Uostamiestyje duris atveria Menų akademija | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE DURIS ATVERIA MENŲ AKADEMIJA

Naujuosius mokslo metus Klaipėdos universiteto Menų fakultetas pradės pakeitęs savo pavadinimą. Rugsėjo 1-ąją jo pastato K.Donelaičio g. 4 fasadą papuoš naujas užrašas, skelbiantis, kad čia įsikūrusi Menų akademija.

Naujuosius mokslo metus Klaipėdos universiteto Menų fakultetas pradės pakeitęs savo pavadinimą. Rugsėjo 1-ąją jo pastato K.Donelaičio g. 4 fasadą papuoš naujas užrašas, skelbiantis, kad čia įsikūrusi Menų akademija.

Pakeis pavadinimą

Iš tikrųjų tai nebus nauja mokslo įstaiga. Menų akademija liks Klaipėdos universiteto sudėtyje, jai toliau vadovaus dekanas. Šias pareigas nuo 2004-ųjų einantis prof. Vytautas Tetenskas viliasi, kad naujas vardas šiam kultūros ir mokslo židiniui suteiks didesnį žinomumą, kad Menų akademija pritrauks daugiau studentų ne tik iš mūsų šalies, bet ir užsienio. „Mes nekuriame naujo padalinio, tik pavadinimą pakeisime“, – pabrėžė dekanas.

Anot jo, Klaipėdos universiteto tarybai toli pavyzdžių nereikėjo ieškoti – Vytauto Didžiojo universitete yra Muzikos akademija, o Estijos Tartu universitetas turi Kultūros akademiją, daug kur pasaulyje universitetuose esama akademijų. Tai skamba patraukliau nei fakultetai.

Juolab kad Menų fakultetas akademijos vardą užsitarnavo ilgamete ugdomąja, menine ir  moksline veikla. Jo ištakos siekia 1971-uosius, kai jis buvo įkurtas kaip Šiaulių pedagoginio instituto (dabar – Šiaulių universitetas) Klaipėdos muzikos fakultetas. Vėliau jis išaugo iš pradžių į du, o paskui – į tris fakultetus, kurie 20 metų funkcionavo Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar – Muzikos ir teatro akademija) sudėtyje, o prieš du dešimtmečius, nuo 1995-ųjų, įsiliejo į  neseniai įsteigtą Klaipėdos universitetą kaip Menų fakultetas. Taigi šiemet Menų akademija jis taps pradėdamas 45-uosius savo gyvavimo metus.

Tragiškos pasekmės

V.Tetensko teigimu, vis dėlto po nauju pavadinimu slypi ir nemažai struktūros pokyčių. Dar prieš kelerius metus Menų fakultete buvo 12 katedrų. Dabar iš šešių liks tik keturios: Muzikos, Teatro, Šokio, Architektūros, dizaino ir dailės. Šiemet universiteto taryba tris katedras – Muzikos teorijos ir pedagogikos, Instrumentinės muzikos ir Vokalinės muzikos – sujungė į vieną Muzikos katedrą. „Taupymo sumetimais, – neslėpė dekanas. – Nes taip sumažės katedrų vedėjų, sekretorių, koncertmeisterių, dėstytojų – irgi. Kadangi mažėja studentų.“

Šiuo metu čia menus studijuoja 300 jaunų žmonių, šiemet įstojo maždaug 70. Profesorius prisimena, kai į pirmąjį kursą būdavo priimama gerokai daugiau, o dabar studentų kasmet mažėja. „Tai vyksta nuo 2009-ųjų, kai buvo priimtas mūsų veiklos sričiai nerealus, sakyčiau, tragiškas Mokslo ir studijų įstatymas, – piktinosi V.Tetenskas. – Jis įteisino nežmoniškas meno studijų kainas į mokamas vietas.“

Jei valstybė tų vietų nefinansuoja, tai studentui reikia mokėti daugiau nei 5 tūkst. eurų per metus. O bakalauro studijos trunka ketverius metus. Studijuojantiems dvejus metus magistrantūroje mokslas dar brangesnis – po 6 tūkst. eurų kasmet.

„Tada jaunimas pradėjo dairytis po užsienio universitetus. Kai kur ten net užsieniečiams – išvis nemokamas mokslas, ar gerokai pigesnis nei pas mus. Čia baigę kad ir M.K.Čiurlionio menų gimnaziją, visomis klasėmis vaikai pradėjo ten važiuoti. Sako – išsimokslins, pamatys pasaulio ir grįš. Netikiu, tikrai jie negrįš, nes ten dar studijuodami įsidarbina, įsitvirtina, sukuria šeimas. Mes taip savomis rankomis išstumiame juos iš Lietuvos, – neslėpė apmaudo profesorius. – Ir demografinė situacija mūsų šalyje, pažiūrėkite, kokia – gimstamumas vis mažėja. Taigi stojančiųjų mažėja ne tik pas mus, bet ir į visos Lietuvos aukštąsias mokyklas. Stipriai mažėja ir dėstytojų. Maždaug prieš penkerius metus mūsų Chorvedybos katedroje dirbo bene 15 dėstytojų. Iš jų dabar belikę trys. Visose katedrose – tas pats. Todėl jas ir stambiname.“

Sukasi patys

Klaipėdos universiteto Menų akademijoje dabar galima studijuoti džiazą ir populiariąją muziką, taip pat liaudies muziką, dainavimą, chorvedybą ir vargoninkavimą, taip pat yra fortepijono studijų programa, o norintys tapti muzikos mokytojais gali rinktis muzikos pedagogiką. Tarp studijų programų – ir teatro režisūra, vaidyba, sportiniai šokiai, tautinė choreografija, karštovaizdžio architektūra, vizualieji menai. Dekanas apgailestavo, kad pastaroji programa šiemet nesulaukė susidomėjimo, stojančiųjų nebuvo. Gal kad mokslas nepinga. Už jį šiemet turės mokėti daugiau nei dvi dešimtys Menų akademijos pirmakursių.

„Praėjusį rudenį buvau Austrijoje. Grįžęs negalėjau sau vietos rasti, – pasakojo V.Tetenskas. – Ten studentams viskas – nemokamai, tik reikia ateiti ir mokytis. Bet kokiu paros metu tai galima daryti, tik norėk. O čia mes apie tai galime tik pasvajoti... Esu tvirtos nuomonės, kad tauta be savo kultūros, dainos, muzikos pasmerkta žūti. Jei nekelsime dvasios, vien ekonomika gyvi nebūsime. Todėl darome, ką galime. Universitete turime galimybę mažinti mokslo kainas patys. Naujasis rektorius menus labai palaiko, kiti universiteto fakultetai mus remia, padeda išsilaikyti. Kitaip neišgyventume. Jūs tik pagalvokite – muzikos, atlikimo meno studijos kainuoja tiek, kiek lėktuvų pilotų parengimas! Kitos Klaipėdos universiteto suteikiamos specialybės – ne tokios brangios, studijų kainos daug mažesnės. O mes labai džiaugtis kol kas neturime kuo, bet tikimės, kad valdžia kada nors ateis į protą. Kol neatėjo, sukamės patys. Gal šiemet bus geriau. Gal naujas pavadinimas potencialiems studentams bus patrauklesnis. Turime programų ir anglų kalba. Šiemet pas mus studijuoti atlikimo meną įstojo du studentai iš Latvijos.“

Jų pilna Lietuva

V.Tetensko įsitikinimu, į Klaipėdos universitetą studijuoti menus stoja motyvuoti žmonės. Baigę mokslus jie gauna kvalifikacinį laipsnį ir didžioji dauguma dirba pagal specialybę – vadovauja šokių kolektyvams, chorams, ansambliams, orkestrams arba muzikuoja juose, dirba mėgėjų teatrų režisieriais, suburia savo trupes, dainuoja ir vaidina, stato spektaklius valstybiniuose teatruose, kiti eina į muzikos mokyklas ir dirba mokytojais. „Mūsų absolventų pilna Lietuva. Nuvažiuokite į šalies dainų šventę – ir pamatysite“, – su pasididžiavimu kalbėjo Menų akademijos dekanas.

Antradienį 12 val. uostamiesčio kultūros bendruomenė laukiama prie istorinio K.Donelaičio g. 4 pastato – čia vidurdienį vyks iškilmingas ir viltingas Menų akademijos pristatymas. Po to – nedidelis nuotaikingas koncertas Klaipėdos universiteto koncertų salėje, kur muzikuos šios alma mater studentai – respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai.

GALERIJA

  • V.Tetensko teigimu, po nauju pavadinimu slypi daug vilčių, kitokia struktūra ir naujos galimybės.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jonas D.

Manau ,kad muzikos mokytis kiekvienas jaunas žmogus ,to norintis ,galėtų nemokamai kaip ir norintis išmokti plaukti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS