ES pinigai uostamiesčiui labai padėjo | Diena.lt

ES PINIGAI UOSTAMIESČIUI LABAI PADĖJO

  • 19

Tęsiame rubriką "Klausk miesto valdžios drąsiai". Šiandien į klaipėdiečių klausimą atsako savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

– Minėjome įstojimo į Europos Sąjungą metines. Ar Klaipėdai davė naudos tai, kad priklausome šiai šalių grupei?

– Dėkui už klausimą. Iš karto norėčiau pabrėžti, kad dauguma mūsų vykdomų darbų, kai gražinamas Klaipėdos veidas, yra finansuojami iš miesto biudžeto. Tačiau, žinoma, ES pinigai uostamiesčiui labai padėjo. Norėdamas išvardyti visus projektus, kuriuos parėmė ES, užtrukčiau, ko gero, ne vieną dieną. Tad paminėsiu tik pačius svarbiausius ir naujausius.

Pirmiausia išskirčiau viešąsias erdves. Beveik milijonu eurų ES parėmė projektą, kuriuo siekiama išvystyti pėsčiųjų takų sistemą, sutvarkant pėsčiųjų taką palei Taikos prospektą, nuo Sausio 15-osios iki Kauno gatvės, paverčiant šią teritoriją viešąja erdve, kuri bus pritaikyta gyventojams bei smulkiajam ir vidutiniam verslui.

Įgyvendinus projektą bus atnaujinti pėsčiųjų ir dviračių takai, sutvarkyti želdiniai, įrengti mažosios architektūros elementai: suoliukai, šiukšliadėžės, dviračių stovai, įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės, privažiavimo kelias, apšvietimas. Taip pat trimis su puse milijono eurų ES prisidėjo prie darbų, kuriais bus siekiama rekonstruoti prie Danės krantinių esančią viešąją erdvę, skatinant smulkiąją žvejybą, sutvarkant prieigas.

Rekonstravus krantines padidės centrinės Klaipėdos miesto vietos patrauklumas, lankomumas, bus sudarytos sąlygos kokybiškam gyventojų ir miesto svečių laisvalaikiui, padidės prieinamumas prie upės, o tai užtikrins turistų ir poilsiautojų srautus bei sudarys sąlygas mėgėjiškai žvejybai, laivų švartavimuisi. ES remia ir Atgimimo bei Turgaus aikščių, Malūno parko, viešosios erdvės prie buvusio "Vaidilos" kino teatro sutvarkymą ir atnaujinimą. Taip pat finansiškai prisideda prie planų kardinaliai pakeisti Rumpiškės kvartalo veidą. Čia bus išspręsta automobilių stovėjimo vietų, žaliųjų zonų bei takelių chaotiškumo problema.

Antroji grupė – susisiekimo srities projektai. Beveik dviem milijonais bendrija prisideda prie Tilžės gatvės nuo Šilutės pl. iki geležinkelio pervažos rekonstrukcijos. Čia numatoma rekonstruoti gatvę, nutiesti pėsčiųjų ir dviračių takus, įrengti apšvietimą, šviesoforus, taip pat pertvarkyti žiedinę Mokyklos g. ir Šilutės pl. sankryžą. Finansinės pagalbos taip pat sulaukėme planuojant įrengti dviračių ir pėsčiųjų taką nuo Paryžiaus Komunos g. iki Jono kalnelio tiltelio. Įgyvendinant projektą numatoma nutiesti dviračių ir pėsčiųjų trasą nuo Paryžiaus Komunos g. iki Jono kalnelio tiltelio su apšvietimu ir poilsio zonomis.

Pusantru milijonu eurų ES prisideda prie Futbolo mokyklos konversijos. Kompleksas bus pritaikytas kvartalo gyventojų kultūriniams ir socialiniams poreikiams, taip pat aplinkinių mokyklų mokinių poreikiams. Be to, bus pritaikytas profesionaliai sportuojantiems gyventojams, išnaudojant infrastruktūrą sporto renginiams, turnyrams, komandinėms ir individualioms treniruotėms.

Taip pat ES remia Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos "Kauno atžalynas" filialo rekonstrukciją. Pastatas bus pritaikytas bibliotekos ir bendruomenės poreikiams, kur bus teikiamos ne tik bibliotekos paslaugos, bet ir organizuojami bendruomenės susitikimai, kultūros, meno ir edukaciniai renginiai, rengiamos parodos.

ES pinigai padeda ir plėtojant socialinę sritį. Pavyzdžiui, statomi du daugiabučiai, kurie bus skirti apgyvendinti socialinio būsto prašančius asmenis. Taip pat su ES parama numatoma pastatyti modulinius namus, kuriuose bus įrengta 50 laikino apnakvindinimo vietų, sanitariniai mazgai ir patalpos administracijos darbuotojams. Įrengti lauko inžinerinius tinklus, lauko elektros tinklus, sutvarkyti pėsčiųjų takus, įrengti vaizdo stebėjimo sistemą. Taip pat įsigyti reikalingą įrangą ir baldus. Naujai sukurtoje infrastruktūroje socialinės rizikos asmenims bus suteikiamos visos būtiniausios socialinės paslaugos.

ES prisideda ir prie aplinkosauginių projektų. Pavyzdžiui, įsigyjant naują gatvių valymo techniką, įrengiant požemines ir pusiau požemines konteinerių aikšteles, perkant konteinerius, statant elektromobilių įkrovimo stoteles.

Bendrijos finansavimas uostamiestyje taip pat padeda plėtoti švietimo sritį. 500 tūkst. eurų prisidedama prie Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro modernizavimo. Milijonu finansuojamas sporto salių su pagalbinėmis patalpomis atnaujinimas "Verdenės", "Sendvario", "Smeltės", Liudviko Stulpino progimnazijose ir "Varpo" gimnazijoje, daugiafunkcės bibliotekos-skaityklos erdvės sukūrimas "Gedminų" progimnazijoje bei bibliotekos-skaityklos modernizavimas "Vėtrungės" gimnazijoje. Taip pat iš dalies finansuojamas Klaipėdos Tauralaukio progimnazijos pastato rekonstravimas išplečiant ugdymui skirtas patalpas.

Tad apibendrindamas galiu pasakyti, kad visus tuos metus, kuriuos esame ES nare, ši bendrija mums labai pagelbėjo kuriant gražų, sportišką ir išsilavinusį miestą.

Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite e. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Jurgis

Reikia mūsų liberalus iškomandiruoti pas V.Matiošaitį į priėmimą. Įdomu iš kur Kaunas vienu metu ima tiek pinigų , strategiškai tvarkyti miestą. Tvarkosi visur. O merauja žmogus ne taip ir ilgai. O mūsų miestas 15 metų smurgsta, gėda prieš svečius. Pažiūrėkite į ką panašios naujosios krantinės. Dabar S.Budinas pradės girtis prieš rinkimus. Visi viską vykdė iš ES pinigų, tik pažiūrėjus į Vilnių, Druskininkus, Kauną, Birštoną daug efektyviau negu Klaipėda. Projektų daugiau reikėjo rašyti, mieli mūsų liberalai, o ne tik žiūrėti kaip sau kišėnes prisidėti.

Hmm..

tai gal ir su tuo mėlynu proveržiu taip bus?

Dėl bastionu tilto tai viskas gerai

Piniga konsultantams, projektams ir kitiems oro virpinimo ir gadinimo dalykams paimti.O kad nieko nebus-ką padarysi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS