Rubinų duetas „Kartu“ – gyvenime ir scenoje | Diena.lt

RUBINŲ DUETAS „KARTU“ – GYVENIME IR SCENOJE

  • 0

Naują koncertinę programą „Simbiozė“ – svajingą ir dinamišką smuiko ir kontraboso dialogą – Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė spalio 9 d. 18 val. melomanams pristatys Lietuvoje ir Japonijoje dirbantis duetas „Kartu“.

Tai tarptautinių konkursų laureatai – smuikininkė Agnė Doveikaitė-Rubinė ir kontrabosininkas Danielius Rubinas. Jiedu kartu muzikuoja septynerius metus, o pirmasis bendras pasirodymas įvyko Gidono Kremerio festivalyje Austrijoje. Atlikėjai daug metų griežia šio žymaus smuikininko vadovaujamame orkestre „Kremerata Baltica“, o būdami Japonijoje jie groja ir Kanadzavos miesto simfoniniame orkestre.

Netradicinis duetas sukūrė papildomą nišą nestandartinėms novatoriškoms idėjoms įgyvendinti. Agnė ir Danielius siekia ištrinti ribas tarp atlikėjo ir publikos, pastarąją įtraukdami į bendrą kūrybinį procesą.
Netradicinio dueto repertuaras labai platus. Jis dažnai
pristato įvairius netipiškus projektus, sulaukiančius pasisekimo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse.

Pasak atlikėjų, koncerto programos pavadinimas „Simbiozė“ pasirinktas neatsitiktinai. Išvertus iš graikų kalbos, jis reiškia sugyvenimą. Rinkdamas kūrinius koncertinei programai, Rubinų duetas atsižvelgė į šio žodžio prasmę. Kaip ji pasireiškia muzikoje? Nedažnai klausytojai gali išgirsti kartu muzikuojančius itin tolimus giminaičius – smuiką ir kontrabosą. Išryškindami vienas kito tembrą ir kartu susiliedami į bendrą skambesį, atlikėjai pagrieš rafinuotojo baroko ir neužmirštamos klasikos kūrinių, kurie kartu derės su moderniais opusais ar net argentinietišku tango.

Duetą „Kartu“ žavi ir kita žodžio „simbiozė“ prasmė – „du tarpusavyje artimai susiję organizmai gyvendami simbiozėje teikia vienas kitam naudos“. Tokiu principu duetas vadovaujasi savo kūrybinėje veikloje, o šiame koncerte atlikėjai siūlo ir klausytojams tapti bendros simbiozės kūrėjais.

Koncerto programoje skambės J.S.Bacho, W.A.Mozarto, J.Clarke’o, J.Massenet kompozicijos, taip pat duetui „Kartu“ dedikuotas japonų kompozitoriaus Atsuhiko Gondai kūrinys „Laiko lašas“. Jo pasaulinė premjera nuskambėjo rugpjūčio pradžioje Kristupo vasaros festivalyje.

„Kūrinys labai įdomus, jis puikiai atspindi tą japonišką, sakyčiau, net dzenišką pradą. Jo kompozitoriaus manymu, gyvenime viskas yra šalia. Pavyzdžiui, Japonijoje vyksta ir žemės drebėjimai, ir kartu yra nuostabus gyvenimas. Tad kūrinyje jis pateikė daug dinaminių šuolių“, – pasakojo A.Doveikaitė-Rubinė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS