Dėl neįgalumo ženklo – įnirtingas ginčas | Diena.lt

DĖL NEĮGALUMO ŽENKLO – ĮNIRTINGAS GINČAS

Pensininkas Petras stojo į kovą su savivaldybe dėl neva neteisingai išrašyto pranešimo apie Kelių eismo taisyklių pažeidimą. 40 proc. darbingumo lygį turintis klaipėdietis šventai įsitikinęs, kad jis turi teisę į išlygas, tačiau savivaldybės darbuotojai teigia priešingai.

Pensininkas Petras stojo į kovą su savivaldybe dėl neva neteisingai išrašyto pranešimo apie Kelių eismo taisyklių pažeidimą. 40 proc. darbingumo lygį turintis klaipėdietis šventai įsitikinęs, kad jis turi teisę į išlygas, tačiau savivaldybės darbuotojai teigia priešingai.

Įsiutino baudos pranešimas

Klaipėdietis Petras gyvena Šiaulių gatvėje ir savo automobilį nuolat laiko po buto langais, nors šioje gatvės vietoje ir yra ženklas, draudžiantis stovėti transportui.

"Man, turinčiam neįgalumo pažymėjimą, galima nepaisyti keturių eismo taisyklėse numatytų kelio ženklų apribojimų. Galiu sustoti ir stovėti tose vietose, kur yra tai draudžiantys ženklai", – aiškino pensininkas.

Pagal Kelių eismo taisykles, žmogui, vairuojančiam transporto priemonę, kuri pažymėta skiriamuoju ženklu "Neįgalusis", leidžiama įvažiuoti į zoną, pažymėtą kelio ženklais "Eismas draudžiamas" ir "Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas".

Vyras tikino, kad vieną dieną prie savo automobilio stiklo aptiko Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pranešimą, kad jis pažeidė Kelių eismo taisykles ir jam gresia bauda nuo 100 iki 300 litų.

"Kas per žmonės dirba, jei nežino Kelių eismo taisyklių? Prie priekinio stiklo buvo paliktas pažymėjimas. Tačiau už automobilio valytuvų toje vietoje, kur buvo pažymėjimas, tik iš lauko pusės, radau pranešimą apie pažeidimą", – niršo vyras.

Nužingsniavo į policiją

Klaipėdietis aiškino, kad be jo Šiaulių gatvėje daugybė vietos gyventojų nepaiso eismo ženklo.

"Pasitaiko, kad atvažiuoja, nubaudžia. Ne aš vienas laikau, tačiau mano automobilis pažymėtas "Neįgaliojo" ženklu. Aš jau antrą kartą gavau tokį pranešimą. Policininkai man išaiškino, kad tik idiotas mane galėjo nubausti", – piktinosi Petras.

Įpykęs klaipėdietis po vizito į policiją nužingsniavo į Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių.

"Išgirdau, esą be reikalo ieškau teisybės. Tarnautojas pareiškė, kad dar džiaugtis turiu, kad nenubaudė. Mane nustebino, kad niekas net atsiprašyti nenorėjo", – įspūdžiais apie valdžios namus dalijosi vyras.

Petras piktinosi, kad lapelis apie pažeidimą galėjo jam pridaryti bėdų.

"O jei aš būčiau buvęs ligoninėje? Niekas iš artimųjų mano mašinos netikrina. Būčiau net nematęs, kad skirta bauda. O toliau jos išieškojimą būtų perėmę antstoliai. Piktas aš esu. Kaip valstybės institucijos dirba, net nežinodamos įstatymų?" – apmaudavo vyras.

Užkliuvo ženklas

Tačiau Viešosios tvarkos skyriaus Administracinių pažeidimų tyrimo poskyrio vedėjas Marius Pankevičius, išsiaiškinęs situaciją, suabejojo, ar tikrai klaipėdietis žino savo teises ir pareigas.

"Pirma, tai automobilis nebuvo pažymėtas standartus atitinkančiais ženklais "Neįgalusis". Yra reikalavimai, kaip šis ženklas turi atrodyti, kokie jo matmenys ir kokios spalvos jis turi būti", – tvarką aiškino specialistas.

Paaiškėjo, kad pensininkas Petras už automobilio lango drąsiai dėjo ne kelis litus kainuojančius lipdukus, o popierinius ženklus, atspaustus spausdintuvu.

"Tačiau aš šio ženklo pavyzdį gavau įmonėje "Regitra". Kodėl jis netinka?" – stebėjosi pensininkas.

Vyras prisipažino, kad nenori klijuoti ženklo ant automobilio, nes juo kartais važinėja jo sūnus.

"O šis nenori, kad tas ženklas būtų", – aiškino Petras.

Klaipėdietis teigė, kad anksčiau jam buvo išduota neįgalių asmenų automobilių statymo kortelė, bet vėliau jis jos neteko.

"Dabar man nustatytas 40 proc. darbingumo lygis. Tačiau tai nieko nereiškia. Aš vis tiek turiu neįgaliojo pažymėjimą", – savo tiesas aiškino Petras.

Lengvatos nepriklauso

Viešosios tvarkos skyriaus Administracinių pažeidimų tyrimo poskyrio vedėjas M.Pankevičius įtikinėjo, jog pats klaipėdietis klysta, manydamas, kad turi teisių į išlygas.

"Jis net negali naudoti ženklo "Neįgalusis". Nebent jam būtų nustatytas specialių poreikių lygis. Tačiau, mano duomenimis, jam nustatytas vidutinis specialiųjų poreikių lygis", – aiškino poskyrio vedėjas.

Pasak M.Pankevičiaus, teisę įgyti neįgalių asmenų automobilių statymo kortelę turi asmenys, kuriems nustatytas darbingumo lygis nuo 0 iki 30 procentų arba kuriems yra nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis.
Korteles išduoda ir keičia Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teritoriniai skyriai.

"Žmogus yra pats neteisus, jis neturi teisės naudoti šio ženklo. Tokios situacijos labai dažnos. Nors žmogaus ir nenubaudėme, tačiau be reikalo jis piktinasi", – nuomonę išsakė M.Pankevičius.

Vedėjas pripažino, kad neretai miestiečiai net gudrauja naudodamiesi neįgaliojo ženklais.

"Piktnaudžiaujama įvairiai. Policijos pareigūnai jau anksčiau yra pastebėję tokių atvejų. Toks žmogus, kuris užsiklijuodamas šį ženklą pažeidžia kelių eismo taisykles, padaro du nusižengimus. Pažeidžia eismo taisykles ir neteisėtai pasinaudoja neįgaliojo ženklu. Tačiau tokius atvejus tiria policija", – aiškino M.Pankevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Apie ženklą šioje

vietoje. Jo čia nereikia! Nebent, kad baudas galima būtų išrašinėti!

Re

Turiu neįgaliojo transporto priemonės statymo kortelę, bet važiuodama Tiltų gatve ant priekinio stiklo tvirtinu neįgaliojo ženklą. Ant galinio stiklo pastoviai priklijuotas neįgaliojo ženklas. Gaunasi, kad sviestas sviestuotas: ir kortelė, ir ženklas.

ir galiausiai

Kai šmikis valdininkas rašo baudą stovėdamas prie automobilio su neįgaliojo ženklais tai jis neturi jokio supratmo nei koks ten neįgalumo lygis ir pan. Jis viso to nemato. Taigi išrašė baudą visiškai nežinodamas KET.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS