Dituvoje – neįveikiami šiukšlynai | Diena.lt

DITUVOJE – NEĮVEIKIAMI ŠIUKŠLYNAI

Dituvoje sodų sklypus turintys žmonės jaučiasi esantys persekiojami, nes juos filmuoja bendrijos darbuotojai. Visa tai vyksta prie perkrautų šiukšlių konteinerių. Bendrijos administracija nebežino, kaip gintis nuo nebereikalingais baldais ir rakandais konteinerius užgriozdinančių sodininkų.

Kas rytą – vis tas pats

Kasmet nuo kovo pabaigos iki gegužės vidurio soduose atliekų konteineriai pilnais šiukšlių maišais apauga vos per kelias valandas.

Kad ir kiek bebūtų konteinerių, atliekos juose netelpa.

Pasak sodininkų bendrijos "Dituva" pirmininko Tado Vaitkaus, jis jau dabar žino, kad lygiai tokia pat situacija bus ir 2018, ir 2019 m. pavasarį.

"Prieš porą metų "Gargždų švara" suskaičiavo, kad per paminėtą laiką iš Dituvos išvežama apie 2 tūkst. tonų atliekų. Sodų bendrijoje yra 96 konteineriai. Didžiausia bėda, kad žmonės į juos meta ne tiek buitines atliekas, kiek nebereikalingus baldus, sulaužytą santechniką ir kitus daiktus, kurių niekaip nepavadinsi buitinėmis atliekomis. Atliekų gabentojai atvažiuoja, pro langą pažiūri, kad tai ne buitinės atliekos, ir nuvažiuoja sau. Tuo metu žmonės meta maišus ant viršaus konteinerių ir šalia jų. Kiekvieną vakarą mūsų darbininkai atvažiuoja traktoriumi ir savivarčiu sunkvežimiu, surenka visas šiukšles, o kai rytą pabundame, randame tokią pat situaciją – kalnus šiukšlių", – pasakojo T.Vaitkus.

Turi savo atliekų aikštelę

Bendrijos teritorijoje, Pavasario g., šalia techninio aptarnavimo garažų bendrija įsirengė atliekų tvarkymo aikštelę ir joje patys rūšiuoja nuo konteinerių surinktas atliekas.

Būtent ten stovi trys negabaritiniai konteineriai, kur sodininkai galėtų suvežti nebereikalingus baldus.

Tokia situacija tęsiasi jau penkerius metus, nuo tada, kai bendrijoje atsirado atliekų konteineriai.

Iki tol žmonės šiukšlių atsikratydavo aplinkiniuose miškuose bei pakelėse.

T.Vaitkus sakė, kad neretai bendrijos darbuotojai seka atliekų vežėjus ir stebi, ar jie palieka tvarkingą konteinerių aplinką.

Tačiau, jeigu pamato, kad maišuose – pernykščiai lapai, žolė ar šakos, tokių neima. Pasitaiko net kuriozinių situacijų.

"Vakar pirmą kartą mačiau verkiantį 50-metį vyrą. Darbininkai kėlė maišą, jis trūko ir ant žmonių pasipylė lauko tualeto turinys. Vyras nuo galvos iki kojų buvo apipiltas fekalijomis. Kantrybės netekęs darbininkas klausė, kada šis košmaras baigsis, jis buvo pasiryžęs išeiti iš darbo, – teigė bendrijos pirmininkas. – Vienintelė problema ta, kad atliekos per retai išvežamos, bet pagal konkurso sąlygas atliekos turi būti vežamos tik kartą per dvi savaites. "Gargždų švara" mums padarė išimtį, pasamdė dar vieną subrangovą, todėl šiukšlės dabar vežamos kiekvieną savaitę, bet ir to nepakanka. Pernai išimties tvarka veždavo dukart per savaitę – prieš savaitgalį ir po, bet taip buvo tik trumpą laiką. Bėda ta, kad dažniau vežti nenaudinga nei atliekų vežėjams, nei atliekų administratoriams."

Atsikrato net mašinų

Netrukus Dituvoje turėtų atsirasti dar 30 papildomų konteinerių.

Bendrijoje labai aktuali ir duobėtų kelių problema, bet imtis šių darbų neįmanoma vien todėl, kad visa bendrijos technika užimta tvarkant atliekas.

"Bėda ta, kad iš butų Klaipėdoje žmonės į sodus veža visokius senus baldus ir rakandus, o po kelerių metų jų atsikrato sukraudami prie konteinerių. Jei konteineriuose būtų tik buitinės atliekos, tokios netvarkos nebūtų. Randame visokiausių daiktų: klozetų, dušų kabinų, baldų, padangų. Prie konteinerio esame radę net seną mašiną", – piktinosi bendrijos pirmininkas.

Pastebėję žmones, kurie prie konteinerių palieka ne buities atliekas, bendrijos darbuotojai ir nariai filmuoja automobilių numerius ir perduoda šią informaciją "Gargždų švarai", o šios įmonės atstovai su prierašais šiuos duomenis perduoda Klaipėdos rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui.

Valdininkai teršėjus baudžia.

Pasak T.Vaitkaus, maišelius su buitinėmis šiukšlėmis šalia konteinerių palikę žmonės nėra baudžiami ir stengiamasi jų atvaizdo neviešinti.

T.Vaitkus tikino neleisiąs konteinerių aikštelėms virsti antisanitarinės būklės židiniais.

Statistika ir faktai

Sodininkų bendrija "Dituva" turi 6,5 tūkst. narių.

Užima 660 hektarų plotą.

Bendrijoje 700 namų turi individualius atliekų konteinerius.

Kubinių konteinerių aplinką filmuoja dvi nuolat veikiančios kameros, dar viena kamera sumontuota automobilyje.

Teršėjus fiksuoja ir patys sodininkai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Gyventojas

Be to sakote kodėl negali būti atskiras konteineris šakoms ir lapams? Ar jūs stovėsite prie jo ir žiūrėsite, kad būtent TAI ir būtų į juos metama? Juk "protingieji" sodininkai pamatę konteinerius sumes viską, kas jų soduose nebetinka, "civilizuotai" atsikratys savo šlamštu.

Gyventojas

Komentuotojai jus gal juokaujate? Nėra konteinerio? Yra visi 3, pavasario gatves gale prie buvusio Dituvos ofiso. Aikštelė Dituvos sodininku bendrijoje atidaryta kiekvieną dieną. Reiktų kartais pasidomėti, o paskui kritikuoti ir aiškinti ko yra ir ko nėra. Kai nenorite, tai ir nematote. Kraunate savo tas atliekas prie konteinerių, nes senos lovos, televizoriai, lentos ir lauko tualetų turinys per sunkus įkelti į konteinerius ar tiesiog dėl gabaritų netelpa, tai geriau šalia sumetat, juk vistiek kažkas išves. Begėdžiai esate. Kiekvienai šiukšlių rūšiai yra skirta atitinkama vieta, tik nereikia būti tinginiams ir laukti kol kažkas ant lėkštutės viską patieks, šiuo atveju išves jūsų "brūdą".

Anonimas

Melas, nera jokiu konteinerių, kurie surenka didžiagabaritines šiukšles, be to ten jau beveik puse metu uždaryta....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS