Dėl Smiltynės išbraukimo iš parko teritorijos sunerimo UNESCO komisija | Diena.lt

DĖL SMILTYNĖS IŠBRAUKIMO IŠ PARKO TERITORIJOS SUNERIMO UNESCO KOMISIJA

  • 11

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija prašys Vyriausybės neatsižvelgti į Klaipėdos valdžios prašymą išbraukti Smiltynę iš Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) teritorijos, nes dėl to visai Kuršių nerijai kiltų grėsmė atsidurti pavojuje esančio pasaulio paveldo sąraše, rašo „Lietuvos žinios“.

„Klaipėdos valdžios argumentai, kodėl Smiltynę reikėtų išbraukti iš KNNP teritorijos, mūsų neįtikino. (...) Jeigu Smiltynė nebetektų nacionalinio parko globos, į tai neabejotinai reaguotų UNESCO pasaulio paveldo komitetas, vyktų naujas teritorijos vertinimas“, – sakė Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Asta Junevičienė.

Prasidėjusios batalijos dėl Smiltynės likimo susijusios su išorinio uosto statybų Pirmojoje Melnragėje projektu. Klaipėdos politikai prognozuoja, kad pastačius naują uostą bus sunaikinta poilsiautojų pamėgta oazė – Girulių, Melnragės paplūdimiai. Todėl esą jau reikia galvoti apie alternatyvą – apie Smiltynės teritoriją, kur itin trūksta reikiamos infrastruktūros. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino teigimu, jos plėtrą stabdo griežti KNNP planavimo schemos reikalavimai.

A. Junevičienė pabrėžė, kad priimant sprendimą įtraukti Kuršių neriją į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą vienas reikalavimų buvo saugoti ir darniai plėtoti minėtą teritoriją. „Buvo įkurti Kuršių nerijos nacionaliniai parkai tiek lietuviškoje, tiek rusiškoje pusiasalio dalyse. Jei keičiasi teritorijos žemės naudotojas, savininkas, susilpnėja apsauga, tuomet, remiantis Pasaulio paveldo konvenciją visa vietovė gali būti įtraukta į pavojuje esančio pasaulio paveldo sąrašą“, – dėstė komisijos generalinė sekretorė.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Smiltynės

infrastruktūra netvarkma specialiai.1.Laukiama kol viskas sunyks, nugrius.Tada bus galima šaukti kad va, reikalingas šeimininkas..;2.Liberalai su savo draugais verslininkais įsitikinę kad savo planus tikrai įvykdys

chi chi

pamanyk Junesko..Čia veikia gentvilu&Ko' klanas.Senasis kažkada suninaikino didžiuli valstybės turta-gamyklas, kelis laivynus ir t.t., o tai čia kažkoks Smiltynės gabaliuks - nėr ką vekt.Jei visa šalies teisėtvarka iki šiol negal išsiaiškinti meganusikaltimu ir nubausti, tai hren ka ir toliau padarys .

Šluota

Neatsiklausę miestiečių liberalai lipa per gavas, naikina tai, kas dar buvo puoselėjama nuo sovietmečio. Net Rusijos Kaliningrado sirtyje elgamasi atsakingiau. Šluojame liberalus KAIP RUDENĮ LAPUS... Toks būsimų savivaldos rinkimų šūkis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS