Bankas klaipėdietės ašaromis netiki | Diena.lt

BANKAS KLAIPĖDIETĖS AŠAROMIS NETIKI

"Gyvenu nuolatinėje baimėje ir nebeturiu vilties, kad man kas nors padės. Dažnai pagalvoju, kad tik mano kraujas galėtų priversti jautriai ir žmogiškai pažiūrėti į situaciją, kurios įkaitais su sūneliu esame tapę", – įsitikinusi klaipėdietė Laima, kurios saugaus gyvenimo užtikrinimui prieštarauja buto paskolą išdavęs bankas.


 

"Gyvenu nuolatinėje baimėje ir nebeturiu vilties, kad man kas nors padės. Dažnai pagalvoju, kad tik mano kraujas galėtų priversti jautriai ir žmogiškai pažiūrėti į situaciją, kurios įkaitais su sūneliu esame tapę", – įsitikinusi klaipėdietė Laima, kurios saugaus gyvenimo užtikrinimui prieštarauja buto paskolą išdavęs bankas.

Butui pirkti ėmė paskolą

Laima (vardas pakeistas – D.J.) turi du sūnus. Vyresnėlis jau suaugęs, sulaukęs pilnametystės vaikinas paskubėjo išvykti iš Lietuvos, toliau nuo visą šeimą terorizuojančio tėvo kurti savo paties gyvenimo.

Jaunėlis tebėra aštuonerių. Drauge su juo moteris gyvena jai priklausančioje buto dalyje – raktu rakinamame viename kambaryje.

Kitas kambarys teismo priteistas buvusiam moters sutuoktiniui Viačeslavui.

Dviejų kambarių butas buvo įsigytas dar tada, kai pora gyveno santuokoje. Kaip ir daugelis Lietuvos šeimų, sutuoktiniai tąkart paėmė banko paskolą.

Gyvenimas Laimai atsuko nugarą – vyras pradėjo girtauti, ėmė ją skriausti, nebepadėjo auginti sūnų, tad moteris nusprendė santuoką nutraukti. Tai atsitiko prieš ketverius metus.

Tąkart teisme buvo nutarta, kad buvę sutuoktiniai pasidalys po kambarį, vaikai gyvens su mama, tėvas jų išlaikymui mokės alimentus, o banko paskolą bei komunalinius mokesčius jie mokės solidariai, tai yra – abu.

Netruko paaiškėti, kad tai tebuvo siekiamybė. Nuo to laiko visos prievolės užgulė Laimos pečius.

Nuo gėrimo vaidenosi katinai

Moteris turėjo ne tik viena rūpintis sūnų auklėjimu bei buitimi, bet ir mokėti visus mokesčius. Ji mokėjo ir savo, ir buvusio sutuoktinio mokesčių dalį, dengė paskolą.

Viačeslavas girtavo ir dažniausiai nedirbo.

Vyras parsivesdavo namo sugėrovų, niokodavo daiktus, dužo indai. Iškviesti pareigūnai negalėdavo jo sutramdyti.

Policijos argumentas buvo keistai paprastas – esą jis laužė ir daužė jam priklausančius daiktus, tad pagrindo bausti nesą.

"Oficialiai pripažinta, kad žmogus yra priklausomas nuo alkoholio. Pati mačiau, kaip jį kamavo haliucinacijos, kurias žmonės vadina baltais arkliais, tik jam pasirodė katinai. Žmogus yra pasiekęs tokį lygį, kad po ilgo girtavimo, išsikvietęs medikus jį išblaivinti, iškart po to išeidavo pirkti alkoholio ir vėl grįždavo visiškai girtas. Pats ne kartą žadėjo gydytis, prisiekinėjo vaiko gyvybe. Bet koduotis nebandė nė karto", – atviravo apie buvusio sutuoktinio priklausomybę Laima.

Bet ir tai nebuvo blogiausia. Padauginęs vyras lauždavosi į buvusios žmonos ir vaiko kambarį, griebdavosi smurto.

Apie tai byloja išrašai iš teismo dokumentų.

"Būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, tyčia sugriebė abiem rankomis buvusiai sutuoktinei už kaklo ir ją purtė, po to abiem delnais apie keturis kartus trenkė jai per skruostus, galvą, kumščiais apie penkis kartus sudavė į žandikaulį. Prie namo laiptinės, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, tyčia sudavė kumščiu buvusiai sutuoktinei. Parėjus į butą sugriebė ją už plaukų pakaušio srityje ir išrovė jų kuokštą, po to sugriebė abiem rankomis už palto apykaklės ir pradėjo smaugti. Būdamas namuose apsvaigęs nuo alkoholio, tyčia buvusiai sutuoktinei vieną kartą sudavė kumščiu į kairįjį petį, po to smogė kumščiu į kairę akį."

Už smurtą buvo nuteistas

Moteris buvo mušama, koneveikiama, žeminama ir lauke, ir namuose. Visa tai matė mažas poros sūnus.

Kol drauge gyveno vyresnysis sūnus, jis stodavo ginti mamos, todėl tėvas ant jo labai pyko. Kai vaikinas išvažiavo, Laima liko be užtarėjo.

Jai liko vienintelis būdas gintis – kviesti policiją. Galiausiai 2014 m. liepą teismas nuteisė Viačeslavą už nuolatinį smurtą ir pasiuntė jį devyniems mėnesiams už grotų.

Nors tuo metu Laima žinojo, kad buvęs vyras nepareis ir neprivers drebėti, moterį pasiekdavo jo ir įkalinimo įstaigoje įgytų draugų skambučiai bei grasinančios žinutės. Jai be užuolankų buvo pranešama, kad bus nužudyta.

 

"Bijau kiekvieną kartą, kai vedu šuniuką į lauką, kai grįžtu namo, kai lipu laiptais. Tie grasinimai nėra vien bandymas pagąsdinti. Ne kartą jis manęs laukė kieme, aprėkė, iškoneveikė, – apie išgyvenimus pasakojo moteris. – Esu uždaro būdo, labai nemėgstu svetimiems pasakoti, kaip mane užgaulioja, kaip grasina ar muša. Man dėl to gėda ir nemalonu. Bet apie save galvoju mažiausiai. Mūsų berniukas – dar visai mažas. Jis viską mato, jaučia mano nuotaikas, kartu su manimi bijo. Norėčiau vaiką apsaugoti nuo šio siaubo."

Vaiko pasakojimas išgąsdino

Baimindamasi susidorojimo praėjusių metų pradžioje Laima su vaiku pabėgo iš namų ir kelis mėnesius glaudėsi Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro Pagalbos moterims padalinyje.

Visą tą laiką moteris mokėjo mokesčius ir paskolą už abu. Vyras girtavo ir karaliavo namuose nė nesistengdamas įsidarbinti.

Šiemet sausio viduryje su Laimos sūnumi bendravo uostamiesčio Vaiko teisių apsaugos tarnybos psichologė. Mama tuo metu buvo paprašyta palaukti už durų.

Nors tarnybos darbuotojai neturi teisės skelbti su šeima susijusių duomenų, iš oficialaus pasakymo tapo aišku, kad specialistė pašiurpo nuo to, ką išgirdo iš vaiko.

Tai, ką ir kaip berniukas pasakojo apie gyvenimą tame pačiame bute su tėvu, sukėlė vaiko teisių specialistams nerimą.

Tarnybos teisininkai nusiteikę dalyvauti procese ir aktyviai ginti vaiko teisę augti ramioje, be baimės už savo ir mamos gyvybę aplinkoje.

Seneliai laiduoja savo turtu

Laima bandė siūlyti buvusiam sutuoktiniui įvairius problemos sprendimo variantus. Ji buvo pasiryžusi atleisti visas skriaudas ir skolas už vyro sutikimą perleisti savo buto dalį sūnui.

Bet kokie bandymai tartis geruoju baigėsi be rezultato.

Galiausiai Laima ėmėsi kovoti už savo pačios ir vaiko ramybę teisme.

Pirmiausia ji pasiekė, kad Viačeslavui būtų uždrausta patekti į butą, kol bus išspręstas teisminis ginčas.

Teismo ji paprašė įskaityti buvusio sutuoktinio buto dalį už išlaikymą ir išlaikymo skolą vaikams.

Trečiuoju asmeniu byloje dalyvauja Laimos tėvai, kurie yra banko paskolos laiduotojai. Jie sutinka užstatyti savo pačių būstą, kaip garantą, kad įsipareigojimus bankui Laima įvykdys iki galo.

Seneliai iki šiol remia dukrą ir jos vaiką.

Taip pat trečiuoju asmeniu teisme dalyvauja ir paskolą išdavusio DNB banko atstovai.

Panašu, kad jiems Laimos ir jos sūnaus likimas – nėra ypač svarbus, didžiausias rūpestis – kad banko paskola būtų laiku ir iki galo sumokėta.

Visa tai suprasdama Laima kreipėsi į banko prezidentą ir išdėstė argumentus, kodėl jos prašymo patenkinimas būtų naudingas ir paskolos davėjui.

Moteris įrodė, jog, nepaisant visų ją ištikusių sunkumų, iki šiol nebuvo uždelstas nė vienas mokėjimas, o pinigai banką visada pasiekia iš jos sąskaitos.

Bankininkai prieštarauja

DNB atstovas atsiliepime į ieškinį teismui pareiškė, jog "aplinkybės, kad atsakovas ieškovės ir vaiko atžvilgiu naudoja fizinį bei psichinį smurtą, ir tai, kad ieškovė apmoka visas ginčo buto išlaikymo ir kredito grąžinimo išlaidas, nesudaro pagrindo tenkinti ieškovės ieškinį dėl priteisto išlaikymo formos pakeitimo".

Pasak banko atstovo, vaiko teisė į išlaikymą gali būti užtikrinama taikant kitas išlaikymo formas ir esą išlaikymo turtu priteisimas neatitiktų nepilnamečio vaiko interesų.

Atsiliepime taip pat išvedžiojama, kad išmokėjusi visą paskolą moteris galės vėliau regreso tvarka prisiteisti iš buvusio sutuoktinio jo nesumokėtą dalį.

Esą būdamas gana jauno amžiaus vyras dar galbūt įsidarbins ir turės pajamų.

Baiminasi blogiausio

Tuo metu Vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovė Gražina Aurylienė patvirtino, kad teismuose vaikų interesams atstovaujantys tarnybos teisininkai visada pasisako už išlaikymo turtu priteisimą. Pasak jos, tokia forma realiausiai užtikrina vaikų interesus.

"Mes giname ne tėčio ar mamos interesus. Mums rūpi, kad kiekvienas vaikas namuose būtų mylimas ir saugus, taigi tarnyba dirba ne tėvų, o jų atžalų naudai", – tikino G.Aurylienė.

Kaskart prieš dalyvaudami teismo procesuose specialistai bendrauja su šeimoje augančiais vaikais ir išsiaiškina, su kuriuo iš tėvų jiems geriausia gyventi.

Už nesirūpinimą vaikais tarnyba gali surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolą, kuriuo remiantis vaiku nesirūpinantis gimdytojas gali būti įspėjamas ar baudžiamas bauda.

Tačiau Viačeslavo tokios sankcijos nebaugina. Jis jau skolingas per 7 tūkst. eurų už sūnaus išlaikymą, turi nemažai kitų skolų.

Paprašyta pakomentuoti, ar šis ginčas yra vienintelis ir kokios pozicijos laikomasi panašiais atvejais, DNB atstovė spaudai Rasa Petruškevičiūtė atsakė: "Šiuo metu vyksta teisminis procesas ir savo nuomonės nesame pateikę, todėl komentuoti situacijos negalime".

Kol bankininkai galvoja, kaip suformuluoti savo poziciją, Laima baiminasi, kad pasibaigus teismo procesui bus panaikintas draudimas Viačeslavui pareiti namo.

Tada Klaipėdoje gali pasikartoti metų sandūroje Lietuvą sukrėtusi istorija, kai alkoholinės abstinencijos kamuojamas vyras nužudė du savo vaikus.

Beje, tai nėra vienintelis atvejis, kai priklausomi nuo alkoholio žmonės pasielgia neprognozuojamai, o nuo jų skaudžiausiai nukenčia mažiausiai apsaugoti artimieji.

"Man svarbiausia yra ne turtinė šio reikalo esmė. Aš realiai bijau dėl mūsų abiejų su vaiku gyvybės. Kartais taip būna, kad žmogus kalba, bet juo niekas netiki, o kai atsitinka nepataisomi dalykai, visi apie tai prisimena, bet būna per vėlu", – baiminosi klaipėdietė Laima.

GALERIJA

  • Bankas klaipėdietės ašaromis netiki
  • Gražina Aurylienė
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

na ir profai banke dirba

jai viskas liks posenovei arba mama tevas uzmus ir niekas nemokes bankui arba mama isvazios ir irgi nemokes bankui, tai geriau patenkint mamos prasyma ar palikti taip kaip yra?ir tegul alkasas moka savo dali,nes pasak banko jis dar jaunas ir gali isidarbinti ir moket bankui

Aris-to realistui

Ar žinot kad bankai pagal statistiką savo pažadais žmones išduria dažniau už sinoptikus?Išvadas darykim patys.

baisu

Bet gal reiktu paskui vyresni sunu uzdarbiaut isvaziuoti, nes pas mus nelabai, kas pades. Prisimenu seses namai sudege, tai irgi isvaziavo uzsidirbo atstate namus ir gryzo, nors uzsienyje labai stebejosi kad atvaziavo uzsidirbti kad atstatytu namus,ir sake kad labai prastoje valstybeje gyvenat, nes musu valstybe tuo nesirupina
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS