Dėl Klaipėdos universiteto – nerimas | Diena.lt

DĖL KLAIPĖDOS UNIVERSITETO – NERIMAS

Įvertinus šiųmečius stojimų rezultatus Klaipėdos universiteto situacija kelia nerimą. Aukšti miesto ir šalies valdžios atstovai sutinka, kad universitetas turėtų išlikti, tačiau smarkiai pasikeitęs. Neatmetama, kad didesnius svertus universiteto valdyme galėtų turėti ir miestas.

Išlieka reikalingas

Kaip tiksliai keisis Klaipėdos universiteto ateitis turėtų paaiškėti kiek vėliau, tačiau kol kas susiklosčiusios aplinkybės signalizuoja, kad galima tikėtis ryškių permainų.

Praėjus stojimų sesijai antradienį Klaipėdos universiteto ateitį uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas aptarė su LR Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininku Eugenijumi Jovaiša bei kitais šalies ir miesto valdžios atstovais.

Po bemaž valandą trukusio susitikimo E.Jovaiša teigė, kad šiuo metu labai aiškiai matoma, kad Klaipėdos universitetas yra labai reikalingas tiek visam regionui, tiek Lietuvai.

„Mes visi esame susirūpinę, kaip padaryti, kad tas labai reikalingas universitetas būtų labai veiksmingas, nes dabartinė situacija, dabartinis priėmimas yra tiesiog prastas ir universitetas su tokia vizija, kokią dabar turi, nežinau, kiek laiko gali gyvuoti be labai reikalingų pokyčių“, – situaciją apibendrino komiteto pirmininkas.

Ieškos sprendimo variantų

Pabrėžiama, kad universitetui atėjo laikas tvirtai nuspręsti koks jis yra ir kokiose srityse turėtų būti stiprus.

E.Jovaiša pastebėjo, kad universiteto misija yra platesnė nei kolegijos, nes jis kartu yra ir humanitarikos centras.

„Man atrodo, mes visi sutinkame, kad universitetą reikia pakreipti į taikomųjų mokslų pusę, bet neužmirštant ir visos humanitarikos, kas sudaro didelį universiteto išskirtinumą“, – teigė komiteto pirmininkas.

Susitikimo metu aptarti ir galimos priemonės, veiksmai, kurie padėtų prikelti universitetą iš ne itin palankios dabartinės situacijos. Ketinama galimų situacijos sprendimo variantų ieškoti ir lankantis kitose aukštosiose mokyklose.

Atsakymai – gruodį

Kaip pasikeis Klaipėdos universiteto ateitis turėtų paaiškėti po trejeto mėnesių, nes, anot E.Jovaišos, Seimas yra pareikalavęs ir įpareigojęs vyriausybę iki gruodžio 1 d. pateikti aiškų matymą, kaip viskas turėtų klostytis toliau.

„Vis dėlto miesto savivaldybė turi turėti didesnes teises universiteto valdyme. Netgi gali būti ir taip“, – bendrą susitikimo dalyvių nuomonę išreiškė E.Jovaiša.

Anot LR Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko, į ką tai galėtų virsti – bus aišku ateityje.

„Klaipėdos universitetas yra reikalingas, turi būti, bet koks ir kaip jis turi transformuotis dabar yra pirmapradis uždavinys. Iki gruodžio 1 d. šie atsakymai tikrai bus“, – patikino E.Jovaiša.

Daugiau galių miestui

Klaipėdos meras V.Grubliauskas pabrėžė, kad antradienį vykusio susitikimo metu nebuvo konstruojama universiteto ateitis ar nauja forma, tačiau susitikimo atspirties taškas buvo neseniai praėjusi stojimo sesija, kuri, dalyvavusiųjų įsitikinimu, buvo gana dramatiška ir kelianti nerimą.

Miesto vadovas taip pat pritarė minčiai, kad toks Klaipėdos universitetas, koks yra dabar, išlikti negali.

„Ne tik Klaipėdos savivaldybė, sakyčiau, Klaipėdos regionas yra galbūt vienas iš potencialių partnerių kalbant apie atsakomybės prisiėmimą universiteto ateities konstravime ir galbūt ateities universiteto valdyme“, – pastebėjo meras.

Meras taip pat pabrėžė, kad miesto įtraukimo į aukštosios mokyklos valdymą klausimas yra visiškai racionalus ir užsienyje yra tokios praktikos pavyzdžių.

„Miestas, giliu mano įsitikinimu, ne tik galėtų, bet ir turėtų prisiimti atsakomybę ir dalyvauti visuose procesuose, susijusiuose su universiteto ateitimi“, – apibendrino V.Grubliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

tikrai neramu

Spausdintame (popieriniame) "Klaipėdos" dienraštyje yra nuotrauka su pasitarimo dalyviais. Ir kai pamatai kokie žmonės dalyvauja bandant spręsti KU problemas, darosi dar neramiau, netgi baisiau. Na, kas tokie ir ką išmano S. Gentvilas ar A. Šulcas. Jau vien todėl dėl KU neramu.

Tiesa

Būtina naikinti Klaipėdos universitetą ir liautis juokinti pasaulį a la aukštuoju mokslu. KU absolventai, ar jūs patys leistumėte savo vaikus studijuoti KU? Aš tikrai ne. Mano vaikai nusipelno gero išsilavinimo.

Visiems tik valdyti

Kuo skubiau reikia keisti rektorių, kuris važinėdamas iš Vilniaus taip nieko ir nenuveikė. Miestas nori daugiau valdyti tai tegu ir prisideda finansiškai. Šiaip jau Taraškevičius būdamas meru buvo ir universiteto Tarybos narys. Matyt Grubliauskas per silpnas kandidatas su Gentvilu buvo, kad juos universiteto bendruomenė išsirinktų tai dabar kaip senasis Landsbergis per prievarta nori tapti prezidentu taip tie valdyti universitetą, kad galėtų formuoti nekritišką liberalizmui mąstysena Klaipėdoje...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS