Teatras pasikeis neatpažįstamai | Diena.lt

TEATRAS PASIKEIS NEATPAŽĮSTAMAI

Jau 2020-aisiais Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeis neatpažįstamai. Pastebimai padidės didžioji salė, akį trauks šiuolaikiškas ir dinamiškas statinio fasadas, o bokšto viršuje atsiras apžvalgos aikštelė.  Jeigu neiškils trukdžių, atnaujinimo darbai turėtų užtrukti iki trejeto metų. Tiesa, dar beveik metų reikės techniniam pastato atnaujinimo projektui parengti. Iš viso teatro atnaujinimas kainuos apie 20 mln. eurų.

Tikslo link

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcijos link žengtas dar vienas didelis žingsnis – pradedamas rengti teatro atnaujinimo techninis projektas.

Pirmadienį jis pristatytas klaipėdiečiams, teatro bendruomenei bei politikams. Rengti minėtą dokumentą patikėta konkursą laimėjusiai uždarajai akcinei bendrovei „Inžinerinė mintis“ jungtinėje veikloje dirbančiai su vokiečių architektų įmone “Studijo Gollwitzer architekten gmbH“.

Rekonstravimo techninio projekto parengimo sutartis pasirašyta šio mėnesio 13 d. Sutarties vertė – 399 tūkst. Eurų.

Techninį projektą planuojama parengti per 11 mėnesių. Atnaujinimo darbai turėtų trukti apie trejetą metų. Sėkmės atveju, darbus planuojama pradėti 2017-aisiais.

Šiemet – svarbūs žingsniai

Kadenciją baigiančio teatro vadovo Ramūno Kaubrio teigimu, prie teatro rekonstrukcijos projekto pradėta dirbti nuo 1990-ųjų. Tačiau dėl pakitusios politinės bei ekonominės situacijos projektas iki šiol dar nėra įgyvendintas.

„Pastato klausimais daugiau ar mažiau rūpinosi visi buvę teatro vadovai“, – pastebėjo R.Kaubrys.

Keli itin svarbūs žingsniai projekto vystyme žengti būtent šiemet – patvirtintas praplėsto sklypo detalusis planas, išrinktas laimėtojas bei pasirašyta projektavimo paslaugų sutartis.

Visos sumos dar nenumato

Pirmadienį vykusiame projekto pristatyme dalyvavęs Lietuvos Respublikos Seimo narys Raimundas Paliukas, kuris yra ir teatro globėjas, pastebėjo, kad techninio projekto rengimas – labai svarbus žingsnis tikslo link.

Šiemet valstybė teatro rekonstrukcijos projektui skyrė 290 tūkst. eurų, o kitais metais planuojama skirti dar apie 341 tūkst. eurų.

Pirminiais skaičiavimais, visam teatro atnaujinimui prireiks apie 20 mln. eurų. Į šią kainą įeina ir technika, kurios reikės atnaujintam teatrui.

Teatro rekonstrukcijai iš Europos Sąjungos tikimasi gauti 5 mln. eurų ir apie 3 mln. eurų iš Aplinkos ministerijos.

„Pinigų tiek, kiek reikia, artimiausiame horizonte – nematyti“, – konstatavo R.Paliukas.

Vis dėlto, planų atsisakyti teatro atnaujinimo esą nereikėtų, mat kol atsiras visi reikalingi pinigai gali teksti laukti dar ne vieną dešimtmetį.

Taps traukos centru

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pastebėjo, kad teatro rekonstrukcija jau beveik ranka pasiekiama, nors kelias iki to nebuvo paprastas.

„Tai – Mozės epopėjos verta istorija. Panašu, kad dabar jau matome šviesą tunelio gale“, – pastebėjo V.Grubliauskas.

Miesto vadovas prisipažino tikintis, kad Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcija nesitęs taip ilgai kaip neseniai duris atvėrusio Klaipėdos dramos teatro bei numatytiems darbams kojos nepakiš nei politinės peripetijos, nei finansavimo problemos.

Tikimasi, kad atnaujintas teatras taps dar viena miesto puošmena bei traukos centru.

Daugiau žiūrovų

Techninio projekto rengėjams buvo iškelta užduotis išplėsti žiūrovinę salę tiek, kad joje tilptų 700 žiūrovų bei įrengti mažąją salę, talpinsiančią 200 žmonių. Planuodami teatro pokyčius projektuotojai turėjo išsaugoti ir didįjį teatro bokštą.

„Mes išanalizavome esantį pastatą ir susidūrėme su problema – esamą salę praplėsti, kad joje tilptų 700 žmonių bei patenkinti kitus reikalavimus. Yra problemų su aukščiu, salės akustika ir kitų. Todėl nusprendėme dalį pastato nugriauti ir pagrindinę salę nukreipti link Danės pusės“, – pasakojo „Studijo Gollwitzer architekten gmbH“ architektas Wolfgangas Gollwitzeris.

Architekto teigimu, statinio rekonstrukcijos metu bus pastatytas naujas priestatas, tenkinsiantis visus numatytus uždavinius. Po rekonstrukcijos pastatas bus dviejų tūrių ir bus orientuotas ne į Atgimimo aikštę, o į Danės pusę.

Gyventojams netrukdys

W. Gollwitzeris patikino, kad projektuojami pastatai nebus tokie aukšti, jog trukdytų gyventojams, užstotų vaizdus ar saulės šviesą.

Pro naujo ir dinamiško teatro pristato langus atsivers upės bei senamiesčio vaizdai. Tiesa, šiuo metu tokį matomumą ribotų šiltuoju metų laiku sužaliuojantys medžiai, tačiau šį klausimą planuojama išspręsti jau įsibėgėjus techninio projekto rengimui.

Naujojo pastato dalies dizainu siekiama sujungti senąjį klasikinį bei naująjį modernų statinius.

Atnaujinto teatro rūsyje bus įkurtos techninės patalpos, sandėliai, persirengimo kambariai. Iš naujai projektuojamo pastato bus galima tiesiai patekti į pagrindinę salę.

Antrame aukšte įsikurs kavinė. Trečiame aukšte atsiransiančioje mažojoje salėje bus įrengtos transformuojamos kėdės, todėl bus galima įrengti įvairius renginius. Tame pačiame aukšte planuojamos ir repeticijų patalpos.

10 vietų automobiliams

Vis dėlto, neretą pristatymo dalyvį nustebino tai, kad prie atnaujinto teatro numatyta tik 10 vietų automobiliams.

Projektuotojų teigimu, tokiame mažame sklype daugiau įrengti nepavyktų, todėl teatro lankytojams teks automobilius palikti jo prieigose.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė ramino, kad miestas įsipareigojo praplatinti Danės g., todėl čia esą turėtų atsirasti daugiau vietų automobiliams.

Naujai išrinktas teatro vadovas Jonas Sakalauskas pastebėjo, kad šią problemą reikėtų spręsti kuo greičiau, tačiau pats teatro projektas – puikus.

„10 vietų – yra juokinga. Šiandien, kai žmonės atvažiuoja ne tik iš Klaipėdos ir repeticijos tęsiasi ištisą dieną, o jam automobilį palikti už kilometro – tai nėra modernu, o teatras yra modernus“, – pastebėjo J.Sakalauskas

Bokšte – apžvalgos aikštelė

Rekonstrukcijos metu pagrindinė teatro salė kiek sutrumpės, tačiau bus didesnė. Planuojama, kad atsinaujinusiame teatre vyks įvairūs renginiai, todėl būtina skirti daug dėmesio akustikai.

Architekto teigimu, jau dabar dirbama su specialistais, kurie panašius projektus vykdė įvairiose pasaulio šalyse ir todėl tikimasi pasiekti paties geriausio rezultato.

Didžiojoje salėje numatyta ir orkestro duobė, ji bus kilnojama.

J.Sakalausko teigimu, norint, kad atnaujintas teatras funkcionuotu pilnu pajėgumu reikės labai aikškiai apibrėžti jo krypti, tada jis taps viena geriausių traukos vietų.

Rekonstrukcijos metu, kaip minėta, bus išsaugomas pagrindinis teatro bokštas bei jo erdvės. Bokšt erdvėse įsikurs teatro administracija.

Bokštas bus atviras ir klaipėdiečiams, nes jo viršuje planuojama įrengti apžvalgos aikštelę. Šioje pastato dalyje planuojama įrengti ir bilioteką.

Glausis Žvejų rūmuose

Anot dabartinio teatro vadovo R.Kaubrio, rekonstrukcijos metu teatras išsikels į Klaipėdos kultūros centrą „Žvejų rūmai“.

Vis dėlto, spektakliai bus rodomi ne tik ten, planuojama keltis ir į neseniai duris po ilgai trukusios rekontrukcijos atvėrusį Klaipėdos dramos teatrą bei Palangos koncertų salę.

Planuojama ir gausesnė sklaida visame Klaipėdos regione.

GALERIJA

  • Teatras pasikeis neatpažįstamai
  • Teatras pasikeis neatpažįstamai
  • Teatras pasikeis neatpažįstamai
  • Teatras pasikeis neatpažįstamai
  • Teatras pasikeis neatpažįstamai
  • Teatras pasikeis neatpažįstamai
  • Teatras pasikeis neatpažįstamai
  • Teatras pasikeis neatpažįstamai
  • Teatras pasikeis neatpažįstamai
  • Teatras pasikeis neatpažįstamai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Memellander

Tragedija ,nugriaukite šį sovietinį baisuoklį , o atkurkite prieškarinį gražuolį APOLLO kinotetrą .

M

Mes lietuviai be savo senų geldų nė krust :D kur masina statyt.. atvyk viesuoju transportu, taksi, juk miesto centras. Kam rūpi menas, mažiausiai suka dėl to galvą. Visiem aikštelių megėjam yra gavnopolis, statykit ten patogiai masinas ir kultūrinkitės

ttt

sprendimas rekonstrukcijos atvejui puikus, tik visa visuma su bastiono tiltu visai nesuprantama. Nesuprantama , kad nėra mašinų parkavimui vietos, o dar naujo tilto statybos atima erdves ir apriboja gatvės pralaidumą. Iš visko matosi, kad nėra kompleksinio Klaipėdos senamiesčio vystymo plano. Teoriniais skaičiavimais prie teatro turi būti numatyta bent minimaliai 300 vietų automobiliams, o skiriama 10. Dabar išeina taip, puiki mergelė bet be suknelės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS