Atšalus orui – pavojus veido odai (kaukių, kuriomis galite palepinti odą, receptai) | Diena.lt

ATŠALUS ORUI – PAVOJUS VEIDO ODAI (KAUKIŲ, KURIOMIS GALITE PALEPINTI ODĄ, RECEPTAI)

Šaltojo sezono metu žmogaus veido oda patiria dvigubą šoką. Ją neigiamai veikia ne tik žvarbus oras, vėjas ar sniegas, bet ir patalpose bei automobiliuose veikiantys kondicionieriai. Specialistų teigimu, atšalus, odai būtina ypatinga priežiūra.

Šaltojo sezono metu žmogaus veido oda patiria dvigubą šoką. Ją neigiamai veikia ne tik žvarbus oras, vėjas ar sniegas, bet ir patalpose bei automobiliuose veikiantys kondicionieriai. Specialistų teigimu, atšalus, odai būtina ypatinga priežiūra.

Rūpinasi pasekmėmis

Kaip teigė Respublikinės Klaipėdos ligoninės Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė, jau dabar, įpusėjus gruodžiui, įstaigoje apsilanko pacientų, kurie skundžiasi nužvarbusia ir sudirgusia veido ar rankų oda.

Jos teigimu, žmonės į medikus dažniausiai kreipiasi jau atsiradus pasekmėms – odos pakitimai tampa akivaizdūs ir pradeda trukdyti.

Dažniausiai dėl neigiamo aplinkos poveikio žiemą oda gali parausti, šerpetoti, jei ji problemiška, požymiai dar ryškesni. Be to, gali būti jaučiamas niežėjimas, deginimo jausmas, oda gali patinti, būti išberta, trūkinėti.

Medikė informavo, kad besirūpinant veido oda žiemą, viską reikia daryti atvirkščiai nei vasarą.

Sukuria apsauginę plėvelę

"Tai – pagrindinė taisyklė, kuria reikia vadovautis. Jei esant šiltam orui ryte tepdavome drėkinamąjį kremą, o vakare – maitinamąjį, šiuo metu patariama elgtis priešingai: einant miegoti reikėtų drėkinti odą, o ryte, ypač jei žmogus ruošiasi į lauką, veidą palepinti maitinamuoju kremu", – pasakojo A.Kajutytė.

Gydytoja dermatovenerologė informavo, kad drėkinamieji kremai yra pagaminti vandens pagrindu.

"Jie papildo ir atkuria odos drėgmę – ypač sausos. Kai išeiname į lauką drėgna oda, vanduo paviršinėse odos ląstelėse taip pat šąla. Todėl veidui pakenkiama daug greičiau nei pasitepus riebiu kremu. Vaizdžiai tariant, ląstelės pradeda sproginėti", – pasakojo medikė.

Pasak jos, maitinamuosiuose kremuose esantys riebalai sukuria apsauginę plėvelę, kuri neleidžia prarasti sukauptos odoje drėgmės ir ją apsaugo nuo aplinkos poveikio.

Pašnekovė perspėjo, kad, būnant lauke drėgna oda, net ir nesant neigiamai temperatūrai, gali atsirasti nuožvarbų, kurios linkusios kartotis ir gali varginti daug metų.

"Nuožvarboms, kurios yra ilgalaikiai odos pakitimai, "įsigyti" užtenka drėgmės ir vėjo. Oda pasidaro raudona, patinsta, išsiplečia kapiliarai. Kad išvengtume problemų, reikėtų riebiu kremu pasitepti odą ir prieš einant į lauką palaukti apie pusę valandos, kol susidarys apsauginė plėvelė", – sakė gydytoja.

Vyrai – numoja ranka

Panaši situacija yra ir su rankų oda. Nebūtina ilgą laiką vaikščioti plikomis rankomis. Tam, kad oda nušaltų, paraustų ir imtų šerpetoti, užtenka vos kelių minučių. "Ši problema ypač opi vyrams, kurie su savimi visada turi pirštines, tačiau jas laiko kišenėse", – juokavo gydytoja.

Pasak jos, dar daugiau problemų stipriajai lyčiai žiemą sukelia lūpos. Dermatovenerologės teigimu, retas vyras naudoja higieninius pieštukus, apsaugančius nuo šalčio.

"Moteris išsausėjusių, paraudonavusių lūpų problema kamuoja gerokai rečiau, nes jos naudoja lūpdažius. Tačiau ir joms nereikėtų pamiršti įprastų priemonių pakeisti riebesnėmis", – kalbėjo medikė.

Vaikams – vengti šalčio

A.Kajutytės įsitikinimu, vaikų, esant dideliam šalčiui ar stipriam žvarbiam vėjui, apskritai nereikėtų leisti į lauką – geriausia apriboti jų buvimą gryname ore.
"Kartais šalikas, dengiantis veidą, yra geresnė alternatyva nei pritepti vaiko veidą kremais. Mažųjų oda apskritai labiau reaguoja į aplinkos veiksnius: šaltį, drėgmę, saulę ar vėją. Be to, viskas priklauso nuo paties vaiko", – sakė A.Kajutytė.

Anot jos, mažiesiems yra specialių priemonių, skirtų naudoti šaltuoju metų sezonu. Jas reikėtų rinktis atsižvelgiant į vaiko amžių ir odos būklę.

Dar viena problema, kamuojanti mažuosius, – sužvarbusios lūpos. Medikės teigimu, būdami lauke, vaikai mėgsta jas laižyti, todėl tėvams atžalas reikėtų atpratinti nuo šio įpročio.

Padeda naminės kaukės

A.Kajutytė įvardijo ir kitą žiemos metu tykantį pavojų – temperatūrų skirtumus.

"Iš šiltos patalpos išeinant į lauką oda sausėja ir pleiskanoja. Be to, ją neigiamai veikia darbo vietose ar transporto priemonėse pučiantys kondicionieriai", – kalbėjo pašnekovė.

Medikė teigė, kad žiemą ypač naudingos tampa namuose iš natūralių produktų gaminamos veido kaukės.

Naudoti jas patariama sausą veido orą turintiems asmenims. Apie veido odos palepinimą natūraliomis priemonėmis reikėtų pagalvoti tiems žmonėms, kurie ilgą laiką sėdi šiltose ir sausose patalpose", – pasakojo dermatovenerologė.

Pasak jos, visiems, kurie jaučia, jog jų oda, prasidėjus žiemai, keičiasi, patariama nepulti į vaistines ar prekybos centrus pirkti kosmetikos priemonių savo nuožiūra, o apsilankyti pas odos gydytojus, kurie kompetentingai patars, kaip pasirūpinti savimi.

Naminės veido kaukės

Bananų kaukė

Sutrinkite bananą ir sumaišykite jį su saldžia grietinėle. Šią skanią kaukę užtepkite ant veido ir nuplaukite palaikę ją 30 min. Tai nuostabi kaukė, kuri kaipmat sušvelnins, pamaitins ir sudrėkins jūsų odą bei padės jums pamiršti visus rūpesčius bei žvarbų orą. Rekomenduojama kaukės pasidaryti šiek tiek daugiau, kad likusia dalimi galėtumėte pasmaližiauti.

Pieno produktų kaukė

Ši kaukė labiausiai tinka pavargusiai odai. Taigi, jeigu jaučiatės pavargusi ir jūsų veido oda atrodo papilkėjusi, išbandykite būtent šią kaukę. Pasirinkite vieną iš pieno produktų, kurį šiuo metu tikrai turite šaldytuve – jogurtą, pasukas, grietinę arba kefyrą. Vienu iš šių produktų ištepkite veidą, išskyrus akių sritį, ir atsigulusi palaikykite 10–15 min. Po to nuplaukite vėsiu vandeniu. Tokia vieno iš pieno produktų kaukė atkurs jūsų odos pH pusiausvyrą, sušvelnins ir atgaivins pavargusią odą bei suteiks apsaugą nuo žvarbaus oro.

Abrikosų kaukė

Tokia veido kaukė suminkštins, sudrėkins bei sušvelnins veido odą. Tinka sausai ir mišriai veido odai. Nulupkite 2 abrikosus ir sutrinkite juos dubenėlyje. Įpilkite šaukštelį alyvų aliejaus ir išmaišykite gautą masę.Tepkite ją ant veido ir palaikykite 15 min. Tada nuplaukite – ir jūsų oda bus švelni it kūdikio!

Avižinių kruopų kaukė

Ši kaukė puikus vaistas nušalusiai odai. Po tokios kaukės jūsų oda bus sveika, švelni ir atgaivinta. Sumaišykite vienodomis porcijomis avižines kruopas, kiaušinio trynį ir medų. Užtepkite masę ant veido ir, palaikę 20 min., nuplaukite drungnu vandeniu. Veidą sausindamos rankšluosčiu ne trinkite, o lengvai tapšnokite.

Avokadų kaukė

Avokadų kaukė labiausiai tinka sausai odai, kuri tampa labai dirgli šaltuoju metų laiku. Sutrinkite avokado minkštimą šakute, įpilkite lašą alyvų aliejaus ir šį mišinį užtepkite ant veido odos. Palaikę 15 min. nuplaukite. Ši maistinga kaukė suteiks jūsų odai reikalingų vitaminų bei mineralų, suminkštins ją, todėl oda rečiau sausės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS