Gydytoja: kaip vaikui išrinkti akinius nuo saulės? | Diena.lt

GYDYTOJA: KAIP VAIKUI IŠRINKTI AKINIUS NUO SAULĖS?

  • 1

Ar reikia vaikui akinių nuo saulės? Kokius išrinkti ir kaip? Šie klausimai dažnai neduoda ramybės tėvams, auginantiems vaikus. Gydytoja oftalmologė Regina Ševelkaitienė pataria, kaip tinkamai apsaugoti vaikų akis nuo saulės.

– Ar vaikams reikia nešioti akinius nuo saulės? Jeigu taip, nuo kokio amžiaus?

– Vaikams akinius nuo saulės nešioti būtina. Tai nėra mados ar grožio reikalas, bet sveikatos išsaugojimo būtinybė. Akinius nuo saulės galima naudoti nuo pat ankstyvos kūdikystės, kai tik vaikutis pradeda keliauti į lauką.

Vaikų akys yra jautresnės, gležnesnės. Jie daugiau nei suaugę būna lauke, o pastaruoju metu vis dažniau keliaujama į šiltuosius kraštus, kur saulėtumas yra didesnis nei Lietuvoje. Saulė dalija šilumą ir šviesą. Nedidelėmis dozėmis ultravioletiniai saulės spinduliai yra naudingi organizmui, bet didesnės jų dozės gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus, tame tarpe – pakenkti akims. Saulės akiniai skirti apsaugoti akis nuo UVA, UVB ir UVC spindulių. Pavėsio, skrybėlės, kepurėlės su snapeliu ar skėčio nepakanka, nes akis veikia ne tik tiesioginiai, bet ir nuo saulėtų ar blizgančių paviršių atspindėti spinduliai.

– Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, renkant vaikui akinius nuo saulės?

– Pagrindinė saulės akinių funkcija – saugoti nuo ultravioletinių spindulių. Akiniai turi būti gražūs, spalvingi, lengvi ir patogūs – nespaudžiantys, nekrentantys, kad vaikai norėtų juos nešioti.

Labai svarbu, kad akiniai būtų saugūs ir patvarūs – nelūžtantys ir nedūžtantys, pagaminti iš vaikams tinkamų medžiagų. Akinių lęšiai turi būti  pakankamai dideli, kad rėmelio kraštai nesiaurintų regėjimo lauko, kad akiniai apsaugotų nuo dulkių, kad pro akinių kraštus į akis nepatektų tiesioginiai ar atspindėti saulės šviesos spinduliai.

Svarbu tinkamai akinius nuo saulės prižiūrėti, nes pabraižymai, palankstymai ir kiti mechaniniai lęšių defektai gali pažeisti apsauginį sluoksnį ir nebeatlikti apsauginės funkcijos arba tiesiog iškraipyti vaizdą ir pakenkti regėjimui.

– Ką manote apie nebrangius saulės akinius, pavyzdžiui, iki 10 eurų? Ar jie nekenkia?

– Rekomenduojama akinius nuo saulės vaikams pirkti specializuotose optikos parduotuvėse ir patikrinti ar akiniai turi atitinkamus žymėjimus UV400, CE, ar pardavėjas gali pateikti akinių kokybę patvirtinančius sertifikatus, ar gali suteikti išsamią ir profesionalią pagalbą bei patarimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Zoja

Sutinku su straipsniu, vaikams labai reikalingi saules akiniai , bet ju kokybe vaikams dar svarbesne, juk akytes dar tik formuojasi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS