Apleistame plote – nemalonūs vaizdeliai: žemė nusėta švirkštais | Diena.lt

APLEISTAME PLOTE – NEMALONŪS VAIZDELIAI: ŽEMĖ NUSĖTA ŠVIRKŠTAIS

Alksnynės gatvėje gyvenantys klaipėdiečiai jau kuris laikas vengia džiaugtis už daugiabučių namų atsiveriančiais žaliaisiais plotais, nes suvešėjusiuose krūmynuose priebėgą rado narkomanai ir girtuokliai.

Žemė nusėta švirkštais

Pasivaikščioti atokiau nuo mūro sienų mėgsta daugelis šio mikrorajono gyventojų.

Vaikštinėdami tarp senų medžių jie nueina iki buvusios laivų remontininkų mokyklos stadiono, apsuka ratą pramintais takais, prisimena laikus, kai nuo mokyklos bendrabučio patraukdavo tolyn link garažų masyvo.

Daugelis vyresnių gyventojų dar pamena laikus, kai galėdavo pasimėgauti natūralios gamtos priebėga, bet ilgą laiką nešienaujamas plotas užžėlė, o krūmai tapo tokie tankūs, kad net asfaltuota įvaža baigia užželti žole, o krūmų šakos pinasi tarpusavyje, sudarydamos natūralią užtvarą.

„Jau kurį laiką baiminamės ten eiti. Lyg tai būtų užkeikta vieta. Pati kartą vedžiodama šuniuką girdėjau iš tankmės atsklindančius pikto vyro keiksmus. Kalbėdamas telefonu jis kažkam aiškino, kad jau apžiūrėjo visus krūmus, bet kažko nerado. Ilgai galvoti, apie ką jis čia kalba, nereikėjo – visas tas tankumynas nusėtas šimtais panaudotų švirkštų. Ši vieta – tikra narkomanų irštva“, – pasakojo Alksnynės gatvės gyventoja.

Ši vieta – tikra narkomanų irštva.

Gelbėti – beprasmiška

Ji prisiminė atvejį, kai keli kaimynai šiame plote rado sąmonės netekusį vaikiną. Tada žmonės iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Paramedikas labai greitai suprato, kas atsitiko šiam jaunuoliui, ir kalbėjo, kad jau pavargo gelbėti narkomanus.

Esą geriau jiems pagalbos nekviesti, nes vaduoti iš mirties nagų juos – beviltiškas reikalas.

Dienraščio „Klaipėda“ korespondentus į minėtą vietą palydėjusi moteris krūptelėjo, atsigrįžo ir bedė pirštu į jauną vyrą, staiga išlindusį iš tankmės ir sparčiu žingsniu kažkur nupėdinusį.

Moteris svarstė, kad tai galėjo būti nebūtinai kvaišalų vartotojas, galbūt tai dileris, padėjęs į slaptavietę narkotikų.

To paties krūmais apaugusio ploto kita dalis, pasak vietos gyventojų, yra labiau mėgiama girtuoklių. Čia vyrai susirenka girtauti.

Egidijus Skarbalius. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Signalas nepasitvirtino?

„Labai nemalonu ir net baugu čia būti. Kito namo gyventojas, kurį sutinku taip pat vedžiojantį šuniuką, vieną pavasario dieną nustebino. Žinau, kad jis prie savo namo prieš daug metų buvo pasodinęs kelių rūšių alyvų. Kai prasidėdavo jų žydėjimas, mums jokių sakurų nereikėdavo – eidavome uostyti ir grožėtis. Vieną dieną žiūriu ir negaliu patikėti – tas vyras pjauna paties sodintas alyvas. Pradėjau klausti, ar pablūdo, o jis atsakė labai rimtai – alyvos suvešėjo ir po jomis jis pats rado sąmonės netekusį narkomaną. Tas žmogus vos neverkė, kaip buvo gaila kvepiančių krūmelių, bet narkomanų priebėgos užveisti sau po langais jis nenori“, – pasakojo moteris.

Policijos pareigūnai teigia, kad švirkštais dabar naudojasi ne tik heroino, bet ir sintetinių jų atitikmenų fentanilio ir karfentanilio vartotojai. Sintetinių kvaišalų reikia itin mažo kiekio, todėl jų tikslią dozę pamatuoti – sudėtinga. Jų labai lengva perdozuoti, o padauginus neretai ištinka koma ar net mirtis.

Klaipėdos miesto policijos komisariato 2-ojo veiklos skyriaus viršininkas Albinas Misevičius tikino, kad žino apie šią vietą. Tačiau kartą gauto pranešimo patikrinti vykę pareigūnai nieko nerado.

Iš lūpų į lūpas sklinda kalbos, kad kvaišalus tarp krūmų slepia narkotikų tašką netoli esančiuose garažuose sukūręs vyras.

Aš irgi esu suinteresuotas, kad narkotikų platinimas ir vartojimas čia nevyktų.

Prisidėtų prie bendros talkos

Svarstydami, kaip atsikratyti pavojingos kaimynystės, Alksnynės mikrorajono gyventojai kalba, kad narkomanų ir girtuoklių šioje vietoje nebūtų, jeigu čia būtų šienaujama žolė, o krūmai nugenėti. Atvirų, iš toli gerai apžvelgiamų vietų tokie asmenys vengia.

Atrodo, kad šio apleisto ploto šeimininkai – Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras. Kiek daugiau nei metus šiai mokymo įstaigai vadovaujantis Egidijus Skarbalius tikina, kad iki šiol jam apie kvaišalų ir alkoholio mėgėjus šioje vietoje nebuvo žinoma.

„Turiu pripažinti, kad biudžetas mokymo centro aplinkai prižiūrėti – itin menkas. Dvi mokyklas apžiūrėti įpareigotas vienas darbuotojas šienauja didžiulius plotus, renka šiukšles ir daro tvarką. Specialių įrankių krūmams genėti neturime. O ir vienam žmogui tokius darbus dirbti – nepakeliama našta. Va, jei gyventojai pakviestų mus į pačių rengiamą talką, mes tikrai prisidėtume kuo galėdami. Juk arčiausiai esančiuose namuose gyvenantys žmonės naudojasi mūsų infrastruktūra, todėl būtų logiška, jei padėtų spręsti bendrą problemą. Aš irgi esu suinteresuotas, kad narkotikų platinimas ir vartojimas čia nevyktų“, – kalbėjo E. Skarbalius.

Tiesa, dabar tokia talka neįmanoma – mokymo centro moksleiviai jau atostogauja.

Atidžiau stebėti šį užkampį pažadėjo ir policininkai.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

vaduoti iš mirties nagų juos – beviltiškas reikalas

Šventa tiesa. Geriau duoti narkatos, kad greičiau užsilenktų.

atveskite ARMONAITĖS g a u j ą prie rodomų

narkomanų ŠVIRKŠTŲ krūvos -- lai pamato 3-jų metų SAVO gaujos " rezultatus"

Vilniaus autobusų stoty

vidury dienos pilna narkošų, girtų. Ir trulikai važinėja aplink su užrašais " Vilnius myl Ukrainą". Bardakas pilnas, o dar sostinė. Tfūūūū.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS