Darbostogos Palangoje: išbandžiusieji džiaugiasi atradimais | Diena.lt

DARBOSTOGOS PALANGOJE: IŠBANDŽIUSIEJI DŽIAUGIASI ATRADIMAIS

  • 2

Dirbti atostogų ritmu. O gal atostogauti dirbant? Tiek vieną, tiek kitą atvejį apibūdinantis naujadaras „darbostogos“ vis stipriau įsitvirtina ir didžiausio šalies kurorto kasdienybėje. Palangoje viešintys svečiai gali džiaugtis ne tik gausiu pasyvaus ar aktyvaus laisvalaikio veiklų pasirinkimu, bet ir lanksčiomis galimybėmis kokybišką poilsį derinti su produktyviu darbu.

Suderina skirtingus poreikius

Kaip pripažino Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė, naujoji pandemijos meto realybė – nuotolinis darbas – jau tapo neatsiejamu nemažos dalies atvykstančiųjų į pajūrį poreikiu.

„Vadinamosios darbostogos Palangoje išties itin populiarios – ši tendencija pastaraisiais metais tik ryškėja. Juk žmonėms labai patogu, kad jie gali nesunkiai prisiderinti prie skirtingų aplinkybių, pavyzdžiui, vieni šeimos nariai turi atostogas ar laisvadienius, o kažkam reikia dirbti, tačiau yra galimybė tai daryti ir nuotoliniu būdu“, – iliustravo pašnekovė.

Sykiu su tokiais svečių poreikiais kurorte žengia ir atitinkamos paslaugos – pradedant prie nuotolinio darbo specifikos prisitaikiusiais viešbučiais, svečių namais, kavinėmis, restoranais, ir baigiant specializuotomis bendradarbystės erdvėmis.

Tad pagal individualų poreikį Palangoje galima tiek išsinuomoti darbo vietą, tiek susikurti ją įvairiose tam tinkamose viešosiose erdvėse ar naudotis apgyvendinimo įstaigų siūlomais sprendimais.

Gamtoje: darbostogas Palangoje leidžiantys žmonės ypač pamėgo mieste siūlomas aktyvias veiklas po atviru dangumi. Organizatorių nuotr.

Kurortinė biuro versija

„Mūsų turizmo informacijos centro poilsio zonoje svečiai taip pat gali pasinaudoti bevieliu internetu, o prireikus – ir padirbėti“, – pasakojo R. Kmitienė.

Tuo metu viešojoje kurorto bibliotekoje bei Palangos vasaros skaitykloje įrengtos kompiuterizuotos darbo vietos pravers tiems, kurie neturi galimybių dirbti nuosavais išmaniaisiais įrenginiais.

„Darbostogoms skirtos paslaugos aktualios įvairiems žmonėms, net tiems, kurie atvyksta į savo antruosius namus Palangoje – neretai jie ieško tokių erdvių, iš kurių būtų galima dirbti ir patogiau, ir netrukdomai“, – pastebėjimais dalijosi R. Kmitienė.

Nenuostabu, kad Palangoje netruko išpopuliarėti ir dar prieš pandemiją duris atvėrusi pirmoji kurorto bendradarbystės erdvė. „Nišą tokiai veiklai matėme jau prieš „kovidą“, tačiau, žinoma, pandemija tapo savotišku proveržiu, nes nuotolinis bendravimas ir darbas pasidarė privalomu dalyku“, – prisiminė bendradarbystės erdvės idėją kartu su bendraminčiais įgyvendinęs Palangos verslininkas Martynas Rimavičius.

Tiesa, pašnekovo teigimu, ši vieta išsiskiria kiek kitokia specifika nei didmiesčiuose įprastos bendradarbystės erdvės.

Jaučiais kaip viena šeima

Daugeliu atveju atvykusieji į Palangą čia darbuojasi vos keletą dienų ar vieną kitą savaitę, tad, verslininko žodžiais, tokia dinamika pirmiausia reiškia nuolat besikeičiančius veidus ir naujas įdomias pažintis.

Žmonės neretai pasidžiaugia, kad įgavo didžiulį įkvėpimą, grįžo reikšmingai padirbėję ir kartu pailsėję.

„Vieni čia dirba tik dalį dienos, kiti nuo ryto iki vakaro, o kai kurie – ir naktimis, nes turi reikalų su tolimuoju užsieniu ar yra iš ten atvykę. Žmonės pas mus užsuka ne tik pasidarbuoti, bet ir išgerti kavos, susipažinti, praleisti laiką, nes jiems gera bendraminčių bendruomenėje tarp įdomių, kūrybingų žmonių, – kalbėjo M. Rimavičius. – Be to, ši bendradarbystės erdvė ne tik pritaikyta patogiam darbui – pati savaime vaizdinga vieta, gamtos ramybė, toji kurortinė atmosfera neabejotinai kuria ir atitinkamą vidinę nuotaiką.“

Pašnekovo pastebėjimu, darbostogų formatas populiarėja ir tarp įvairių įmonių, organizacijų.

„Pavyzdžiui, kompanija darbostogas organizuoja visai ar daliai savo komandos. Mūsų viloje apsistoję žmonės gyvena kartu kaip viena šeima, dienomis dirba, o vakarais susirenka prie laužo, linksminasi, pramogauja. Tai yra jie išeina už savo įprasto darbinio ritmo ribų, kai galima naujai tiek kolegą pamatyti, tiek kažkokią užduotį kitaip suvokti bei išspręsti. Ir patys žmonės neretai pasidžiaugia, kad įgavo didžiulį įkvėpimą, grįžo reikšmingai padirbėję ir kartu pailsėję. Tad tokios darbostogos tampa puikiu kūrybišku, produktyviu etapu, kuris labai naudingas ir visai komandai suvienyti“, – sako pašnekovas.

Galimybės: pasidarbuoti nuotoliu patogu ir Palangos turizmo informacijos centro poilsio zonoje. Organizatorių nuotr.

Kiekviena minutė – prasmingai

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Laura Taučiūtė pritaria – kurortas pasiruošęs patenkinti įvairiausius darbo nuotoliu poreikius. „Viešbučiai siūlo įvairius paketus, kuriuose yra tam tikrų specialiųjų pasiūlymų, pavyzdžiui, patraukli kaina tam tikromis savaitės dienomis, galimas ankstyvesnis atvykimas bei vėlyvesnis išvykimas ir kita“, – vardijo pašnekovė.

Be abejo, daugelyje apgyvendinimo vietų pasirūpinta ir darbui skirtomis erdvėmis, ar tai būtų tam pritaikyti kambariai, atskiros jų zonos, ar didesniems kolektyvams skirta infrastruktūra, kaip konferencijų salės su visa renginiams būtina įranga bei dalyvių maitinimu, aptarnavimu.

„O tie, kurie nori pakeisti lokaciją, renkasi ne tik bendradarbystės erdves, bet ir kurorto kavines, restoranus – ypač tai populiaru ne aktyviojo kurortinio sezono metu“, – sako L. Taučiūtė.

Pašnekovės teigimu, pastaruoju metu ypač ryškėjanti tendencija – kai darbostogoms įmonės rezervuoja visą viešbutį.

„Tai yra stambesnės kompanijos, kurioms atitinkama erdvė reikalinga kelioms dienoms, kartais – savaitei. Natūralu, kad didesniame viešbutyje bus SPA zona, vadinasi, žmonės po darbų galės pasilepinti baseinu, pirtimi, galbūt kažkokiomis procedūromis. Žinoma, kuo daugiau laiko norima praleisti gamtoje. Tad pastebime, kad labai populiarėja Palangoje organizuojamos nemokamos mankštos, pavyzdžiui, joga prie jūros, miške. Taigi galimybė pakeisti aplinką, dirbti atostogų ritmu, įsipareigojimus derinant su poilsiu, pramogomis, darbuotojams neabejotinai suteikia didžiulę motyvaciją“, – pripažino L. Taučiūtė.

GALERIJA

  • Gamtoje: darbostogas Palangoje leidžiantys žmonės ypač pamėgo mieste siūlomas aktyvias veiklas po atviru dangumi.
  • Galimybės: pasidarbuoti nuotoliu patogu ir Palangos turizmo informacijos centro poilsio zonoje.
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vergai

atostogu neturi!

Ha

Primena vergiste,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS