Dėl balkonų išorės – šokas | Diena.lt

DĖL BALKONŲ IŠORĖS – ŠOKAS

Taupumas renovuojamų dviejų uostamiesčio daugiabučių namų gyventojams gali pridaryti ir rimtų rūpesčių, ir nuostolių. Dėl dalies nepakeistų langų balkonuose jiems gresia netekti valstybės paramos modernizacijai, nes komisija atsisako pripažinti atnaujintą pastatą tinkamu naudoti, o jo išorę apibūdina kaip vizualinį šoką.

Atsižvelgė į žmonių norus

Netekti valstybės paramos renovacijai gresia Naujakiemio g. 20-ojo namo gyventojams.

Nors pastato modernizacija baigta dar kovą, užbaigti visų procedūrų jie negali iki šiol.

Komisija atsisako pripažinti atnaujintą pastatą tinkamu naudoti.

Vienintelė priežastis – nevienodai įstiklinti namo balkonai. Vieni yra aukštesni, kiti – žemesni.

Tokia situacija susidarė, nes dalis namo gyventojų dar prieš renovaciją buvo atlikę šiuos darbus. Keisti balkonų langus jie atsisakė.

Administratorius atsižvelgė į žmonių norą sutaupyti.

"Dabar negalime pastato "priduoti". Kol to nepadarysime, negalėsime kreiptis dėl valstybės paramos. Komisija reikalauja, kad balkonų langai būtų vienoje linijoje. Tad reikia pakeisti senus, o dalis gyventojų nesutinka. Jei namas nebus komisijos priimtas, kaip tinkamas naudoti, už renovaciją turėsime mokėti visą kainą", – kalbėjo vienas gyventojų.

Problemų kils ir kitiems

Klaipėdiečiui nesuprantama, kodėl yra baudžiami ir kodėl turės papildomų išlaidų būtent tie žmonės, kurie šilumą taupė ir balkonus įstiklino anksčiau nei startavo renovacija – prieš 5–10 metų – savo iniciatyva.

"Kodėl reikia ardyti kokybiškus langus, jei tai nepatinka vienam komisijos nariui? Juk projekte taip pat buvo nurodyta, kad reikia keisti tik medinius. Ar renovacijos tikslas yra grožis, ar šilumos taupymas? Kažkoks absurdas", – piktinosi klaipėdietis.

Vyras atkreipė dėmesį, jog su tokia problema gali susidurti ir kitų namų gyventojai. Pasak gyventojo, jau matyti, kad balkonai nevienodai įstiklinti bus ir Gedminų g. 20-ajame name.

"Pusė pastato jau renovuota. Lodžijų linija taip pat eina laipteliais. Tokia pati situacija ir Statybininkų pr. 30-ajame name. Ką šie žmonės darys?" – klausė gyventojas.

Anot vyro, nevienodai įstiklinti balkonai ir namuose, kur renovacija baigta jau seniai. Yra ir tokių, kurių lodžijos ne vienoje linijoje. Tarp tokių – keli pastatai Panevėžio gatvėje.

"Kaip jie buvo pripažinti tinkamais naudoti? Ar reikalavimai pasikeitė, ar taikomi dvigubi standartai?" – svarstė vyras.

Jaučiasi situacijos įkaitais

Naujakiemio g. 20 projekto vertė pagal investicinį planą siekia 1,019 mln. eurų. Iš jų statybos darbai – 945 tūkst. eurų.

Likusios lėšos skirtos techninio projekto parengimui, techninės priežiūros užtikrinimui, projekto administravimui.

Jei projektas bus užbaigtas šiemet, tai šio namo gyventojai pretenduos į 35 proc. paramą statybos darbams. Jei vėliau, parama sumažės 5 proc.

Naujakiemio g. 20-ąjį namą administruojančios įmonės "Debreceno valda" direktorius Vaidas Barakauskas atkreipė dėmesį, kad, neužbaigus projekto, ne tik nebus skirta valstybės parama, bet ir teks grąžinti valstybei lėšas už projektavimą, techninę priežiūrą, administravimą.

Pasak vadovo, tai pirmas toks atvejis praktikoje, kai pastatas nepripažįstamas tinkamu naudoti dėl nevienodo balkonų įstiklinimo.

"Komisija aiškina, kad nėra išlaikytas pastato vientisumas. Buvo nurodyta ištaisyti. Dėl to reikia pakeisti senus langus naujais, o gyventojai nesutinka. Jaučiamės lyg būtume tarp kūjo ir priekalo, situacijos įkaitais", – komentavo direktorius.

Problemų turės ir kiti

Anot V.Barakausko, Naujakiemio g. 20-ojo namo projekte buvo numatyta naujai įstiklinti visus balkonus, bet atsižvelgta į gyventojų norą sutaupyti. Niekas neįsivaizdavo, kad kils tiek rūpesčių.

"Anksčiau komisija tikrai taip griežtai nežiūrėjo. Renovuoti pastatai būdavo priimami, nors jų balkonai ir įstiklinti nevienodai. Tokių atvejų mieste – ne vienas. Dabar griežtai reikalaujama, kad pastatas atrodytų vientisai", – komentavo vadovas.

Direktorius tvirtino, kad į analogišką situaciją pateko ir Statybininkų pr. 30-asis daugiabutis namas.

Atnaujintas pastatas nepripažįstamas tinkamu naudoti dėl tos pačios priežasties.

"Sunku pasakyti, kuo viskas baigsis. Baisu, kad ši problema taps masinė. Esame labai įdomioje situacijoje", – teigė direktorius.

Kas vadovavo darbams?

"Kur yra tas "ne vienas namas", kuriame įstiklinti balkonai kaip Naujakiemio g. 20-ajame name? Parodykite man", – prašė pastatų pripažinimo tinkamais naudoti komisijos narys, Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius.

Jis pabrėžė, kad Naujakiemio g. 20-ojo namo atveju kalbama ne apie tai, ar visi langai pakeisti, o apie architektūrinę pastato išraišką.

"Pastaroji turi būti vientisa, proporcinga, driektis horizontaliomis ir vertikaliomis paralelėmis. Naujakiemio g. 20-ajame name vertikalumas išlaikytas, o horizontalumas kur?" – klausė vedėjas.

G.Pocius atkreipė dėmesį, kad pastato projektas buvo parengtas teisingai, o tokia situacija susidarė, nes renovacijai pradėjo vadovauti ne techninės priežiūros ar projekto vadovas, renovacijos administratorius, o gyventojai.

"Nenoriu teigti, kad taip buvo, bet peršasi tokia išvada. Gyventojai pasakė, kad bus taip, kaip jie nori, ir kažkodėl visi specialistai sutiko", – komentavo vedėjas.

Chaoso neturi būti

G.Pocius įsitikinęs, kad negalima pripažinti tinkamais naudoti bet kaip atrodančių daugiabučių namų. Priešingu atveju bus sudarkytas miesto veidas.

"Taip darkyti pastatų fasadų negalima. Tapsime pavyzdžiu, kuriuo nereikia sekti, visai Europai. Akto, kai yra toks chaosas, tikrai niekada nepasirašysiu. Aiškinama, kad yra daug tokių pastatų mieste, bet aš nedalyvavau nė vieną tokį pripažįstant tinkamu naudoti", – pabrėžė vedėjas.

Pasak G.Pociaus, mieste yra daug pavyzdžių, kaip galima išspręsti vizualinį šoką Naujakiemio g. 20-ajame name.

Vedėjas tvirtino, kad tam nebūtina keisti visų langų. Yra paprastų priemonių.

"Patarėme, kaip viską galima sutvarkyti. Viską aptarėme prieš du mėnesius, tačiau, panašu, kad darbai nevyksta, jei žmonės piktinasi", – kalbėjo vedėjas.

G.Pocius patikino, kad prie balkono užtektų pritvirtinti plokštę, kuri pridengtų palanges ir sulygintų balkonus. Tada vizualiai visos linijos būtų vienoje tiesėje.

"Tai nėra sudėtingi darbai ir galėjo būti padaryti seniai, o pastatas pripažintas tinkamu naudoti. Žinoma, statybininkams reikės patekti į žmonių butus, prieiti prie tų balkonų, gręžti, montuoti konstrukcijas. Keista, kad nėra suvaldomas stichiškai vykstantis procesas", – stebėjosi vedėjas.

Tačiau, V.Barakausko nuomone, plokštės sumontavimas, kad būtų išlygintos palangės, nėra išeitis.

"Plokštę reikėtų montuoti ne tik ties balkonais, kur nėra pakeisti langai, bet ir prie visų. Patekti į butus, gręžti kiaurai balkono sieną. Iš lauko gal ir gražiai atrodytų, palangės būtų lygios, bet, matyt, niekas neįsigilino, koks vaizdas būtų viduje. Uždengta vos ne pusė lango. Gyventojai tikriausiai mus nušautų už tokius darbus. Tad vienintelė išeitis – langų keitimas", – pabrėžė direktorius.

Balkonus įstiklino nelegaliai

Anot G.Pociaus, komisija, priimdama renovuotus pastatus, toleruoja tik vieną dalyką, susijusį su langais, – neatitikimus dėl jų suskaidymo.

"Būna, kad šis skiriasi, kai dalis žmonių pasilieka senus. Vieni būna susimontavę langus, padalytus į dvi ar tris dalis, kiti – vientisus. Taip neturėtų būti. Pastato langai turėtų atitikti statinio pirminį projektą", – aiškino vedėjas.

G.Pocius pabrėžė, kad nuolat stengiamasi informuoti žmones, priminti jiems, kokia yra langų keitimo, balkonų stiklinimo tvarka, kokių nemalonumų gali kilti, nepaisant reikalavimų.

Už tokį pažeidimą gresia sankcijos.

"Jei sumontuojami langai, įstiklinami balkonai nelegaliai, ne tokie, kokie numatyti namo pirminiame projekte, gyventojas gali sulaukti ir Statybos inspekcijos vizito. Už tokį pažeidimą gresia sankcijos. Langų, durų keitimas į kitokios spalvos nei numatyta projekte yra negalimas. Tokiems darbams reikia projekto, leidimo. Priešingu atveju jie vertinami kaip savavališki darbai", – komentavo vedėjas.

G.Pocius aiškino, kad į langų suskirstymo neatitikimą pastato pripažinimo tinkamu naudoti komisija žiūri atlaidžiai, nes įvertina, kad anksčiau ar vėliau žmonėms teks vėl juos keisti.

"Gal tada jie pasielgs pilietiškai ir sąmoningai. Susimontuos tokius langus, kokie numatyti projekte. Tai visiškai kitokia situacija nei laiptais iškapotos balkonų palangės", – palygino vedėjas.

V.Barakauskas atkreipė dėmesį, kad tiek Naujakiemio g. 20, tiek Statybininkų pr. 30 namų gyventojai, kaip įprasta ne tik Klaipėdoje, bet kituose šalies miestuose, balkonus įstiklino nelegaliai – be projekto, derinimų, leidimo – rašytinio pritarimo.

"Realiai tai nelegali statyba", – pabrėžė vadovas.

GALERIJA

  • Pastebėjo: gyventojai bado pirštais, kad anksčiau komisija atnaujintus pastatus pripažindavo tinkamais naudoti, net jei balkonai būdavo nelygūs. Vienas tokių pastatų – Panevėžio g. 11 numeriu pažymėtas namas.
  • Dėl balkonų išorės – šokas
  • Dėl balkonų išorės – šokas
  • Gediminas Pocius
  • Vaidas Barakauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Jonas

Elementari tvarka turi būti ir didžiausiame bardake. Kitas sugalvos šikaną padaryti balkone kad jis visus matytų ir jis būtų matomas ir įstiklins iki grindų.

Jurgita

Gyventojai trukdo vagims pasipelnyti. Taip tikra tiesa!

To "To apsidairykit"

Tai kad čia nieks nekalba apie kažkokį broką... Čia neužbaigti iki galo darbai, kuriems atlikti trukdo patys gyventojai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS