį.

Sparčiai karjeros laiptais kyla ir A.Geniušienė. 2017-ieji jai buvo itin sėkmingi: pianistė savo kolekciją papildė net trimis svarbiais laimėjimais. „Nors tam tikrą laiką nebuvau tikra, kad muzika taps mano pagrindine veiklos sritimi, augdama ir bręsdama ėmiau suvokti, jog privalau į muziką sutelkti visas savo jėgas, nes ji turi man tapti ne vien pramoga, bet ir gyvenimo būdu tikrąja šių žodžių prasme“, – kalbėjo pianistė, Klaipėdoje koncertuosianti pirmą kartą.

Nuolat po pasaulį keliaujantys pianistai šiuo metu kuria namus Londone, o ilsėtis mėgsta Lietuvos pajūryje. L.Geniušas Kuršių neriją gerai pažįsta nuo vaikystės, čia šiąvasar šventė net savo gimtadienį. Jis su malonumu prisimena ir pirmąsias romantiškas poros atostogas pajūryje.

Pirmajam šeimyninio dueto rečitaliui Lietuvoje pianistai pasirinko efektingą ir aukščiausios profesinės meistrystės reikalaujančią programą. Koncertą pradės žaismingai pavadinti Roberto Schumanno etiudai („Muilo burbulai“, „Akla višta“, „Vyrelis ir žmonytė“ ir kiti). Antrojoje dalyje skambės Claude’o Debussy, Leonido Desiatnikovo ir George’o Gershwino kompozicijos dviem fortepijonams.

„Dviejų fortepijonų skambėjimas suteikia labai plačias išraiškos galimybes, yra tikrai „derlinga žemė“, kuri ir kompozitoriams, ir atlikėjams – didelis potencialas. Mes stengiamės pasinaudoti tuo maksimaliai“, – teigė L.Geniušas, kviesdamas į koncertą „Kombinacija 2x2“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS