Dėl pasisakymo – į Etikos komisiją | Diena.lt

DĖL PASISAKYMO – Į ETIKOS KOMISIJĄ

Miesto tarybos narys Audrius Vaišvila užsitraukė pasisakančiųjų prieš senų medžių šalinimą nemalonę. Miestiečiai pasijuto įžeisti politiko pastabų ir kreipėsi į etikos sargus.

Užkliuvo žodis "rėkiantieji"

Skundą dėl A.Vaišvilos pasisakymų miesto tarybos Etikos komisijai parašė Klaipėdos kultūros magistrė Daiva Kšanienė.

Profesorei užkliuvo viešas politiko pasisakymas Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdžio metu, kai buvo diskutuojama apie K.Donelaičio aikštės atnaujinimą.

Komitetui vadovaujantis A.Vaišvila ragino projektą rengiančius specialistus būti drąsesnius, nebijoti pašalinti ilgamečių želdinių, neišsigąsti gyventojų reakcijos.

"Tie rėkiantieji nėra visos Klaipėdos visuomenės atspindys. Tai yra grupuotės, kurios darosi politinę ar kitokią reklamą", – posėdyje tvirtino tarybos narys.

D.Kšanienės nuomone, A.Vaišvila tokiais savo žodžiais parodė nepagarbą miesto visuomenės daliai, kuri išsako nuomonę, nesutampančią su miesto valdžios planais.

"Tarybos nariui yra taikomi aukštesni moralės ir kultūros reikalavimai. A.Vaišvilos pagiežingas ir, sakyčiau, neapykantos savo miesto žmonėms persmelktas pasisakymas yra kupinas patyčių, įžeidus", – nurodė moteris.

Mažina pasitikėjimą valdžia?

D.Kšanienė teigė, kad pati dalyvavo tik viename gyventojų susirinkime, kuriame buvo protestuojama prieš esą sveikų senų medžių kirtimą Dangės skvere.

"Susirinkę žmonės elgėsi ramiai, nerėkė ir nesidraskė, nekalbėjo apie jokią politiką", – tvirtino Etikos komisijos posėdyje dalyvavusi profesorė.

D.Kšanienė atkreipė dėmesį, kad žodis "grupuotė" reiškia politinę ar partinę organizaciją.

"Aš, kaip ir dauguma prieš sveikų medžių naikinimą pasisakančių žmonių, nepriklausau jokiai politinei ar partinei grupuotei, tad nesidarau nei politinės, nei kitokios reklamos", – teigė profesorė.

D.Kšanienės nuomone, tokie valdžios atstovų pasisakymai pažeidžia demokratijos principus, mažina pasitikėjimą valdžia.

"Reikalauju, kad A.Vaišvila viešai atsiprašytų manęs ir kitų įžeistų klaipėdiečių", – dėstė profesorė.

Pats narys posėdyje nedalyvavo

Pats A.Vaišvila Etikos komisijos posėdyje nedalyvavo. Jis pranešė, kad yra išvykęs į JAV.

Miesto tarybos Etikos komisijos pirmininkė Aldona Staponkienė tvirtino, kad teisės aktai leidžia priimti sprendimą, nors posėdyje ir nedalyvauja apskųstasis politikas.

Dauguma komisijos narių sutiko, kad A.Vaišvila panaudojo netinkamą retoriką.

Tarybos narė Lilija Petraitienė pasakojo, kad pati dalyvavo Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje, kuriame diskutuota apie K.Donelaičio aikštės atnaujinimą.

"Vyko aštri diskusija. Pirmininkas pasisakė už visų senų medžių pašalinimą. Aš su tuo nesutikau. Tikinau, kad visos aikštės negali būti vienodos. Atkreipiau dėmesį, kad K.Donelaičio skveras yra istorinis, kultūrinis, etninis paveldas. Mes, politikai, turime galvoti, ką sakome", – tvirtino tarybos narė.

"Jaučiuosi kaip debilas"

Neretai žodžių į vatą nevyniojantis tarybos narys Vytautas Čepas teigė nežinantis, kaip kalbėti.

"Pats esu mėgėjas visokių žodelių. Galbūt kartais ir persistengiu. Tačiau kalba yra turtinga. Sunku ją įkišti į standartus. Kartais išsiveržia žodis, ir viskas", – pastebėjo politikas.

Rėkti galima ir tyliai.

V.Čepas atkreipė dėmesį į žodį "rėkiantys": "Rėkti galima ir tyliai. Kartą atidarėme eismą gatvėje. Prasidėjo piketai su plakatais "Gyventojų genocidas". Tad plakatas rėkė. Piketai vyksta kasdien. Ir dažnai juose būna rėkiančių plakatų."

Tad tarybos narys tvirtino atleidžiantis savo kolegai už žodį "rėkiantys". Jo nuomone, žodis "grupuotė" taip pat nėra toks, dėl kurio reikėtų kelti triukšmą.

"Komitetų posėdžių metu būna, kad aštresnis žodis išsprūsta. Profesorė ir sakė, kad reikia politikams išaiškinti, kas yra medis. Jaučiuosi kaip debilas, jei nežinau, kas yra medis. Aš irgi galiu įsižeisti, rašyti skundą. Matyt, turime būti atlaidesni. Nereikėtų cenzūruoti kalbos. Daugelis žmonių ir taip sunkiai mintį surezga. Žinoma, pabarti už tokį pasisakymą galima, bet didelės problemos nematau", – pabrėžė politikas.

Pasiūlė atsiprašyti viešai

Etikos komisija A.Vaišvilai rekomendavo suderinti savo elgesį ir veiklą su Etikos kodekso reikalavimais.

"Yra pasisakančiųjų ir žymiai aštriau, įžeidžiau. Ir visiškai nevaldančių savo kalbų, prie kurių galite priskirti ir mane. Kontroliuoti kalbą reikia ir būtina. Tačiau šį kartą pažeidimas minimalus. Tokios sankcijos užtenka. Kilus ginčui visada prasiveržia emocijos", – dėstė V.Čepas.

Toks komisijos sprendimas tenkino ir D.Kšanienę.

Tačiau kitokią sankciją pasiūlė L.Petraitienė.

"Siūlau įpareigoti A.Vaišvilą atsiprašyti viešai. Tai būtų pamoka visiems prieš kalbant pasverti savo žodžius", – tvirtino politikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Lina

Gerbiamieji, saugokite ir išsaugokite medžius! Naujus projektus galima igyvendinti ir išsaugant medžius.

Jau saulelė vėl atkopdama budino svietą

Projektas,atspindintis 4 metų laikus ypač vertingas,leiskime jį įgyvendint-įprasminkime jo kūrybos kiekvienam žinomą palikimą.

Audronei

100% esi toje gaujoje kuri pelnosi prakalinėdama medieną
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS