Baimę sėja švedų elektra | Diena.lt

BAIMĘ SĖJA ŠVEDŲ ELEKTRA

Klaipėdos priemiestyje šalia Kiškėnų esančios sodininkų bendrijos "Upelio vingis" nariai išsigando, kad šalia jų sklypų tiesiamas elektros jungties su Švedija "NordBalt" kabelis pavers jų nekilnojamąjį turtą beverčiu.

Klaipėdos priemiestyje šalia Kiškėnų esančios sodininkų bendrijos "Upelio vingis" nariai išsigando, kad šalia jų sklypų tiesiamas elektros jungties su Švedija "NordBalt" kabelis pavers jų nekilnojamąjį turtą beverčiu.

Žadėjo po tūkstantį litų

Vos už kelių kilometrų nuo uostamiesčio esanti sodininkų bendrija iš tiesų pamažu tampa privačių gyvenamųjų namų kvartalu. Ne vienas klaipėdietis savo sklype pasistatė gyvenamąjį namą ir parsikėlė ten gyventi.

Prieš kelerius metus išgirdę apie iš Švedijos Lietuvą jūra pasieksiančią elektros jungtį sodininkai sužinojo, kad šis didžiulis dešimtis milijonų eurų kainuosiantis projektas "NordBalt" tiesiogiai palies ir sodininkus. Žmonės sunerimo.

Pagrindas nerimui buvo labai konkretus. Projektą įgyvendinanti elektros perdavimo sistemos operatorė bendrovė "Litgrid" prieš pustrečių metų informavo bendrijos narius mokėsianti kompensacijas už tai, kad sodininkų sklypai pateks į servitutą.

O tai reiškia, kad gavę tūkstantį litų daugelis šių žmonių negalės savo sklypuose nieko statyti ir bet kuriuo metu turės leisti servitutu paskelbtą savo žemę kasti ar važinėti ja svetimai technikai.

Atsakymas – it pasityčiojimas

Tąkart bendrijos pirmininkas Alfonsas Bičkus ėmėsi aiškintis, ar toks sprendimas – galutinis variantas.

"Surašiau raštą su keliolika klausimų. Norėjau, kad man, kaip bendrijos pirmininkui, ir sodininkams būtų į juos atsakyta. Gavau atsakymą, kurio didžiąją dalį sudarė valdiškų raštų ir įstatymų ištraukos. Jis buvo panašus į pasityčiojimą. Visame jame buvo atsakyta tik į vieną klausimą. Panašu, kad laikomasi nuostatos, jog tai yra valstybinis projektas ir į mūsų interesus nebus gilinamasi", – prisiminė sodininkų "Upelio vingis" pirmininkas A.Bičkus.

Jis tikino turįs duomenų, kad tąkart niekas iš bendrijos narių išmaldą primenančios tūkstančio litų sumos nepaėmė ir sutarties dėl servituto jų sklypuose nesudarė.
2011 metų birželį uostamiesčio savivaldybės salėje vyko susitikimas, kuriame pretenzijas galingos elektros linijos tiesėjams išsakė visi Klaipėdos rajone gyvenantys žemės savininkai, kurių sklypais buvo numatyta tiesti "NordBalt".

Šiame susitikime dalyvavo ir A.Bičkus. Jis prisiminė, kad ilgiausiai emocijas liejo teisininkas, kurio žeme ketinta tiesti liniją.

Pasak A.Bičkaus, apie sodų bendriją buvo pasakyta trumpai – problema jau išspręsta, nes elektros liniją nuspręsta tiesti po keliu, o servitutas sieks tik iki kelkraščio.

Savo žodžių išsigynė

Balandžio pabaigoje atvažiavusi prie savo sklypo klaipėdietė Zita Leketienė rado sunkiasvorę techniką, rausiančią gatvę.

"Aš net negalėjau įvažiuoti į savo žemę, buvo iškastos dvi didžiulės duobės. Supratau, kad tie darbai, apie kuriuos buvome girdėję, jau prasidėjo. Aš prisiminiau, kaip įsakmiai buvau raginama pasirašyti servituto sutartį. Pagal ją mano sklypas beveik visas pateko į servitutą, laisvas liko tik 10 centimetrų ruoželis. Aišku, aš jos nepasirašiau. O kadangi mane įkalbinėjo telefonu, bandžiau užtarimo ieškoti policijoje ir prokuratūroje", – prisiminė moteris.

Tiesa, pareigūnai jai nepadėjo, nes jokio dokumento moteris nebuvo gavusi, o kai iš prokuroro kabineto paskambino ją atakavusiam asmeniui, šis išsigynė primygtinai spaudęs pasirašyti sutartį.

"Aš skaitau viską, kur bent žodžiu užsimenama apie "NordBalt" projektą, buvau net LESTO, varčiau planus ir mačiau juodu ant balto parašytą sakinį, kad "servituto sutarčių nepasirašiusiems savininkams servitutus administraciniais aktais nustatė Nacionalinės žemės tarnyba", – pasakojo moteris.

Sklypas nuvertės

Z.Leketienė sklypą bendrijoje įsigijo sumokėjusi 35 tūkst. litų. Nei daržų, nei gėlynų jame moteris auginti neketino. Planavo statyti namą ir jame gyventi.

Tačiau krizė šiuos planus pristabdė. Todėl dabar moters įsigytas žemės plotas yra tiesiog pieva su keliais medeliais.

Pasiūlymas už dešimtis tūkstančių litų kainavusią žemę gauti tūkstančio litų kompensaciją ir leisti ją paversti valstybės įkaite moteriai atrodo absurdiška. Tokiame sklype ji ne tik negalėtų nieko statyti, bet ir kitam neparduotų.

Gegužės 6-ąją atvažiavusi į sodų bendriją Z.Leketienė vėl pamatė išraustą kelią. Ten pat vaikštinėjo bendrijos pirmininkas ir keli kaimynai.

Įširdusi moteris ėmė piktintis, bandydama iškvosi A.Bičkų, ar nebus pirmininkas pasirašęs sutartį su elektros linijos tiesėjais už sodininkų nugaros.

A.Bičkus baksnojo į žemę ties kelkraščiu ir tikino, kad servitutas baigiasi čia. Z.Leketienė reikalavo tai įrodyti dokumentais.

Dviejų žmonių pokalbiu tai būtų sunku pavadinti. Pakeltas tonas nė vienam jų neleido išgirsti kito kalbos, tik atviliojo daugiau kaimynų ir sustabdė darbininkų triūsą. Jie jau ketino užkasti duobes ir užlyginti keliuką.

Už namą siūlė grašius

Z.Leketienės kaimynas kitapus keliuko, vardu Kęstutis, nenorėjo pasisakyti pavardės, bet savo poziciją išdėstė. Jam prieš kelerius metus siūlyta net pora tūkstančių litų kompensacijos, gal todėl, kad sklype stovi namas. Tačiau ir Kęstutis sutarties nepasirašė.

"Kas gali be mano leidimo, be parašo mano žemę nuvertinti ar joje ką nors daryti? Aš taip suprantu: jei mes nepasirašėme, vadinasi, ir nėra to servituto. O jeigu būtų, tai byla atsidurtų Žmogaus Teisių Teisme. Bent aš kol kas nė kiek dėl to sau galvos nesuku. Man kur kas aktualiau, ar naujoji transformatorinė mūsų keliuko gale nekels triukšmo. Aš pats dirbu energetikos įmonėje ir jaudinuosi, kad virš sklypo elektros laidai neskleistų spinduliuotės, bet tas galingumas, kuris numatomas, yra saugus", – dėstė ramiai į ateitį žiūrintis gyventojas.

Kita sodininkė bandė pritarti Z.Leketienei, bet bendras triukšmas užgožė jos bandymą išreikšti nuomonę.
Tądien bendros nuomonės prieiti nepavyko.

Reikalaus rašto iš "Litgrid"

Po dienos paaiškėjo seniai žinoma tiesa – emocijos tiesos rasti nepadeda.

Gerai pamąstęs A.Bičkus pripažino, kad Z.Leketienė iš dalies buvo teisi reikalaudama paaiškinti, kur baigiasi servituto linija, ir pateikti tai patvirtinančius dokumentus.

"Turiu padėkoti poniai Zitai, kad ji man atrišo rankas, dabar turėsiu rimtą pagrindą reikalauti dokumentais pagrįsto bendrovės "Litgrid" atsakymo. Iš jų tenka kiekvieną kartą raštus plėšte plėšti. Jeigu nepavyks pasirašyti sodininkams naudingos sutarties, teks stabdyti darbus. Aš iki šiol nemačiau pagrindo panikai, bet reikia išsklaidyti abejones", – kalbėjo sodininkų bendrijos pirmininkas.

A.Bičkus turi kabelio klojimo planą, kurį studijuodamas suabejojo, ką jame reiškia įvairūs ženklai.

Įtaria norą pasinaudoti

Bendrovės "Litgrid" atstovė spaudai teigė iš atsakingų darbuotojų sužinojusi, kad keliukas, besidriekiantis per sodininkų bendriją "Upelio vingis", turi valstybinės žemės statusą.

Po juo tiesiant kabelį jokiems gyventojams ar kitiems savininkams joks servitutas nėra nustatytas, todėl sodininkų sutikimo nė nereikia.

Jis baigiasi ties keliuko pakraščiu. Apsaugos zonos nepatenka į jokių žmonių sklypus.

"Galbūt kas nors nori pasinaudoti susidariusia proga ir pareikalauti, kad jiems išasfaltuotų tą keliuką. Esmė yra ta: jeigu tam keliukui ar šalia esančių savininkų sklypams būtų padaryta kas nors blogo, mūsų rangovai yra įsipareigoję viską atstatyti į tą būseną, kokia buvo prieš pradedant darbą. Todėl žmonės gali būti ramūs, viskas bus sutvarkyta. O į servitutą nepatenka nė vienas privatus sklypas", – patikino "Litgrid" atstovė.

GALERIJA

  • Alfonsas Bičkus.
  • Baimė: Z.Leketienę išgąsdino šalia jos sklypo iškastos duobės.
  • Dialogas: bendrijos teritorijoje susitikę A.Bičkus ir Z.Leketienė negalėjo vienas kito įtikinti savo teiginių teisingumu.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

siaip sau

ir tau tie sodai jau senai stovi prie galingos pastotė ir senai jau nuvertėję, darosi reklamą ir nori daugiau išsireikalauti privilegijų.

TIESA

Sakes, sakes i rankas, varyt lauk Svedus. Juk jums nieko nereikia, kad tik jums gerai butu, taip pat buvo su skalunu dujomis, vis jums blogai, kad tik nebutu ko nors naujo, neduok dieve .Gyvenu prie vejo jegainiu ir nieko, niekas man netrugdo..., kai megsti dejuoti ir skustis ,net kaimynu kieme lojantis suva trugdys...

Bartas

Ne tik turti nuvertejimas, bet bus problemu parduoti. Kas gali noreti pirkti nama toje vietoje, jeigu yra didele rizika susirgti veziu?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS