Uostamiestyje – klasikos fontanai su pianistu L.Geniušu | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE – KLASIKOS FONTANAI SU PIANISTU L.GENIUŠU

  • 0

Po koncertų Singapūre, Japonijoje ir Europoje pianistas Lukas Geniušas atvyks į Klaipėdos koncertų salę kurti kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru. Koncertu „Klasikos fontanai“ kovo 29 d. 18.30 val. iškilmingai prasidės XLII festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris“.

Iš muzikų dinastijos

Fontanai – tai veržlumas, gyvybė ir grožis. Tie patys žodžiai galėtų apibūdinti ir L.Geniušo talentą bei karjerą. „Kol kas aš tiesiog naudojuosi tuo, ką esu pasiekęs iki šiol“, – sakė 26-erių pianistas, kurio pasirodymų trokšta viso pasaulio koncertų salės. Balandį jis koncertuos JAV ir vėl Europoje.

Dviejų tautybių ir kultūrų atstovas L.Geniušas viename interviu teigė: „Į Lietuvą visada atvažiuoju kaip namo. Taip buvo nuo vaikystės ir taip, esu įsitikinęs, bus visada.“ Jis gimė Maskvoje kelių kartų muzikų šeimoje. L.Geniušo močiutė Vera Gornostajeva – garsi fortepijono pedagogė, senelis Rimas Geniušas – ilgametis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro dirigentas, o tėvai Petras Geniušas ir Ksenija Knorre – žinomi pianistai ir pedagogai. Lukas juokauja, kad neturėjo galimybės rinktis profesiją: jau vaikystėje jį apsupo muzikai ir nebepaleido.

Karjeros sūkuryje

F.Chopino (2010) ir P.Čaikovskio (2015) tarptautinių konkursų laureatas mokėsi tų pačių kompozitorių pavardėmis pavadintose mokyklose – Maskvos F.Chopino muzikos atlikėjų koledže ir Maskvos valstybinėje P.Čaikovskio konservatorijoje. Baigtos solidžios studijos ir prestižiniai laimėjimai nutiesė kelius į visus metus vykstančias koncertines keliones. Internete skelbiami pianisto koncertų planai atrodo įspūdingai: kas kelios dienos – po pasirodymą vis kitoje pasaulio vietoje. Pats L.Geniušas yra sakęs, jog „tai – didelis pasiekimas ir tikra laimė, kad profesinė realizacija vyksta tokiu greičiu“. Tačiau šiame karjeros sūkuryje jam labai svarbu ir sustoti. Pianisto teigimu, iš tikrųjų neįtikėtiną malonumą jam teikia pauzė ir sugrįžimas.

Garsioje muzikų šeimoje augusį ir aukščiausio lygio profesionaliosios muzikos apsuptą L.Geniušą kritikai ypač vertina kaip siekiantį itin aukštų muzikinių tikslų. „Kol jo bendraamžiai daro viską, kad sužavėtų visus aplinkui, L.Geniušas ėmėsi kur kas rimtesnės misijos: ieško tokio atlikimo stiliaus, kuris būtų visiškai modernus ir atlieptų laikmečio dvasią“, – po jo koncerto rašė Rusijos dienraštis.

Savęs novatoriumi nelaiko

Šių laikų muzikos naujovių nevengiančiam muzikui tradicija yra labai svarbi, jis dažniausiai atlieka būtent laiko patikrintą kūrybą ir savęs novatoriumi nelaiko. „Kadangi tokia mano gyvenimo istorija ir esu kilęs iš akademinės šeimos, stengiuosi atitikti tradiciją ir aukščiausius jos idealus. Prieš darant revoliucijas reikia stengtis pasiekti aukščiausią meistriškumą tame, kas jau yra padaryta“, – mano L.Geniušas.

Klaipėdos koncertų salėje anksčiau jis yra grojęs solinių koncertų ir duetu su tėvu P.Geniušu. Taip pat jau ne pirmą kartą L.Geniušas scenoje bendradarbiaus su Klaipėdos kameriniu orkestru, kuriam vadovauja Mindaugas Bačkus. Ansambliškumo pojūčiu išsiskiriantis orkestras yra vienas jauniausių ir dinamiškiausių tarp profesionalių Lietuvos kamerinių orkestrų.

Koncerte „Klasikos fontanai“ skambės laiko patikrinta muzika, sukurta XVIII ir XX a. W.A.Mozartas ir J.Haydnas – klasicistinio stiliaus genijai, D.Šostakovičius ir B.Brittenas – skirtingų XX a. kultūrų atstovai. Nors W.A.Mozarto „Mažąją nakties muziką“ ir D.Šostakovičiaus kūrybą skiria net keli šimtai metų, programoje jas skirs tik pertrauka tarp koncerto dalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS