Energetikams Klimato kaitos diena – proga pasukti galvas | Diena.lt

ENERGETIKAMS KLIMATO KAITOS DIENA – PROGA PASUKTI GALVAS

  • 1

„O ką kiekvienas iš mūsų gali padaryti, kad sušvelnintume klimato kaitą?“ – retoriškai klausė dr. Ignas Mikalauskas, AB „Klaipėdos energija“ Klientų aptarnavimo centro vadovas, kreipdamasis į kolegas, susirinkusius paminėti Tarptautinę kovos su klimato kaita dieną.

Jau ne pirmus metus „Klaipėdos energijos“ darbuotojai šia proga susiburia padiskutuoti apie klimato pokyčius ir tuo pačiu susigrumti protų mūšio varžybose atsakydami į keblius, ne tik su jų tiesioginiu darbu susijusius klausimus.

„Ar žinote, koks simbolis buvo pašalintas iš trijų Lietuvos miestelių herbų, siekiant atkreipti dėmesį į aplinkosaugos problemas Lietuvoje?“ – intrigavo protų mūšio moderatorius Robertas Paulauskas. Atsakymas daug kam buvo netikėtas – žuvis. Ji ne taip seniai išnyko iš Švenčionių, Neveronių ir Viešvilės herbų.

Į devynias komandas susibūrę „Klaipėdos energijos“ darbuotojai gvildeno sudėtingus klausimus, sėmėsi žinių, kurios tikrai praplės jų akiratį.

Ne paslaptis, jog energetikai laikomi atsakingais už didžiausius žmogaus veiklos nulemtus planetos klimato pokyčius, kuriuos sukelia iškastinio kuro deginimo metu išsiskiriančios anglies dvideginio dujos.

„Šiuo aspektu mūsų bendrovė technologiškai pažangi. Šilumos gamyboje mūsų pagrindinis kuras yra anaiptol ne iškastinis – dujos ar mazutas, o atsinaujinantiems energijos ištekliams priskiriamas biokuras. Medienos skiedros sudaro apie 85 procentus viso mūsų sunaudojamo kuro“, – pasakojo Rolandas Baltuonis, „Klaipėdos energijos“ generalinis direktorius.

Dar vienas svarbus faktas, rodantis energetikų įtaką planetos klimato pokyčiams, šilumos gamyboje ir perdavimo procese patiriami nuostoliai. Ir čia „Klaipėdos energija“ nenusileidžia pažangiausioms, energetikos etalonu laikomoms Skandinavijos šalims. Klaipėdos energetikų gamybos ir perdavimo nuostoliai siekia vos 12 procentų. Nuolatinės investicijos į trasų atnaujinimą, šildymo katilų tobulinimą ir gamybos procesų valdymą leido bendrovei maksimaliai sumažinti neigiamą įtaką klimato kaitai.

„Kai stengiamės daryti kuo mažesnę įtaką mus supančiai gamtai, stengiamės ne dėl savęs. Stengiamės dėl savo vaikų. Jei jums tai svarbu, pagalvokite, ką gero mūsų planetai galite nuveikti savo aplinkoje, savo kasdieniame darbe“, – bendradarbiams linkėjo dr. Ignas Mikalauskas. Išties prasmingas palinkėjimas, kuris tiktų mums visiems.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kestas

Galetumete atverti tokius renginius platesniai visuomenei:- reiketu paklausyti antirenovacininkams

SUSIJUSIOS NAUJIENOS