Drąsuoliams liemenės nereikalingos? | Diena.lt

DRĄSUOLIAMS LIEMENĖS NEREIKALINGOS?

Danės upėje dviračius minantys poilsiautojai akivaizdžiai vis pažeidžia taisykles ir rizikuoja savo pačių gyvybėmis, nes nedėvi gelbėjimosi liemenių. Nors pripažįstama, kad tai nesaugu, sudrausminti drąsuolių niekas neskuba.

Draudimų nepaiso

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys tikino, kad turėti gelbėjimosi liemenes privalo visi. Už jų išdavimą atsakingas plaukiojimo paslaugos teikėjas.

Maža to, pramogas vandens dviračiais draudžiama teikti jaunesniems nei 16 metų asmenims, jei jų nelydi vienas suaugusiųjų.

Tačiau realybė – kiek kitokia.

"Taisyklės galioja visiems. Gali būti, kad kai kurie pasiima tas gelbėjimosi liemenes, bet jų neužsideda. Už tai pirmiausia yra atsakingas paslaugos teikėjas", – sakė V.Valys.

Vandens dviračių nuomos verslu Klaipėdoje užsiimantis Robertas Lozinskis saugumo klausimus ilgai aptarinėjo su Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojais.

Jis patikino, kad nerizikuoja ir liemenes išduoda visiems, kurie paprašo. Priešingu atveju pasirašomas raštiškas atsisakymas ją dėtis – tuomet už savo saugumą atsako pats paslaugos pirkėjas.

Gresia baudos

Jei žmogus savavališkai nusiima liemenę, visa atsakomybė krinta ant jo pečių.

Bauda už saugos taisyklių pažeidimus svyruoja nuo 16 iki 60 eurų. Pirmą kartą mokama pusė minimalios baudos.

Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" vyriausiasis specialistas ir Danės upės administratorius Deivis Bilkštis patvirtino, kad poilsiautojai gali atsisakyti dėvėti liemenes.

"Yra Viešosios tvarkos skyriaus ir miesto tarybos patvirtintos saugaus elgesio ant ledo ir vandenyje taisyklės. Jaunesniems nei 16 metų asmenims rekomenduojama turėti gelbėjimosi liemenes. Taisyklėse taip pat numatyta, kad atsisakantys jas dėtis pilnamečiai turėtų pasirašyti oficialų raštą, jog prisiima atsakomybę už savo gyvybę. Esą "liemenė duodama, bet aš atsisakau ją dėvėti", – komentavo D.Bilkštis.

Anksčiau naudojimosi vandens atrakcijomis Danėje taisyklių nebuvo – jų prireikė tik prieš kelerius metus atsiradus minėtai pramogai.

"Daro, ką nori"

Nors plaukiojantiesiems be liemenių kyla realus pavojus nuskęsti, tačiau tai esą kiekvieno asmeninis reikalas.

"Ir mokantis plaukti galima nuskęsti. Jeigu karšta ir dar su liemene, tai juk labai nepatogu", – svarstė D.Bilkštis.

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai kartu su pareigūnais vykdo reidus, kurių metu ieško pažeidimų. Pastarųjų nepasitaiko labai daug.

"Tarkime, šiemet pastebėta, kad nuomos punkte trūko atsakingo asmens telefono numerio, iki galo nebuvo nubraižytas leidžiamas plaukiojimo maršrutas, nepažymėtas laikas", – vardijo pašnekovas.

Taip pat atliekama išgėrusių žmonių kontrolė.

"Dviratyje griežtai draudžiama vartoti alkoholį, tačiau mes neturime teisės tikrinti žmonių krepšių. Jei akivaizdžiai matosi, kad žmogus yra išgėręs, jokių nuomų negali būti. Iš dalies tai ir paslaugos teikėjo atsakomybė. Bet žmonių – daug ir tada praktiškai turi prie kiekvieno stovėti, kad būtum šimtu procentų garantuotas už saugumą. Toliau nuplaukia ir daro, ką nori", – įsitikinęs D.Bilkštis.

R.Lozinskio žodžiais, norinčių paplaukioti neblaivių asmenų pasitaiko retai, tik per didžiąsias miesto šventes.

"Jei matome, kad žmogus apsvaigęs, neleidžiame plaukti", – užbaigė jis.

GALERIJA

  • Drąsuoliams liemenės nereikalingos?
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Tika

lengviausia kaltinti nuomotojus, tačiau atsiminkite kad kiti pasiima tas liemenes ir užsideda, tačiau paplaukus toliau nusiima. Tai kuom tada kalti nuomotojai, jei patys žmonės nesisaugoja. Nuomotojai gali drausti tik išplaukti be liemenių, bet vėliau jau jie nieko negali padaryti. Tokiu atveju reikia bausti pačius asmenis, nes kitaip situacija nepasikeis.

Anonimas

Liemenes, salmai ir saugos dirzai-skirta tik valdzios pasipinigavimui.Manau, kad tai tik zmogaus laisves apribojimas su tikslu pasipelnyti.

Na

Danės upė..... Bomžus varykit lauk - dabar niekais uzsiimat
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS