Tapytojo pasivaikščiojimas paupiais | Diena.lt

TAPYTOJO PASIVAIKŠČIOJIMAS PAUPIAIS

Kaip keistai kartais viskas susiklosto: Šarūno Šarkausko paroda Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriuje nebuvo planuota, kaip ir nebuvo planuotas „langas“ rugpjūtį įtemptame 2018-ųjų galerijos parodų grafike...

Sukrito aplinkybės

...Bet, matyt, buvo tokia diena ir taip sukrito aplinkybės, kad kaunietis tapytojas kažkodėl buvo Klaipėdoje: pirko dažus J.Janonio gatvėje esančioje dailės reikmenų parduotuvėlėje ir jos kaimynystėje netyčia atrado bibliotekos meno galeriją. Užsuko. Tik šiaip – pasmalsauti. Tada atsargiai pasidomėjo, kada būtų galima čia surenti parodą. Ir, koks stebuklas, pasirodo, galima jau rytoj. Taip visai netikėtai paskutinę liepos dieną Š.Šarkausko tapybos ir vieno medinio objekto paroda „Paupiai“ iš Kauno atkeliavo į Klaipėdą. Vienintelį erdvinį eksponatą – ažūrinį medinį objektą „Pienės žydėjimas“ Šarūnas sukūrė parodos uostamiestyje išvakarėse. Jame, kaip ir to paties pavadinimo tapybos darbe, – pienės žydėjimo motyvas. Skirtumas tik toks, kad čia spalvą pakeitė natūrali medžio faktūra, kuri yra ne mažiau iškalbinga.

Vasaros fiesta

Š.Šarkauskas klaipėdiečiams jau yra pažįstamas: 2013-aisiais menininko tapybos paroda „Tunų gaudymas Danėje“ buvo surengta „Klaipėdos galerijoje“, 2017-aisiais autorinė tapybos paroda „Anapus upės“ – viešbutyje „Navalis“. Šį kartą Š.Šarkauskas į Klaipėdą atvežė „Paupius“.

„Norėjau vėl sugrįžti į paupius – įsėsti į tą patį autobusą su užrašu ,,Paupiai“, išlipti galinėje stotelėje ir eiti palei upę. Upė pasiglemžia medžius, krūmus, apsemia lieptus, užtvindo valtis, priartėja prie žmonių namų. Čia niekas niekur neskuba, tik upė bėga, viską nešdama su savimi...“

Ir tiek visko tuose paupiuose – spalvų, kvapų, skonių... Viduržemio jūros koloritui būdingų tonų prisodrinta Š.Šarkausko tapyba sukuria amžinos šventės, vasaros fiestos nuotaiką.

Skirti džiaugsmui

Jo drobėse, lyg kaleidoskopo vamzdelio dugne sukritusiame ornamente, išnyra mozaikiški pienių ir lelijų žiedai, purpuru skyla pernokusios vyšnios, smaragdine žaluma sušvinta medžių ūksmė, sušnara ochrinis moters suknelės šilkas.

Visuose Š.Šarkausko paveiksluose, nesvarbu, kad ir kas būtų nutapyta, – upė, gėlės žiedas, vynuogių kekė, krintantis lapas, medžių gojelis, – visur gyvena maži, vienas į kitą panašūs, beveik belyčiai žmogeliukai. Linksmi, jaukūs, besišypsantys debesų ganytojai, į dangų užvertę mažas akutes ir paslaptingai besišypsantys. Vienur jie – pirmaplaniai paveikslo veikėjai, kitur – tik smalsūs lapijoje besislepiantys stebėtojai.

Š.Šarkausko drobėse nėra įtampos, kančios, stipraus emocinio užtaiso, – jo paveikslai skirti džiaugsmui, todėl kone kiekvieną priverčia nevalingai šypsotis ir be ypatingų pastangų užkrečia šventine nuotaika.

Galėtų virsti vitražais

Tingus ėjimas paupiu, žiūrėjimas į ramiai bėgančią upę, mintimis, matyt, nuplukdo tapytoją ir į tolimus kraštus, regėtus ar menamus, pažintus kelionėse ar knygų puslapiuose. Gal vietinė upė kokiai akimirkai virsta Nilu, plukdančiu savo vandenis pro Egiptą? Nepaklausiau autoriaus ar yra ten buvęs, o jeigu ir ne, tai egiptietiški motyvai ir spalvos iš senų papirusų jį vis tiek suranda ir vienokiu ar kitokiu pavidalu nusėda jo drobėse.

„Paupio“ cikle neieškokite lietuviškai tapybai būdingų santūrių žemės spalvų, jų čia nėra. Š.Šarkausko koloritas – ryškus, figūrinės arba ornamentinės kompozicijos kuriamos iš daugybės kobalto, karmino, turkio, nefrito, ochros atspalvių, kurie subtiliai dera tarpusavyje. Tapytojui panorėjus, kiekviena drobė lengvai galėtų virsti vitražu.

Apie parodos autorių

Š.Šarkauskas-Šarka gimė 1967 m. Kaune, mokėsi keturmetėje meno mokykloje. Tolimesni bandymai studijuoti menus buvo nesėkmingi, tačiau tapyba jį persekioja visą gyvenimą. Yra sukūręs ne vieną medinę skulptūrą, medinį pano parodai ,,Kristaus kančios interpretacijos“, pavadintą ,,Ašara Dievo aky“. Jį įsigijo Klaipėdos ,,Navalio“ viešbutis. Naujausia medinė kompozicija „Pienės žydėjimas“ šiuo metu eksponuojama Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriuje (J.Janonio g. 9), kur iki rugpjūčio 20-osios veikia autoriaus tapybos paroda. Š.Šarkauskas yra surengęs parodų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje.

GALERIJA

  • „Vynuogės“
  • „Sielininkai“.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

AK

Taip, jam smegenyse viskas labai neblogai, skirtingai nei jums. Puikus darbas.

Hahaha

Ir čia paupių menas ,jam smegenyse ar viskas gerai ,bjauru žiūrėti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS