Klaipėdietis veržėsi į kreiserį „Aurorą“, reikalaudamas šaudmenų | Diena.lt

KLAIPĖDIETIS VERŽĖSI Į KREISERĮ "AURORĄ", REIKALAUDAMAS ŠAUDMENŲ

Akibrokštas Sankt Peterburge, kai klaipėdietis įsiveržė į sovietinį simbolį – kreiserį "Aurora" ir pareikalavo šaudmenų Žiemos rūmų šturmui, Rusijos žiniasklaidoje virto Lietuvos diskreditavimo kampanija. Iš karto imta trimituoti apie tai, jog išpuolį surengė kandidatas į Lietuvos prezidentus.

Žadėjo naują revoliuciją?

Incidentas nutiko futbolo čempionato metu, tačiau pusamžis klaipėdietis iki šiol yra vienoje Sankt Peterburko ligoninių.

Lietuvos generalinis konsulatas iki šiol nesulaukė jokių oficialių paaiškinimų iš Rusijos tarnybų.

Žinoma tik tiek, jog vyras yra praradęs dokumentus, tad jo sugrįžimas į šalį kol kas yra komplikuotas.

Klaipėdietis kartu su bičiuliais į Sankt Peterburgą atvyko stebėti varžybų.

Verslininkas incidento dieną į "Aurorą" patraukė liepos 5 dieną, apie 17 val. 30 min.

Laivas-muziejus dirba iki 18 val. tad bilietų pardavimas sustabdomas prieš 45 minutes.

Stilingai apsirengęs vyras trapu į laivą kopė net ir perspėtas budėtojo, nes patekimas į muziejų jau buvo uždarytas.

Esą vyras, vos pasiekęs laivo denį, ėmė šaukti, jog nori iššauti į Žiemos rūmus ir surengti naująją revoliuciją Rusijoje.

Muziejaus-laivo pagrindinis pabūklas tuo metu buvo nukreiptas į Rusijos Federalinės saugumo tarnybos būstinę šiame uostamiestyje.

Tačiau salvių nebuvo, įtartiną turistą mikliai apsupo policijos ir Rusijos Federacijos nacionalinės gvardijos pareigūnai.

Visa tai stebėjo japonų turistų grupė. Atvykėliai matė, kaip treniruotų kariškių užlaužtomis rankomis lietuvis buvo patiestas ant denio.

Liaupsės V.Putinui

Paprasta viešosios tvarkos pažeidimo istorija nebūtų sulaukusi tokio Rusijos žiniasklaidos susidomėjimo, jei klaipėdietis nebūtų "pakrikštytas" dar ir kandidatu į Lietuvos prezidentus.

Dalis informacijos skleidėjų vis tik antraštėse pažymėjo, jog legendinį kreiserį šturmavo sveikatos problemų turintis vyras, kiti gi akcentavo neva politinę šio klaipėdiečio veiklą.

Klaipėdietis socialiniame tinkle "Facebook" iš tiesų užsimena apie prezidento rinkimus, paviešintuose vaizdo įrašuose vyras postringauja apie politiką, aiškina, kokios valdžios reikėtų Lietuvai.

Beje, jis užsimena ir apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, patikindamas, jog Lietuvoje niekam neleidžia jo įžeidinėti.

Antroje sakinio dalyje, jis prasitaria, jog ir Rusijoje neleidžia įžeidinėti ir Dalios Grybauskaitės.

Rusijos žiniasklaida su pasimėgavimu citavo šio vyro padėkas V.Putinui dėl futbolo čempionato organizavimo.

Taip pat pacituota ir tai, jog klaipėdietis esą sutiko Sankt Peterburge rusę merginą, kuriai neva pasipiršo, o po to ir patraukė į "Auroros" šturmą.

Ši aplinkybė tarp Sankt Peterburge gyvenančių lietuvių pasėjo abejonę, ar klaipėdiečiui nebuvo ko nors įpilta į gėrimą?

Tačiau Lietuva iki šiol neturi jokių oficialių žinių apie šio incidento aplinkybes.

Šaudė į gimdymo namus?

Į skandalą įsivėlęs klaipėdietis nėra oficialiai pateikęs jokių paraiškų dėl politinės karjeros, jis nėra kandidatavęs ir kituose rinkimuose.

Po šio incidento Sankt Peterburge rusų interneto portaluose pasirodė ir daugiau tokių pranešimų, kurių antraštėse minimas ne tik klaipėdiečio išpuolis kreiseryje.

Su pasimėgavimu dėstoma, kad Valstybės dienos minėjimu metu girti lietuviai Vilniuje šaudė į gimdymo namus, kliūva ir Dainų šventės rengėjams už organizacinius reikalus.

Daugelyje pranešimų vis pabrėžiama, jog Lietuva tuo metu šventė valstybingumo šimtmetį.

Visos šios žinios liūdina Lietuvos užsienio diplomatus, nes liepos 6-ąją į Lietuvos generalinį konsulatą Sankt Peterburge susirinkę kitų konsulinių tarnybų atstovai tik ir kalbėjo apie tai, kaip Lietuvos vardas nuskambėjo Rusijos žiniasklaidos priemonėse.

Faktorių kokteilis

Tai, kad šis skandalas įgavo politinį atspalvį nestebina Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo Nerijaus Maliukevičiaus.

Yra neskanu, kai iš ligos daromas skandalas.

"Pirma, iš ligos negalima daryti šou. O tuo labiau – politikos. Visas šis įvykis parodo įvairių faktorių kokteilį. Akivaizdu, jog rusiškoje spaudoje dėmesio centru tampa tai, kad skandalą "Auroroje" sukėlė kažkas iš Baltijos šalių. Taip kuriama apsiaustos tvirtovės atmosfera – supa priešai, o priešai yra Baltijos valstybėse. Manęs nestebina, kad toks kontekstas tapo aktualus geltonosios spaudos atstovams. Tačiau yra neskanu, kai iš ligos daromas skandalas", – situaciją komentavo N.Maliukevičius.

Lietuvos generalinis konsulatas Sankt Peterburge kol kas nėra oficialiais informuotas Rusijos pusės apie Lietuvos piliečio likimą.

"Pažymėtina, kad sukeltas politinis šou šiam žmogui neturėtų virsti teisinėmis problemomis. Mūsų konsulinės tarnybos, tikiu, jog pasirūpins konkrečiu piliečiu. Nes kol kas šioje istorijoje aišku tik tiek, jog kuriamas vaizdinys, jog Rusijoje Baltijos valstybės neva kursto kažkokias revoliucines nuotaikas. O tai paranku tik Kremliaus konjunktūrai", – tikino N.Maliukevičius.

Konsulatas – nežinioje

Lietuvos generalinis konsulas Sankt Peterburge Dainius Numgaudis tikino, jog apie incidentą "Auroroje" sužinojo tik iš žiniasklaidos.

"Nemalonu, bet žiniasklaidoje buvo paviešintas šio žmogaus vardas ir pavardė, buvo įvardinta sveikatos būklė. Antras momentas, visa tai eskaluota per Valstybės dieną, liepos 6-ąją. Tačiau oficialiai mes iki šiol nesame informuoti, nors kreipėmės į Rusijos tarnybas. Mes dedame visas pastangas, kontaktuojame su jo šeima, su ligonine ir aiškinamės šio piliečio parvykimo į šalį galimybes. Tarsi artėjantį penktadienį jis bus išleistas iš ligoninės. Mes žinome tik tiek, kad jis yra netekęs asmens dokumentų, pinigų. Tačiau jo dar nesame matę, tad, kai sulauksime ir nustatysime jo tapatybę, bus pasirūpinta dokumentų išdavimu, kad žmogus saugiai galėtų pasiekti Lietuvą", – apie situaciją kalbėjo D.Numgaudis.

Į uostą – svetimu vardu

Incidente minimas klaipėdietis ne pirmą kartą įsivelia į skandalus. Vyras keistomis aplinkybėmis yra mėginęs patekti į vieną Klaipėdos uosto kompaniją.

Klaipėdietis prie krovos kompanijos vartų išdygo dėvėdamas tamsius akinius nuo saulės ir pareiškė esąs dienraščio "Klaipėda" žurnalistas Česlovas Kavarza.

Apsaugos darbuotojas nebuvo pažįstamas su sporto tematika rašančiu žurnalistu, tad paskambino į redakciją ir pasiteiravo, ar žurnalistas tikrai turi reikalų uoste?

Išgirdęs, jog reporteris tuo metu buvo įnikęs į kompiuterio ekraną redakcijoje, apsaugininkas sunerimo.

Paaiškėjus apgaulei, svečias pasišalino iš teritorijos.

Šis pilietis minimas ir dar viename incidente. Vyras turėjo aiškintis policijoje, kam kibo į atlapus Kalnupės ir Minijos gatvių sankryžoje sustojusiam lengvojo automobilio vairuotojui.

Tą kartą nukentėjęs nuo šio vyriško klaipėdietis pasakojo, jog važiavo namo po darbo. Automobiliu jis pasuko iš Nemuno į Kalnupės gatvę.

Ta pačia kryptimi judėjo ir vilkikas, tik jis manevrą atliko antroje juostoje. Esą tuo metu vos neįvyko avarija, o tai galėjo įsiutinti eismo dalyvį.

Tačiau dėl įvykusio konflikto vėliau politikuoti mėgstantis klaipėdietis atsiprašė nukentėjusiojo vairuotojo.

Komentaras

Laura Matjošaitytė

Vyriausios rinkimų komisijos pirmininkė

Lietuvos prezidento rinkimų kampanija dar nėra prasidėjusi, tad nėra pradėta ir pretendentų registracija. Gal žmogus namuose savo šeimynai pasiskelbė, jog yra kandidatas į prezidentus? Įstatyme numatyta, jog kandidatai į prezidentus gali pateikti sveikatos pažymą, bet neprivalo. Parašyta aiškiai: "Pretendentai būti kandidatais į Lietuvos Respublikos kandidatus gali Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikti pažymą apie savo sveikatos būklę". Jei norės – jie gali pateikti pažymą apie sveikatą, nenorės – neteiks. Aš nepamenu daugiau tokio atvejo, kad kuris nors kandidatas būtų tokią pažymą teikęs, išskyrus Prezidento Valdo Adamkaus pateiktą pažymą apie sveikatos būklę.

GALERIJA

  • „Aurora“ ne pirmą kartą sulaukia dėmesio dėl incidentų – prieš kurį laiką specialiosioms tarnyboms teko nuo šio laivo burės stiebo krapštyti aktyvistus, kurie buvo išskleidę juodą piratų vėliavą.
  • Versija: N.Maliukevičius įsitikinęs, jog rusų žiniasklaida įnirtingai kuria apsiaustos tvirtovės atmosferą – esą Rusiją supa priešai, o priešai yra Baltijos valstybėse.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

...

Taip reaguot į ligonį gali tik patys su protu susipykę.

To didžiausei blogybei

Iki peterburgo dar reikėjo nuvykti, pirkti rusų vizą, pirkti brangų bilietą į futbolą. Biednas, kaip rašai, žeminamas tautietis taip neįpirktų. Ar ne Tytovo tetis taip elgiasi?

Didžiausia blogybė

kad lietuviai dar atsimena kaip gyveno ir ką turėjo laikais kurie dabar tumpai vadinami ,,prie ruso".Kas gali džiaugtis dabartine valdymo sistema ar socialiniu saugumu Letuvoje?Tik ribota grupė žmonių.Turtuoliai ir ologarxai.Didžioji visuomenės dalis vargsta ir važiuoja lauk iš šalies.Kas lieka, tie irgi vos kenčia moralinę vergovę, Tautos žeminimą ir kasdienines neoliberalizmo apraiškas.Kaip žinome, neįmanoma kentėti amžinai..Štai ir išsiveržia įvairiomis keistomis/kol kas nekruvinomis/formomis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS