Prestižinės premijos nominantai – ir klaipėdiečiai | Diena.lt

PRESTIŽINĖS PREMIJOS NOMINANTAI – IR KLAIPĖDIEČIAI

Šiemet į Nacionalinę kultūros ir meno premiją pretenduoja beveik 40 kūrėjų, tarp jų du klaipėdiečiai – tapytoja Angelina Banytė ir fotomenininkas Remigijus Treigys. Šis aukščiausias kūrėjų įvertinimas Lietuvoje teikiamas nuo 1989 m.

Nusipelno aukščiausio įvertinimo

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija iš visuomenės sulaukė 39 pretendentų, kurie nominuoti šiųmetei prestižinei kūrėjų premijai.

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius rekomendavo tapytoją A.Banytę, o Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras ir Lietuvos fotomenininkų sąjunga – fotomenininką R.Treigį.

Abu kūrėjai – klaipėdiečiai, savo darbais garsėjantys ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tiek A.Banytė, tiek ir R.Treigys jau ne pirmą kartą nominuoti šiai premijai.

"Angelina – labai kuklus ir tylus žmogus, o jos darbai savo plotais yra protu nesuvokiami. Gal jie nelabai ir matomi plačiajai publikai, nes ji tapo interjeruose ir specifinėse vietose. Angelinos darbai rodo, kad jos kūryba visavertė ir ji nusipelno aukščiausio įvertinimo", – įsitikinusi Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Neringa Poškutė-Jukumienė.

Vertas būti pastebėtas

Menotyrininkas, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro vadovas Ignas Kazakevičius, paprašytas apibūdinti nominantą V.Treigį ir jo kūrybą, pakartojo: "Vertas, vertas, vertas, vertas."

"R.Treigio kūryba išsiskiria ne tik fotografiniame kontekste, bet yra įdomi Lietuvos šiuolaikinio meno dalis. Tai liudija ir pastaroji jo paroda "Chronometrai". Jo kūriniai nepraranda savo aktualumo, nepaisant to, kada jie sukurti – ar dabar, ar prieš 25 metus", – teigė I.Kazakevičius.

"Neperšokęs griovio, nesakyk op", – tiek tepasakė mažakalbis fotografijos meistras R.Treigys, išgirdęs, kad yra nominuotas prestižinei premijai.

Pripažinimas už išskirtinį braižą

Nacionalinė kultūros ir meno premija – aukščiausias kūrėjo įvertinimas, įrodantis išskirtinį menininko braižą ir kūrybos pripažinimą.

Šis apdovanojimas skiriamas už reikšmingiausius kūrinius, sukurtus per pastaruosius septynerius metus, ir ne daugiau kaip 2 premijos gali būti skiriamos už ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija teikiama nuo 1989 m. Per 29 metus ji įteikta 204 Lietuvos menininkams. Jos dydis šiuo metu siekia 30 tūkst. eurų.

Šį apdovanojimą yra gavę tik 5 klaipėdiečiai: 1994 m. dailininkas ir skulptorius Arūnas Sakalauskas, 2007 m. aktorius Vytautas Paukštė, 2010 m. poetas, eseistas Rolandas Rastauskas, 2014 m. aktorė Nelė Savičenko, 2016 m. aktorius Vytautas Anužis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS