Uostamiesčio bibliotekoje vyks V. Šliogerio atminimo vakaras | Diena.lt

UOSTAMIESČIO BIBLIOTEKOJE VYKS V. ŠLIOGERIO ATMINIMO VAKARAS

Penktadienį 17 val. Klaipėdos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) vyks Vytauto Šliogerio (1943–2006) atminimo vakaras iš ciklo „Laiko įspaudai: žmonės, kūrę Klaipėdą“.

Prisiminimais dalysis Edmundas Andrijauskas, Vytautas Čepas, Jonas Genys, Vytautas Grubliauskas, Daiva Nakrošienė, Laima Šliogerienė, Kristupas Šliogeris, Olga Žalienė. Saksofonu muzikuos Laimonas Urbikas. Renginio režisierė – Dalia Kanclerytė.

Šiemet sukanka 11 metų, kai Klaipėda neteko paminklosaugos eksperto, architekto, istoriko, miesto piliavietės tyrinėtojo ir jos restauravimo projekto rengėjo, vieno iš Pilies džiazo festivalio organizatorių, Lietuvos skautų brolijos nario, buriuotojo, ROTARY klubo aktyvisto, vieno pirmųjų uostamiesčio sąjūdiečių V.Šliogerio.

„Reta tokių žmonių, kurie taip plačiai ir giliai kaip jis suvoktų mūsų miesto istorinį kontekstą“, – apie V.Šliogerį yra pasakęs architektas E.Andrijauskas. Meilę Klaipėdos miestui V.Šliogeris greičiausiai paveldėjo iš tėvo – karininko Vaclovo Šliogerio, aktyvaus Klaipėdos sukilimo dalyvio, pirmojo Lietuvos prezidento Antano Smetonos adjutanto, kurį likimas po karo nubloškė į Australiją.

Savo profesinį gyvenimą V.Šliogeris paskyrė Klaipėdos, Mažosios Lietuvos ir Neringos kultūros paveldo išsaugojimui ir atkūrimui. Tarp architekto nuopelnų Klaipėdai – Jūrų muziejaus Kopgalio,  XVII a. bastioninių įtvirtinimų, Klaipėdos piliavietės, Purmalių ir Žardės piliakalnių, Daržų ir Turgaus gatvių rekonstrukcijos projektai.

V.Šliogeris buvo aktyvus visuomeninio gyvenimo dalyvis. Jis dalyvavo kuriant Klaipėdos sąjūdį, buvo šio judėjimo tarybos narys, po nepriklausomybės atkūrimo – vienas pirmųjų Klaipėdos savanorių rinktinės narių. Jis daug prisidėjo atkuriant Lietuvos skautų sąjungą. Atgavus Lietuvai nepriklausomybę, V.Šliogeris pirmasis pradėjo gaivinti pamirštą jūrų skautų veiklą – mokė buriuoti vaikus, plaukė su jais į jūrą.

Ne vieną dešimtmetį miesto labui dirbusį architektą primena senamiestyje, Turgaus g. šaligatvyje, įmontuota atminimo plokštė su V.Šliogerio pėdos atspaudu ir tekstu „Vytautas Šliogeris, klaipėdietis, 2006“.

Nėra abejonių, kad V.Šliogeris – viena ryškiausių asmenybių, kūrusių Klaipėdą. Klaipėdiečiai, prisimindami jo nuveiktus darbus ir meilę uostamiesčiui, gali didžiuotis, kad V.Šliogeris gyveno ir dirbo Klaipėdoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS