Dėl nepilnamečių atvaizdo – diskusijos: ką daryti pamačius juos nusikalstant? | Diena.lt

DĖL NEPILNAMEČIŲ ATVAIZDO – DISKUSIJOS: KĄ DARYTI PAMAČIUS JUOS NUSIKALSTANT?

Tarp klaipėdiečių kilo diskusija, ką reikėtų daryti viešoje vietoje pamačius nepilnamečius, atliekančius nusikalstamą veiką, – kelti į „Facebook“ jų nuotraukas su prierašais, siekiant paauklėti tėvelius, ar nedelsiant kreiptis į policiją.

Vienoje socialinių tinklų grupėje klaipėdietė pasidalino nemalonia patirtimi. Ji tikino pastebėjusi, kaip vienoje autobusų stotelėje du paaugliai tykojo praeivių ir mėgino ką nors nugvelbti iš jų kišenių.

Klaipėdietė teigė sudrausminusi vaikus ir norinti papasakoti apie šį įvykį kitiems klaipėdiečiams, tad įkėlė stovinčių stotelėje vaikų nuotrauką. Joje mergaitės ir berniuko veidų nesimato. Klaipėdietė tai padarė veikiausiai tikėdamasi, kad jos įrašą pastebės jaunuolių tėveliai ir sudrausmins savo atžalas.

Po šiuo įrašu atsirado pusšimtis komentarų. Vieni peikė moterį, kad fotografavo vaikus, kiti piktinosi paauglių elgesiu, treti tikino, kad moteris galbūt meluoja, kadangi nuotraukoje nėra užfiksuota nusikalstamos veikos.

Klaipėdos policijos komisariato pareigūnai akcentavo, kad piliečiai, matantys ar įtariantys pažeidimą, nusikalstamą veiką, visų pirma, turi rūpintis savo saugumu ir nesiimti veiksmų, galinčių sukelti pavojų jų pačių sveikatai ir gyvybei. Tad geriausia tokiais atvejais iškart skambinti 112.

„Gyventojus policija ragina neužsiimti savarankiškomis paieškomis, o visą turimą informaciją perduoti pareigūnams, nes socialiniuose tinkluose ne policijos paskelbta informacija gali ne padėti, o priešingai – pakenkti teisėsaugininkų tyrimui. Pasak pareigūnų, civiliai asmenys žmogaus nuotrauką su jo atvaizdu gali įkelti tik tuo atveju, jeigu yra gautas sutikimas. Kitaip asmuo galėtų reikalauti žalos atlyginimo civilinio proceso tvarka“, – paaiškino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Asta Kažukauskienė.

Asmens duomenų viešinimo tvarka ir ribojimai yra išdėstyti ir Bendrajame asmens duomenų apsaugos reglamente.

Net jei ir patys tėvai neatsakingai elgiasi su nepilnamečio atvaizdu, jiems gali būti taikoma administracinė atsakomybė, numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 73 ir 74 straipsniuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Ak

Visada nufotografuokite, nes būna, kad uxz kyšį korumpuoti pareigūnai dangsto nusikaltėlį, o jūsų nuotrauka gali būti vienintelis įrodymas , padedantis nustatyti nusikaltėlį. Jeigu nebūtų korumpuoti pareigūnai galima būtų tiketi, kad suras galus O čia žinokite, tenka pačiam nukentėjusiam rinkti įrodymus, nes kitaip nieko nesurastų.

S.S.S.

viešoje vietoje niekas nedraudžia fotografuoti, svarbu tas nuotraukas niekur per jokius soc. tinklus neplatinti, o tiesiai perduoti į policija jeigu yra užfiksuotas nusikaltimas.

Zmogus

Siusti Shaulius ne policija, kilus reikalui raportuoti. Prevencija, jei bus butina bus policija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS