Dėl būsimų kaimynų – vietos žmonių nerimas | Diena.lt

DĖL BŪSIMŲ KAIMYNŲ – VIETOS ŽMONIŲ NERIMAS

Paupių kvartalo gyventojai sunerimę – į Jaunystės gatvėje esantį bendrabutį jau šį rudenį įsikels Vaikų ir jaunimo priklausomybių centras, kuriame bus gydomi priklausomybių turintys vaikai ir paaugliai. Dar didesnį nerimą sukėlė žinia, esą ateityje čia planuojama dirbti ne tik su nepilnamečiais. Patalpos jau ruošiamos – pirmame aukšte vyksta remonto darbai.

Žmonės buvo šokiruoti

Gyventojai, išgirdę šią žinią, buvo šokiruoti – tokios kaimynystės ramiame, atsinaujinusiame Paupių rajone niekas nelaukė.

Išgirdę tokią naujieną asociacijos "Paupių bendruomenė" atstovai kažkodėl kreipėsi ne į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), o į miesto savivaldybę.

"Tai sužinojome netyčia. Vienas gyventojas pranešė, kad tokia įstaiga planuoja pas mus atsikraustyti. Buvo šokas, tikrai nesitikėjome tokios kaimynystės. Pradėjome domėtis. Iškart kreipėmės į Klaipėdos savivaldybę, kad įvyktų susitikimas ir gyventojams paaiškintų, ar tikrai tai tiesa, nes gandai yra gandai, o išgirsti iš pirmų lūpų – geriausias variantas. Gavome atsakymą, kad mūsų laiškas persiųstas SAM ir Respublikiniam priklausomybės ligų centrui. Šio atstovai taip pat norėjo, kad toks susitikimas su gyventojais įvyktų ir kad į jį būtų pakviesti Klaipėdos bei Klaipėdos rajono savivaldybių atstovai", – teigė Paupių bendruomenės vadovė Regina Baguckienė.

R. Baguckienė: emocijos tikrai ne pačios geriausios. / Asmeninio archyvo nuotr.

Gydys ne tik vaikus?

Susitikimas įvyko, bet ne su miesto ir rajono savivaldybių žmonėmis, o su Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) Klaipėdos filialo direktore Vaida Karulaitiene.

Susitikime dalyvavo Paupių bendruomenės atstovės R.Baguckienė ir seniūnaitė Rasa Arcišauskienė.

Buvo patvirtinta, kad centras priklausomybių turintiems vaikams duris tikrai atvers. Tai nutiks rudens pradžioje, jis įsikels į šiuo metu remontuojamą Jaunystės g. 4 pastato pirmą aukštą.

"Ten laikinai bus Vaikų ir jaunimo priklausomybių centras. Direktorė užsiminė, kad iki šio mėnesio pabaigos turėtų pasirašyti likusius dokumentus, kad jiems atiteks visi penki pastato aukštai. Ji taip pat minėjo, kad juose bus gydomi ne tik vaikai. Tai galbūt užtruks porą metų, kol viską sutvarkys, nes ten ir stogas kiauras, ir reikalingi kiti remontai. Ateityje, kai bus sutvarkytos visos patalpos, ten persikels visos Klaipėdos filialo įstaigos", – pasakojo R.Baguckienė.

Nenorėjo ir krematoriumo

Sunerimę gyventojai puolė skambinti R.Baguckienei – galbūt dar įmanoma situaciją pakeisti. Daugelio nuomonė panaši – priklausomybės ligų centrui Paupiuose ne vieta.

"Sulaukiau labai daug skambučių iš gyventojų, sulaukiau ir raginimų ko nors imtis. Bandėme teirautis direktorės, kodėl čia pasirinko. Mus patikino, kad Klaipėdoje nėra kitų patalpų. Bet tuo mes labai abejojame. Manau, kad tikrai atsirastų kitų patalpų, kur atokiau. O dabar tame pačiame bendrabutyje gyvena ir žmonės. Yra tik vienas įėjimas. Tie žmonės gyventų už sienos, o tai – labai nepriimtina", – tikino bendruomenės vadovė.

Pirmame pastato aukšte taip pat veikia Paupių pirminės sveikatos priežiūros centras. Jame lankosi nemažai klaipėdiečių. Baiminamasi, kad įsikūrus priklausomybės ligų centrui ne tik gyventojams, bet ir čia besilankantiems pacientams būtų nesaugu.

"Mes patys puoselėjame, tvarkomės, skatiname gyventojus būti bendruomeniškus ir tvarkytis, tačiau šioje vietoje būtume nebepajėgūs. Bandėme sakyti, kad gyventojai jau dabar yra sunerimę ir tikrai tokios kaimynystės nenori, bet mums atsakė, kad teks apsiprasti. Emocijos tikrai ne pačios geriausios. Gyventojai juokauja – davė pailsėti penkerius metus nuo krematoriumo, o dabar – vėl į kovą", – kalbėjo R.Baguckienė, priminusi prieš kelerius metus užvirusią Paupių gyventojų kovą prieš planuotą čia statyti velionių kremavimo įstaigą.

Vaikai pavojaus nekels

RPLC Klaipėdos filialo direktorė V.Karulaitienė ramino – besigydantys vaikai niekam pavojaus nekels.

"Ten bus gydomi vaikai ir paaugliai. Pirmame aukšte įsikurs nedidelis, dešimties vietų dienos stacionaras, kuriame bus teikiamos paslaugos ne tik žalingai vartojantiems, eksperimentuojantiems vaikams ir paaugliams, bet ir jų šeimų nariams. Tai bus kompleksinės pagalbos centras, kuriame bus galima gauti psichologinę, socialinę pagalbą. Manau, kad gyventojai nerimauja be reikalo", – tikino direktorė.

Pasak jos, nereikėtų iš anksto neigiamai nusiteikti, vaikai yra tokie pat, kaip ir visi kiti.

Nelabai turėjome iš ko rinktis, jeigu būtų pasiūlę penkias ar šešias vietas, galbūt būtume išsirinkę kitą.

"Jie lanko bendrojo lavinimo mokyklas, jie gyvena tarp mūsų, tose pačiose šeimose. Reikia užbėgti įvykiams už akių ir vykdyti prevencinę veiklą, padėti tiems bręstantiems vaikams, kad jie netaptų priklausomi, netaptų mūsų potencialiais klientais visam laikui. Paprastai vaikai priklausomybių neturi, jie yra žalingai, rizikingai vartojantys, eksperimentuojantys, tad jiems tikrai reikalinga pagalba", – nuoširdžiai dėstė V.Karulaitienė.

SAM skyrė finansavimą

Iki šiol gydytinus vaikus tekdavo vežti į Vilnių arba Kauną.

"Tokios pagalbos mūsų prašė jau labai daug metų. Ministerija skyrė finansavimą tokioms paslaugoms teikti", – teigė RPLC Klaipėdos filialo direktorė.

Rasti patalpas įsikurti nebuvo paprasta. Tačiau atsirado įmonė, kuri pasiūlė vietą Jaunystės gatvėje.

Siūlymui buvo pritarta, nes aplinka rami, aplink yra žalia veja, nemaža teritorija, nėra prekybos centrų ar kitokių galimų pramogų vietų.

"Nelabai turėjome iš ko rinktis, jeigu būtų pasiūlę penkias ar šešias vietas, galbūt būtume išsirinkę kitą, bet kai pasiūlė šią vietą, pasižiūrėjome, kad visai neblogai, tai ir pasirinkome", – neslėpė V.Karulaitienė.

Veiks 5 dienas per savaitę

Laikui bėgant bus siekiama perimti visus penkis pastato aukštus, bet ar tikrai taip nutiks, kol kas nėra aišku.

"Meluočiau, jei sakyčiau, kad neturime tokių planų. Turime, bet kol kas tai tik planai. Nesame perėmę viso pastato, dar yra sprendžiami klausimai. Jeigu ateityje mums pavyktų du trečdalius to bendrabučio gauti, galbūt ten įsikurtų ambulatorija ir stacionaras, reabilitacijos paslaugos, bet tikrai dar anksti apie tai kalbėti. Tokią žinutę gyventojams pateikiau, pasakiau, kad taip gali būti, bet dar kada bus, neaišku – galbūt po dvejų metų, po ketverių, o galbūt ir nebus", – paaiškino direktorė.

Ketinimai: jau suplanuota šiame bendrabučio tipo pastate įkurdinti Vaikų ir jaunimo priklausomybių centrą, kuriame bus gydomi nepilnamečiai. Kai kuriems aplinkiniams gyventojams ši žinia sukėlė daug nerimo. / R. Baguckienės nuotr.

Vaikai turės atskirą įėjimą iš kitos pastato pusės, ten šiuo metu taip pat yra tvarkoma.

Iš viso Lietuvoje veikia penki RPLC filialai – Klaipėdos, Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Panevėžio.

Šiuo metu RPLC Klaipėdoje veikiantis filialas įsikūręs Taikos pr. 46. Jame stacionaro nėra, bet pacientams teikiamos konsultacijos.

Kada tiksliai Paupiuose Klaipėdos filialas atvers duris, nėra žinoma, veikiausiai rugsėjį, vėliausiai – spalį.

Centras dirbs penkias dienas per savaitę, nuo 8 arba 9 val. iki 18 val.

Direktorės teigimu, nebus girdėti jokio triukšmo, ketinama organizuoti užimtumą vaikams, paskaitas, lavinimo, edukacinius ir kitokius užsiėmimus.


Komentaras

Julijanas Gališanskis

SAM spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas

Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo paplitimo tyrimai rodo, kad jauni žmonės, o ypač vaikai, yra linkę eksperimentuoti su psichoaktyviosiomis medžiagomis. Jaunų žmonių psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo tikimybę didina įvairūs rizikos veiksniai. Tai ir socialinės normos, ir psichoaktyviųjų medžiagų prieinamumas, problemos šeimoje ar mokykloje, bendraamžių spaudimas ar noras pritapti prie jų, ypač paauglystės laikotarpiu. Narkotikų rizikos suvokimas visgi neatgraso jaunų asmenų nuo narkotikų vartojimo, nepaisant to, kad tai gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų, psichologines bei socialines pasekmes, kurios skaudžios ne tik pačiam žmogui, jo šeimai, bet liečia ir visą visuomenę. Todėl šiuo atveju labai svarbi yra pagalba ir jos prieinamumas asmenims, turintiems vartojimo problemų.

Siekiant įgyvendinti Aštuonioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos, patvirtintos Lietuvos Respublikos Seimo 2020 m. gruodžio 11 d., nutarimo Nr. XIV-72 "Dėl Aštuonioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos" (toliau – Aštuonioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos) ekspertų darbo grupės buvo parengtas ir patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2021 m. rugpjūčio 13 d. įsakymas Nr. V-1855 "Dėl Priklausomybės ligų gydymo ir žalos mažinimo priemonių prieinamumo ir kokybės gerinimo 2021–2024 metų veiksmų plano patvirtinimo".

Plane numatoma 4.2.2 priemonė: "Atidaryti kompleksinės (dienos stacionaro, ambulatorinės) priežiūros centrą vaikams ir paaugliams, vartojantiems psichoaktyviąsias medžiagas, ir jų šeimos nariams RPLC Klaipėdos filiale."

Ši priemonė yra tiesiogiai susijusi su Aštuonioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos 103.4 papunkčiu: "Efektyvios vaiko priežiūros paslaugos ir parama. Tobulinsime pagalbos sistemą vaikams, išėjusiems iš globos sistemos ar socialinę riziką patiriančių šeimų, skatindami jų socializaciją, sėkmingą savarankiško gyvenimo pradžią, ir taip užkirsime kelią didesniems iššūkiams ateityje. Įsteigsime tikslines, nuo pajamų lygio priklausančias subsidijas vaiko priežiūros paslaugoms dirbantiems, mažesnes pajamas gaunantiems, ikimokyklinio amžiaus vaikus auginantiems tėvams ir atstovams pagal įstatymą. Plėsime pagalbos prieinamumą vaikams ir jauniems žmonėms, kurie susiduria su kompleksinėmis elgesio problemomis – delinkventiniu elgesiu, agresija, rizikingu gyvenimo būdu, priklausomybėmis nuo alkoholio ar kitų psichiką veikiančių medžiagų ir pan."

2022 m. pradžioje, siekiant įvertinti esamų patalpų prieinamumą, buvo išsiųsta užklausa VĮ Turto bankui su prašymu pasiūlyti valstybės valdomas nenaudojamas tinkamas patalpas Vaikų dienos centrui. Šis pasiūlė dalį pirmo aukšto patalpų, esančių pastate adresu Jaunystės g. 4. 2022 m. VĮ Turto banko generalinio direktoriaus 2022 m. birželio 7 d. įsakymu Nr. P13-27 šios patalpos (377 kv. m) buvo perduotos Respublikiniam priklausomybės ligų centrui patikėjimo teise. Respublikinis priklausomybės ligų centras 2022 m. liepos 11 d. priėmimo–perdavimo aktu perėmė valdyti šį nekilnojamąjį turtą bei pradėjo patalpų pritaikymą Vaikų dienos stacionaro paslaugoms – einamąjį remontą.

Respublikinis priklausomybės ligų centras šiuo metu teikia ambulatorines ir stacionarines paslaugas vaikams, vartojantiems psichoaktyviąsias medžiagas, tik Vilniaus ir Kauno filialuose. Klaipėdiečiams tėvams, kurie kreipdavosi ambulatorinių konsultacijų dėl vaikų psichoaktyvių medžiagų vartojimo į Klaipėdos vaikų-paauglių psichiatrą, buvo siūloma patiems nuvežti vaikus į Kauno ar net Vilniaus filialus stacionariniam gydymui ir reabilitacijai. Todėl iškildavo kelionės išlaidų apmokėjimo klausimai, vaikų lankymo klausimas, kadangi tėvai ne visada būdavo finansiškai pajėgūs apmokėti kelionės išlaidas, o kompensacijos mechanizmo nebuvo. Įvairaus lygio susirinkimuose ir posėdžiuose Klaipėdos miesto savivaldybė ne kartą kėlė klausimą Respublikiniam priklausomybės ligų centrui, kodėl šis neteikia visapusiškos pagalbos vaikams Klaipėdos regione, o tik Vilniaus ir Kauno regionuose.

Vaikų dienos centro kaimynystėje gyvenančius žmones sveikatos priežiūros specialistai norėtų nuraminti, kad Vaikų dienos stacionaro paslaugos taikomos šeimoms savanoriškai (nėra prievartos elementų), vaikai ir paaugliai, taip pat šeimos nariai atvyks ryte ir išvyks nakvoti į namus po pietų, esant reikalui, ir su tėvų priežiūra. Šeštadienį ir sekmadienį skyrius nedirbs. Todėl padidėjusios rizikos kaimynams neturėtų būti. Atvirkščiai, savalaikė pagalba "probleminėms" šeimoms ir jose augantiems vaikams reikš nusikalstamumo mažinimą ir saugesnę atmosferą visame mieste.

Vaikų dienos stacionaro paslaugos reiškia, kad reikalingos paslaugos bus teikiamos tam tikrą reikalingą laikotarpį visai "probleminei" šeimai, kiek galima anksčiau pasireiškus sutrikimams, bus siekiama, kad vaikas ir toliau gyventų namie, ir su visa šeima keistų elgseną, integruotųsi į mokymosi, pasiruošimo darbui ir laisvalaikio veiklas.

Taip pat pažymime, kad Respublikinis priklausomybės ligų centro Klaipėdos filialas veikia daugiau nei 25 metus. Šiuo metu filiale yra teikiamos abstinencijos gydymo, Minesotos programos, Motyvacinės terapijos, II lygio priklausomybių psichiatrijos gydytojo paslaugos ir kt. Per 2021 metus iš viso Klaipėdos filiale stacionarinės paslaugos buvo suteiktos 700 pacientų, ambulatorinės paslaugos – apie 3 tūkst. pacientų.


Komentaras

Gintaras Neniškis

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius

Gintaras Neniškis. / Klaipėdos savivaldybės nuotr.

Klaipėdos miesto administracija nėra biudžetinės įstaigos Respublikinio priklausomybės ligų centro steigėja bei pastato Jaunystės g. 4 valdytoja, todėl neturime jokios oficialiai mums pateiktos informacijos apie minėtos įstaigos planuojamas ten teikti paslaugas. Klaipėdos miesto savivaldybės administracija niekada oficialiai nesikreipė į LR sveikatos apsaugos ministeriją dėl paslaugų šioje įstaigoje steigimo ar plėtros. Pavienių specialistų tarpžinybinės diskusijos apie galbūt keistiną šios įstaigos paslaugų spektrą vyksta nuolat Lietuvos mastu. Šiuo metu Klaipėdos miesto savivaldybės administracija yra oficialiai pateikusi LR sveikatos apsaugos ministerijai prašymą, kad savivaldybei būtų pateikta išsami informacija apie planuojamus Respublikinio priklausomybės ligų centro veiklos pokyčius Klaipėdos mieste.

GALERIJA

  • Ketinimai: jau suplanuota šiame pastate įkurdinti Vaikų ir jaunimo priklausomybių centrą, kuriame bus gydomi nepilnamečiai. Kai kuriems gyventojams ši žinia sukėlė daug nerimo.
  • R. Baguckienė: emocijos tikrai ne pačios geriausios.
  • Gintaras Neniškis.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Rulis

Šioje istorijoje Neniškis "geriausiai" pasirodė. Kaip miesto savivaldybė gali nežinoti, kas darosi mieste. Bet kokiai smulkmenai reikalingi ir projektas ir statybos leidimas, o čia vyksta didžiulio pastato rekonstrukcija, paskirties keitimas ir pagal jį nereikia statyboms savivaldybės leidimo, projekto patvirtinimo, automobilių parkavimo klausimų sprendimo ir t.t. Tai tik Neniškio tuščias biurokratinis atsikalbinėjimas ir teisybės nesakymas. Gaila, kad klaipėdiečiai yra verti tik tokios valdžios, kai gyventojai yra laikomi paskutinėje vietoje.

:)

Sudėtingas tiems žmogeliams ten gyvenimas: įmonės kitoj upės pusėj trukdo, krematoriumas trukdo, vaikai su bėdom trukdo. Kas dar? Jei mieste gyvenimas per sunkus, galima kraustytis į vienkiemį pamiškėj. Bet ne, netiks. Ten stirnos, zuikiai, šernai. Kur žmonėms dėtis????

Aha

Bijokit ne priklausomų žmonių, bet kitų , kurie nuolat sssr baugina, komunistus pamena. Tai bus arba šizofrenikai arba jauni nacistai. Reikia tokius žiurėti. Priklausomi gydomi - JIE YRA RAMŪS. O šitie kuriems vaidenasi sovietai - jie ligoniai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS