Etikos komisijoje – L. Girskienės reikalai | Diena.lt

ETIKOS KOMISIJOJE – L. GIRSKIENĖS REIKALAI

Uostamiesčio etikos komisijos nariai pirmadienį vėl rinkosi svarstyti šiuo metu jau buvusios tarybos narės Ligitos Girskienės elgesio. Tiesa, į posėdį politikė atvyko ne tik išgirsti sprendimo dėl savo pačios elgesio, bet ir prašė tirti Klaipėdos mero elgesį.

Sulaukė sprendimo

Prašymo įvertinti tuometės tarybos narės L.Girskienės elgesį komisija sulaukė dar vasarį.

Tuomet nuspręsta šį klausimą perduoti nagrinėti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijai (VTEK) ir savo tyrimą sustabdyti iki ši atliks tyrimą ir priims sprendimus.

Pasak Etikos komisijos pirmininkės Aldonos Staponkienės, VTEK jau atliko tyrimą ir nusprendė pripažinti, kad buvusi Klaipėdos savivaldybės tarybos narė L.Girskienė, nustatytais terminais nepateikusi privačių interesų deklaracijos, pažeidė įstatymo nuostatas.

Nuspręsta pripažinti ir tai, kad buvusi tarybos narė, pasinaudojusi savo pareigomis ir siekusi paveikti daugiabučio namo, esančio Vaidaugų g. 7, gyventojų sprendimą jungtis prie jos vadovaujamos daugiabučių namų savininkų bendrijos "Bandužiai" arba pasinaudoti bendrovės "Daugiabučių administravimo centro", kurio bendrasavininkė ir direktorė ji yra, paslaugomis, pažeidė Viešų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas.

"Tai buvo teisinis buvusios tarybos narės L.Girskienės veiksmų vertinimas, o mes turime atlikti politinį vertinimą pagal politikų elgesio kodeksą", – posėdžio metu į miesto etikos komisijos narius kreipėsi pirmininkė.

Pripažino klaidą

Pati L.Girskienė susiklosčiusią situaciją bei VTEK priimtą sprendimą kelis kartus apibūdino kaip pamoką ir teigė ateityje nedarysianti panašių klaidų.

Buvusi politikė nesigynė pažeidusi įstatymą dėl to, jog laiku neatnaujino savo viešų ir privačių interesų deklaracijos.

Sunkiai tramdydama ašaras moteris pasakojo, jog tuo metu, kai turėjo atnaujinti deklaraciją, buvo šventinis laikotarpis, taip pat ji buvo neseniai grįžusi iš atostogų ir jai teko nemenkas krūvis darbe.

Susiklosčius tokioms aplinkybėms deklaraciją atnaujinti esą pamiršo.

"Tai buvo ne iš piktos valios. Esu jauna politikė ir tiesiog padariau klaidą", – teigė L.Girskienė.

Sprendimą skųs

L.Girskienė taip pat pabrėžė, kad Vilniuje vykusio VTEK posėdžio metu dėl antrosios komisijos sprendimo dalies jos nariai nebuvo vieningi – du balsavo už ir du prieš, o sprendimą lėmė pirmininko balsas.

"Man susidarė įspūdis, kad komisija nelabai supranta, kokia yra specifika būtent daugiabučių namų administravimo srityje ir kaip aš galėjau siekti sau naudos agituodama, jų nuomone, gyventojus pasirinkti jungtis prie mano vadovaujamos bendrijos arba pasirinkti mano įmonę. Ten tiesiog susirinkimo metu buvo ištartos kelios frazės, kurias ištariau galbūt užvaldyta emocijų. Aš paaiškinau komisijai, kad per nesusikaupimą galėjau ištarti keletą frazių", – aiškino L.Girskienė.

Buvusi politikė pastebėjo, kad komisijos jau priimtas sprendimas dar gali būti skundžiamas ir ji planuojanti pasinaudoti šia teise.

Konstatavo nusižengimą

Komisijos narė Lilija Petraitienė teigė, kad L.Girskienė save jau nubaudė griežčiausia bausme ir pasitraukė iš miesto tarybos narių gretų.

"Lietuvoje tai turbūt unikalus atvejis", – pastebėjo L.Petraitienė.

Griežtai buvusios politikės atžvilgiu nebuvo nusiteikę ir daugiau miesto etikos komisijos narių. Akcentuota tai, jog pati L.Girskienė pripažįsta padariusi pažeidimą bei jau padarė išvadas.

Vis dėlto, nors balsavimas ir nebuvo vienbalsis, nuspręsta, kad dar būdama politikė L.Girskienė pažeidė politikų elgesio kodekso bei Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos etikos komisijos veiklos nuostatuose įtvirtintas elgesio nuostatas.

Kaltino merą

Dar vienas klausimas, buvęs komisijos darbotvarkėje, taip pat susijęs su L.Girskiene. Ji komisijos prašė atlikti tyrimą, ar Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savo veiksmais nepažeidė Politikų elgesio kodekso.

L.Girskienė nurodė, kad uostamiesčio meras savo feisbuko paskyroje prieš kurį laiką neva publikavo tarybos narės Ninos Puteikienės garbę ir orumą žeminantį komentarą ir prie jo pridėjo nuotrauką, kurioje politikei pridėta buratino nosis.

Pats uostamiesčio vadovas posėdyje nedalyvavo, nes yra išvykęs į komandiruotę, tačiau savo poziciją dėl jam mestų kaltinimų išdėstė raštu.

Tyrimo nepradės

V.Grubliauskas paaiškino, kad patalpintas koliažas nėra jo paties autorinis darbas, o tik jo feisbuko paskyroje pasidalyto kito asmens komentaro su tuo koliažu dalis, nekeičiant nei jo turinio, nei sudėties.

"Tenka apgailestauti, kad dėl man nežinomų priežasčių, o galbūt ir kažkieno specialaus siekio sukompromituoti mano asmens reputaciją, viešoje erdvėje yra išlikusi tik dalis viso komentaro", – dėstė miesto vadovas.

V.Grubliauskas taip pat aiškino, kad komentaro dalyje, kur yra pateikiamos jo mintys, nemini jokių kitų asmenų bei pavardžių, išskyrus menininko Dariaus Vaičekausko.

Taip pat pastebima, kad komentare išsakytos mintys nebuvo skirtos vienam konkrečiam asmeniui, o labiau apibūdinti pastaruoju metu vis labiau įsigalinti reiškinį viešojoje erdvėje, kai vieši asmenys dažnai neatsakingai skleidžia melagingą informaciją ir klaidingus kaltinimus.

Posėdžio metu taip pat akcentuota, kad prašyme nurodoma, jog L.Girskienė minėtą komentarą bei nuotrauką įvardija, kaip politikės N.Puteikienės garbę ir orumą žeidžiančius, o pagal teisės aktus garbę ir orumą gali ginti tik tas asmuo, kurio garbė ir orumas yra paliesti.

Įvertinę visas aplinkybes komisijos nariai vieningai nusprendė tyrimo nepradėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

nesuprantu ?

L. Girskienė, mano nuomone - viena iš tų , kuri geriausiai žino kaip " dirba" bendrijos ir kaip turi "dirbti" jų pirmininkai . Ji puikiai žino , kaip galima " prisijungti" prie jau veikiančios bendrijos - tik visuotiniam pritarus , tą nuolat kartoja ir naujai norintiems patapti bandužiečiais . Kalbėjau - žinau :) Kaip galima 'kaltinti" tokiais vėjais žmogų - gyventojus raginti prisijungti prie jos vadovaujamos bendrijos, puikiai žinantį įstatymus ? Alio , komisija ? :)))) Juokinate ? Kaip komisijos nubaustas buvo " kudakuojantis" liberalas Šulcas ? niu niu niu , piršteliu ? nieko tokio ? :) nieko negalime padaryti ?

Cha Cha

Negaliu atsistebėti ponios Puteikienės skleidžiamu melu, Girskienė buvo svarstoma kai dar buvo Tarybos narė, dabar tyrimas baigėsi ir pateikė išvadas.Jūsų minimas toks jums mielas ir brangus Masiulis tamposi po teismus. Grubliauskas nieko neslėpė, o pasižiūrėjus į jūsų ponia socialinį puslapį už įžeidimus turėtumėte seniai etikos komisijos būti "nuskalpuota" :)) Pliusas jums- man juokinga skaityti jūsų išvedžiojimus, galėtumėte rašyti feljetonus :)))

N. Puteikienė

Ankstesnis komentaras - be abejo, mano :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS