Baseinas svarbesnis nei tarša? | Diena.lt

BASEINAS SVARBESNIS NEI TARŠA?

Klaipėdos rajono taryba šiandien turėtų apsispręsti, ar savivaldybė linkusi prisidėti prie iniciatyvos skatinti gyventojus pasikeisti taršius kietuoju kuru kūrenamus katilus į modernius atsinaujinančios energijos namų šildymo įrenginius.

Siūlymas 10 proc. prisidėti prie išlaidų kompensavimo įsigyjant modernų šilumos įrenginį yra skirtas tiems gyventojams, kurie neturi galimybės jungtis prie centralizuoto šildymo.

Šildymo sezono metu teritorijos prie Klaipėdos ir Gargždų miesto nevėjuotais vakarais skęsta smoge. Tokia pati situacija pastebima ir Priekulėje ar Veiviržėnuose.

Rajone yra daugiabučių, kurie vis dar kūrenami malkomis, briketais ar net anglimis.

Rajono biudžetas nėra guminis.

„Prisidėjimas dešimčia procentų prie reikalingos sumos paskatintų vyresnio amžiaus žmones, kuriems ne tik sunku fiziškai kūrenti senas krosnis, bet jie, tikėtina, ir neturi pinigų, kad ryžtųsi keisti senus katilus moderniais“, – kalbėjo Klaipėdos rajono tarybos narė Audronė Balnionienė, siūlymą pristačiusi Vietos ūkio ir kaimo reikalų komitete.

Kompensacijos būtų skirtos tiems gyventojams, kurių paraiškas būtų patvirtinusi Energetikos agentūra.

Edmundas Zbarauskas / Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

„Specialiai atrinkinėti ar skaičiuoti nieko nereikėtų. Jei agentūra pripažintų, kad paraiška tinkama, būtų viskas aišku. Apytiksliai kiekvienam žmogui išeitų po 300 eurų. Reikėtų apie 70 tūkst. eurų tokio sprendimo įgyvendinimui. Vyresnio amžiaus žmonės net nemoka pildyti reikiamų dokumentų. O papildomi pinigai galėtų paskatinti juos imtis šių veiksmų. Pavyzdžiui, gal tai būtų atlygis pagalbininkams, kurie padėtų pensininkams užpildyti paraišką“, – apie sprendimo projektą pasakojo A. Balnionienė.

Tačiau ši idėja, panašu, nesulauks politikų palaikymo.

Vietos ūkio ir kaimo reikalų komitete svarstant siūlymą, šio komiteto pirmininkas Edmundas Zbarauskas išreiškė pribloškiančią mintį.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Aš tikrai prieš tokius siūlymus. Rajono biudžetas nėra guminis. Siūlyme nėra nurodyta, iš kokių šaltinių tai darysime. Vertinti, kad tai ir nedideli pinigai, nemanau, kad teisingas kelias. Pirma, mes kalbame apie dviračius ir paspirtukus, ten labiau pinigų reikia. Kieno sąskaita tai darysime? Pedagogų ar kieno sąskaita? Juo labiau mes žinome, kad rajonas turi didžiulius įsipareigojimus daugiafunkcio centro statybai“, – pasisakė E. Zbarauskas.

Komiteto nariai nepritarė šiam siūlymui. Jį šiandien svarstys rajono taryba.

GALERIJA

  • Baseinas svarbesnis nei tarša?
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

to to anonimas

Generuoja tiktai liberast-pi.de.ra.sai ir edukuoti landzberginiai +++...oziai.

Anonimas

Visi taupus ir kulturingi zmones meza ir sudus plauna nuo subines TIKTAI BASEINE. Smagu kai aplinkui daug silto vandens. Ir svarbiausia kad MES turime tam teise nes mokam mokescius uz kuriuos ir yra pastatyti tie VIESIEJI SVARINIMOSI baseinai. Taip jau nuo Romos Imperijos laiku atejo. Slove CEZARIAMS.

to Vytautas

Sumas parašykite procentaliai? Pvz katilas 8000 is ju tik 800 parama?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS