V.Girdzijausko romano „Danguje kitaip“ sutiktuvės uostamiestyje | Diena.lt

V.GIRDZIJAUSKO ROMANO „DANGUJE KITAIP“ SUTIKTUVĖS UOSTAMIESTYJE

  • 0

Trečiadienį 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje rengiamos Vytauto Girdzijausko romano „Danguje kitaip“ sutiktuvės.

Dalyvaus autorius ir literatūros kritikas Marijus Šidlauskas. Muzikuos ir knygos ištraukas skaitys Klaipėdos Vydūno gimnazijos moksleiviai.
„Danguje kitaip“ – naujas rašytojo prozininko, eseisto V.Girdzijausko romanas, skaitytojus patraukiantis rašytojo kūrybine išmone ir žaisme, žinomų vardų bei pavardžių, įvykių variacijomis ir transformacijomis. Netgi pagrindinio kūrinio personažo Kazimiero Bilskaus prototipas yra tikras asmuo – keistuolis savamokslis, tremtinys Kazimieras Skebėra (1894–2003).

Romano personažas KBilskus iš savo pirmtako paveldėjo ne tik tremtinio, savamokslio įvaizdžius, bet ir susidomėjimą knygomis, pozuotojo rolę, abu Kazimierai nugyveno ilgą gyvenimą – ir tai tik nedidelė dalis savybių, kuriomis pasižymi knygos herojus. Ko iš romano personažo neatimsi, tai meilės gamtai, moterims ir knygoms: K.Bilskus yra gamtos vaikas, jo aistra moterys ir knygos, net ir jo melas – greičiau žaidimas. Jį supa kur kas didesni melagiai ir aferistai, dažnai užimantys aukščiausius postus valstybėje...

Skaitytoją su herojumi pasakotojas supažindina, kai jam jau 54-eri. Apie ankstesnį personažo gyvenimą pasakojama nedaug. K.Bilskus išgyvena įvykius, kuriuos daugelis Lietuvos žmonių dar gali prisiminti: reokupaciją, trėmimus, Sąjūdį, Nepriklausomybės atgavimą, integraciją į Europą. Romano herojaus kelias vingiuoja staigiais vingiais, ir buvęs tremtinys galiausiai tampa svarbiu naujos valstybės pareigūnu. 

Knygoje K.Bilskus gyvena didelių pokyčių laikais. Kaip tai keičia patį personažą? Kaip pinasi ir klostosi kitų personažų likimai? Kokias svarbias problemas, idėjas gvildena autorius?.. Tai galima sužinoti tik perskaičius romaną, o kai ką – ir atėjus į knygos pristatymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS