Dėl sveikatos sistemos biurokratijos – reformos | Diena.lt

DĖL SVEIKATOS SISTEMOS BIUROKRATIJOS – REFORMOS

Nuo Naujųjų metų bus reformuotos devynios Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžios įstaigos, tarp jų – Valstybinis psichikos sveikatos centras. Tačiau šios reformos savivaldybių psichikos sveikatos centrų veiklai jokio poveikio esą neturės.

Neliks perteklinių įstaigų

Nuo sausio 1-osios iš devynių Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pavaldžių įstaigų – Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, Lošimų priežiūros tarnybos, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro, Higienos instituto, Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijų centro, Valstybinio psichikos sveikatos centro, Radiacinės saugos centro ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro liks tik trys institucijos.

Nes, kaip parodė SAM atliktas pavaldžių įstaigų veiklos ir funkcijų vertinimas, dalies šiuo metu veikiančių įstaigų "kompetencijų ribos neaiškios, funkcijos dubliuojamos, dalis jų nebeaktualios, o kitos panašaus pobūdžio funkcijos galėtų būti vykdomos centralizuotai".

Planuojamo panaikinti Valstybinio psichikos sveikatos centro funkcijas esą iš esmės jau vykdo SAM padalinys, atsakingas už psichikos sveikatos politikos formavimą ir įgyvendinimą bei psichikos sveikatos gerinimą.

Įstaiga klaipėdiečiams – būtina

Šios įstaigos reformos Klaipėdoje veikiančio Psichikos sveikatos centro nepalies.

Pirmiausia todėl, kad šio centro steigėjas – Klaipėdos miesto taryba, o ne ministerija.

Klaipėdos psichikos sveikatos centro vadovo Aleksandro Slatvickio teigimu, centras skaičiuoja virš 5 tūkst. pacientų, kuriems reikalingos nuolatinės arba periodinės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros specialistų paslaugos arba pagalba.

"Psichikos sveikatos centrai būtini, apie jų panaikinimą negali būti nė kalbos. Tokios situacijos tiesiog neįsivaizduoju. Pavyzdžiui, pernai pirmąkart gyvenime dėl įvairių psichikos sveikatos sutrikimų į mus pagalbos kreipėsi per tūkstantį klaipėdiečių, iš jų – 123 vaikai. Visiems šiems žmonėms reikalinga rimta pagalba – vieniems pakanka psichoterapinės intervencijos, kitiems būtini vaistai", – teigė A.Slatvickis.

Psichikos sveikatos centrai būtini, apie jų panaikinimą negali būti nė kalbos. Tokios situacijos tiesiog neįsivaizduoju.

Psichikos ligomis kasmet suserga tam tikras žmonių skaičius. Senėjant visuomenei, sergančiųjų įvairiomis demencijomis yra vis daugiau.

Esą buvo metas, kai išaugo afektinių (nuotaikų) sutrikimų, depresijų atvejų skaičius. O sergančiųjų šizofrenija, anot A.Slatvickio, skaičius kasmet stabilus.

Centras persikels į skyrių

Esą jei Psichikos sveikatos centro neliktų, nebūtų kam tiems žmonėms net išrašyti vaistų, jų būklė pablogėtų, ir visas krūvis atitektų psichiatrijos ligoninėms.

O vietoj naikinamo Valstybinio psichikos sveikatos centro SAM atsiras specialus skyrius, kuris ir vykdys gyventojų psichinės sveikatos stebėseną, analizuos duomenis, ką iki šiol ir darė Valstybinio psichikos sveikatos centro specialistai.

"Psichinė sveikata šalyje yra labai svarbus sveikatos priežiūros komponentas, ir psichinės sveikatos centrų naikinimas tiesiog neįmanomas", – tvirtino A.Slatvickis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS