V. Masalskis: mokytis matyti tikruosius karaliaus drabužius reikia nuo mažens | Diena.lt

V. MASALSKIS: MOKYTIS MATYTI TIKRUOSIUS KARALIAUS DRABUŽIUS REIKIA NUO MAŽENS

  • 0

Sekmadienį Klaipėdos jaunimo teatras publikai parodys premjerą „Nuogas Karalius“ – spektaklį visai šeimai pagal H.Ch.Anderseno pasaką „Nauji karaliaus rūbai“ (rež. Valentinas Masalskis). Tai tarsi trumpas filosofinis traktaktas, kurio tiek forma, tiek žodynas suprantami ir vaikams, ir suaugusiesiems.

Šiuolaikiška inscenizacija

„Spektaklis kalba apie mūsų visuomenės aklumą, apie mūsų ribotumą, prisitaikymą ir susitaikymą su esama situacija, taip pat – apie mūsų norą būti kitokiais nei esame iš tiesų. Nepaisant rimtos temos, spektaklis – linksmas ir žaismingas, lyg šventinis pokštas, kuris sukels šypseną ir suteiks malonumą visai šeimai. Juk vaikus nuo pat vaikystės reikia mokyti, kad jie matytų, ar karalius yra su rūbais, ar be jų“, – taip spektaklį „Nuogas Karalius“ pristatė režisierius V.Masalskis.

Spektaklis „Nuogas Karalius“ – šiuolaikiška visiems gerai pažįstamos H.Ch.Anderseno pasakos „Nauji karaliaus rūbai“ inscenizacija. „Nuogo Karaliaus“ scenos itin artimos ir atpažįstamos kiekvieno žiūrovo kasdienybėje. Susitikimas su jo didenybe įmanomas tik pasitelkus vaizdo skambučius. Karaliaus noras – ministrams įsakymas, tad šie pasiners į nuostabiausių drabužių paiešką. Tik klausimas, kiek iš susirinkusiųjų salėje bus matančių naujuosius Karaliaus drabužius...

Sprendžia moralinę dilemą

„Karalius – didelis dabita, kuriam jo išvaizda yra pats svarbiausias dalykas. Nors drabužių turi daugiau nei visoje karalystėje yra gyventojų, tačiau jam niekas neįtinka. Spektaklyje visi ieškos gražiausių rūbų karaliui, o pabaigoje susidurs su netikėta tiesa“, – intrigavo Karaliaus vaidmenį spektaklyje sukūręs aktorius Gytis Šimelionis.

H.Ch.Anderseno pasaka „Nauji karaliaus rūbai“ iškelia moralinę dilemą – sakyti tiesą ar meluoti? Ši autoriaus idėja neliko nepastebėta ir Klaipėdos jaunimo teatro kūrybinės komandos. Be to, pasirinkusi šiuolaikinius elementus, ji praturtino spektaklio formą ir taip pasakojimą pavertė žaismingu ir patraukliu reginiu, kad, išvydus šią komiškai absurdišką istoriją, norėtųsi išlikti savimi ir sakyti tai, kuo pats tiki ir ką matai.

Akistata su tiesa

„H.Ch.Anderseno pasaka „Nauji karaliaus rūbai“ mums yra įstrigusi kaip ženklas, kad mūsų vadovai, kiti aukštas pozicijas užimantys žmonės yra kvaili ar bijantys tokiais atrodyti. Kai jie „nurengiami“, tada juos pamatome tokius, kokie yra iš tikrųjų. Nuogo karaliaus motyvas mus lydi nuo mažų dienų. Kad karalius nuogas, pasakoje sušunka mažas vaikas. Tada mes praregime ir pamatome realybę, kurią dėl įvairiausių priežasčių slepiame. Galbūt dėl savo vidinių kompleksų ar noro pataikauti, gauti asmeninės naudos, ar norėdami būti kitokiais nei esame. Tikruosius karaliaus rūbus pamatome, kai nusimetame savo kaukes ir išsilaisviname“, – dalijosi mintimis režisierius V.Masalskis.

Spektaklyje vaidina aktoriai G.Šimelionis, Paulius Pinigis, Donatas Želvys, Donatas Stakėnas, Gediminas Povilavičius, Artūras Lepiochinas, Kristupas Biržietis, Laima Akstinaitė, Rugilė Latvėnaitė, Jūratė Martinaitytė.

Spektaklis „Nuogas Karalius“ bus rodomas sausio 28 d. 12 val. Klaipėdos kultūros fabrike. Bilietai – nuo 5 Eur. Bilietus galima įsigyti internetu ir „Tiketa.lt“ bilietų platinimo vietose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS