Džiugios žinios: į pajūrį ateina pavasaris | Diena.lt

DŽIUGIOS ŽINIOS: Į PAJŪRĮ ATEINA PAVASARIS

Nors šią savaitę jau buvo galima pasidžiaugti šiltesniais orais, žmones vargino kiti reiškiniai. Danguje švietė mėnulio pilnatis, o paskutinėmis savaitės dienomis žemę pasiekė ir saulės pliūpsnių sukeltos magnetinės audros. Ateinančią savaitę bus ramiau – astronominiai veiksniai silps, o uostamiestyje įsivyraus dar šiltesni orai.

Veikia moteris

Pastarosiomis dienomis kilusią magnetinę audrą žmonės labiausiai jautė ketvirtadienį ir penktadienį.

Etnokosmologas Jonas Vaiškūnas pastebėjo, kad pastaroji magnetinė audra kilo netikėtai ir šiomis dienomis jau rimsta.

„Žmogus yra skystis. Kai nuo Saulės žybsnio atskrieja įelektrintų dalelių srautas ir atsitrenkia į Žemės magnetines linijas, jos ima svyruoti. Tada ramus Žemės magnetinis laukas pasikeičia į neramų. Šie svyravimai veikia visus gyvus organizmus, taip pat ir žmogaus sveikatą“, – aiškino J.Vaiškūnas.

Dėl magnetinio lauko svyravimų jaučiama didesnė nervinė įtampa, ji labiausiai veikia moteris. Joms gali sutrikti net kai kurie fiziologiniai procesai.

Lemia įpročiai

Nors specialistai tikino, kad prasidėjus pilnačiai suaktyvėja kai kurie žmonės ir specialiosios tarnybos sulaukia daugiau iškvietimų, astronominių reiškinių žinovai siūlo nemistifikuoti pilno mėnulio.

„Pats mėnulis nėra efektyvus, tačiau žmogui dar egzistuoja mėnulio, kaip laiko mato, faktorius“, – pabrėžė J.Vaiškūnas.
Prieš šimtmetį žmogaus gyvenimą rėmino saulė ir mėnulis, šių planetų šviesa. Vėliau žmogus išmoko gyventi reguliuodamas savo gyvenimo procesus dirbtine šviesa.

Dabar kaskart sušvitus pilnačiai žmogus nevalingai junta norą veikti, todėl dažnai tokiomis naktimis prastai miegama, jaučiama vidinė įtampa. Tai ir lemia žmogaus elgesį.

„Dažnai mėgstama mistifikuoti pilnatį, esą žmogų veikia antgamtinės jėgos. Žmogus būna aktyvesnis todėl, kad mūsų pasąmonėje dar slypi protėvių įpročiai. Mėnulis yra laiko matmuo ir žmogus tai jaučia. Nors dabar save siejame su skaičiais kalendoriaus lapelyje, tačiau mūsų fiziologinius procesus vis dar lemia mėnulis, jo šviesa. Senovėje žmogus gulė ir kėlė su šviesa. Šviečiant pilnačiai buvo atliekama daug darbų. Dabar taip pat juntame tokį poreikį“, – tiesą atskleidė J.Vaiškūnas.

Maloniai šildys saulė

Paskutinį žiemos šeštadienį mėnulio fazė keisis, nurims magnetinės audros ir, nors astronominiai procesai orų nelemia, sinoptikai taip pat žada šiltesnius ir ramesnius orus.

„Ateinančią savaitę orai panašės į pavasarį“, – teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjas Lionginas Pakštys.

Šį savaitgalį uostamiestyje bus nepastoviai debesuota, lyti neturėtų. Prognozuojama, jog pūs pietų, pietvakarių 5–10 m/s vėjas.
Temperatūra savaitgalį kils iki 6 laipsnių šilumos, o naktimis termometro stulpeliai rodys nuo 0 iki 3 laipsnių šilumos.

Savaitės pradžioje debesys turėtų išsisklaidyti. Jie atslinks tik trečiadienį, tačiau nelis.

Nedidelė kritulių tikimybė prognozuojama tik ketvirtadienį ir penktadienį.

Visą savaitę pūs pietų, pietryčių 6–11 m/s vėjas.

Dienomis vyraus 3–6 laipsnių šiluma, o ten, kur labiau pasieks saulės spinduliai, sušils ir iki 8 laipsnių.

Naktimis termometro stulpeliai rodys apie 3 laipsnius šilumos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vaškūnai

Toks įspūdis kad tamstą veikia ne Mėnulis, o užsilikęs noras nuo nesenų laikų skleisti viešai melą. Dėka Mėnulio ir Žemės yra trauka, ko pasekoje jam priartėjus ar nutolus vyksta slėgių pokyčiai, vandenynų potvyniai ir atoslūgiai. Pats rašei kad žmogus yra skystis, tai kaip veikia organizmo fiziologiją slėgių kitimas? Pasitriochinai į pievas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS