Į „Regitros“ egzaminą – už pinigus | Diena.lt

Į "REGITROS" EGZAMINĄ – UŽ PINIGUS

Dėl valstybės įmonės "Regitra" ir vėl netyla priekaištai. Paaiškėjo, kad įmonės organizuojamų egzaminų eilę vairuotojams įmanoma įveikti už pinigus, mokamus privačiam asmeniui. Ir visa tai – legalu.

Eilėje – pusantro mėnesio

Sukurta tokia registravimosi į praktinio vairavimo egzaminą sistema, kad pusantro mėnesio nenorintys laukti vairuotojai gali išvengti lūkuriavimo.

Tiems, kurie randa, kam duoti pinigų, stebuklingai atsiveria visos durys.

Klaipėdietis Laimonas pasakojo, kad, registruojantis elektroninėje egzamino perlaikymo sistemoje liepos pabaigoje, laikyti egzaminą jam buvo pasiūlyta rugsėjį.

"Visą vasara be vairuotojo pažymėjimo. Pusantro mėnesio liepia laukti, o pati "Regitra" skelbia, kad perlaikyti egzaminą galima jau po 20 dienų. Apie eiles į egzaminą pasidomėjau internete. Lengvai radau socialiniame tinkle "Facebook" besireklamuojančio piliečio paskyrą. Susisiekus su juo, buvo patikinta, kad data egzaminui bus parinkta, kai tik pervesiu jam 20 eurų. Ir gausiu bet kurią datą, kurią tik panorėsiu. Išeitų, kad valstybės įmonėje tikrai ne viskas gerai, jei ne pirmus metus kažkas prekiauja eilėmis?" – stebėjosi klaipėdietis.

Kas užsiima tokia veikla, paaiškėjo vos vaikinas ėmė derėtis su socialinio tinklo paskyros autoriumi.

Paslaugus pilietis atsiuntė pamokymų jaunajam vairuotojui ir net rašytinę sutartį, pilną gramatinių klaidų.

Joje nurodyta, kad "Užsakovas paveda Vykdytojui užregistruoti Užsakovą į VĮ "Regitra" vairuotojų praktinio egzaminą į artimiausią datą, bet ne vėliau nei po 20 dienų nuo sutarties sudarymo. Ši sutartis yra atlygintinė pavedimo sutartis. Vykdytojas nepardavinėja "Regitra" praktinio egzamino vietos, o tik registruoja į egzaminą. Vykdytojas atstovaudamas Užsakovui jungiasi prie VĮ "Regitra" interneto tinklalapio, naudodamas Užsakovo šioje sutartyje pateiktus duomenis ir tikrina laisvų vietų atsiradimą".

Už paslaugą – pavedimas

Anoniminis paslaugos teikėjas nurodė, kad už B kategorijos egzamino vietos suradimą teks mokėti 20 eurų, o už A, C, CE kategorijos egzaminą – 25 eurus.

Sutartyje nurodoma ir banko sąskaita, į kurią reikia pervesti pinigus.

Gudruolis vairuotojui patarė pačiam atsisakyti registracijos "Regitros" sistemoje.

"Prisijungus per e. valdžios vartus jums automatiškai bus išjungta galimybė prisijungti naudojant asmeninius duomenis, o tai reiškia, kad ir mes jau negalėsime jums padėti. Prašome, tausokite mūsų ir savo laiką ir nepildykite sutarties, jeigu negalite prisijungti prie sistemos, naudojant asmeninius duomenis", – patarinėjo paslaugos teikėjas.

Paslaugos teikėjas sutartyje net nurodo, kad jis veikia pagal individualios veiklos pažymėjimą, pažymi, jog moka mokesčius valstybei ir net nurodo duomenų valdytojo numerį Asmens duomenų valdytojų valstybės registre.

Liko be pažymėjimo

Ar gali privatus asmuo pelnytis iš valstybės įmonės teikiamų paslaugų?

Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė tikino, kad jos artimiesiems šią vasarą teko susidurti su iš tiesų ilgomis eilėmis "Regitroje".

"Ir egzamino perlaikyti nepavyko, jaunimui teko išvykti į užsienį, vairuotojo pažymėjimo įgijimą atidedant visiems metams, nes iki rugsėjo perlaikyti vairavimo egzamino nebuvo įmanoma. O kitais metais ir teorijos egzaminą teks laikyti iš naujo. Problema dėl didelių eilių iš tiesų yra. Tačiau gal "Regitroje" tikrai dideli krūviai darbuotojams?" – retoriškai klausė prokurorė.

Išklausiusi apie situaciją, kurią "Klaipėdai" papasakojo klaipėdietis, D.Pocienė pastebėjo, jog iš tiesų valstybės įmonė turi padaryti viską, kad piliečiui jos paslaugos būtų prieinamos kuo sklandžiau.

Valstybės teikiamose paslaugose neturėtų dalyvauti privatūs asmenys, kurie esą užtikrina šių paslaugų teikimą.

"Negalime vesti sąsajos, kad pas gydytojus eilės taip pat tenka laukti kelis mėnesius. O susimokėjus, galima patekti ir kitą dieną. Teisės aktai leidžia gydymo įstaigoms teikti mokamas paslaugas. Tačiau "Regitroje" jos ir taip yra mokamos. Iš tiesų kyla klausimas, kaip privatus asmuo gali užsiiminėti tokia veikla, kurią užtikrina valstybės įmonė? Sunku pasakyti, ar tokia pusiau atvira privataus asmens veikla yra nusikalstama. Reikėtų nuodugnesnio policijos pareigūnų tyrimo. Valstybės teikiamose paslaugose neturėtų dalyvauti privatūs asmenys, kurie esą užtikrina šių paslaugų teikimą. O gal tokių paslaugų niekas ir neteikia? Gal tai yra elementarus sukčiavimas? O jei jis tokias paslaugas vis tik teikia, vadinasi, "Regitros" kompiuterinė sistema yra pažeidžiama. Manyčiau, visiems piliečiams turi būti prieinamas būdas atrasti laisvą egzaminui vietą kuo greičiau, o ne tik kažkokiam vienam asmeniui", – svarstė prokurorė.

Įžvelgia sukčiavimą

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Vaidas Petniūnas tokioje privataus asmens veikloje taip pat įžvelgė prieštaravimų.

"Koks individualios veiklos pažymėjimas gali leisti verstis eilių pardavinėjimu "Regitroje"? Negali valstybės įmonėje būti eilės eilėje, o joje dar eilė – už pinigus. Mano tvirtu įsitikinimu, tai yra sukčiavimas ir visa tai reikia išsiaiškinti. Tačiau pati "Regitra" turi rūpintis, kad negautų per kepurę dėl nežinia kokių tarpininkų, kurie pačios "Regitros" eilę pareguliuoja", – stebėjosi V.Petniūnas.

Viskas teisėta?

Pats šių paslaugų teikėjas, internetu susirašinėdamas su žurnalistais, iš pradžių rėžtelėjo, kad nustojo dalyti interviu po esą žurnalistų pateiktos neteisingos informacijos.

"Apie visas VI "Regitros" nesąmones galite paskaityti mūsų puslapio sienoje. Jie nieko nedaro ir neketina daryti, kad susidorotų su eilėmis. Interviu po vieno karto nustojome dalinti, kadangi "žurnalistai" mėgsta iškraipyti faktus ir užmesti savo nuomonę, kuri visiškai neturi ryšio su tikrove. Jokios "Regitros" sistemos apėjimo nėra ir negali būti. Tu tiesiog užeini į jų puslapį ir tikrini vietas", – žurnalistams rašė eilių asas.

Vis dėlto prabilus apie mokesčius valstybei ir individualios veiklos subtilybes, eilių reguliuotojas susirašinėjimą nutraukė, prieš tai pasiūlęs neva skandalingos informacijos apie "Regitrą" mainais, kad apie jo veiklą būtų nutylėta.

Suteikė išskirtines teises

Nežinia ko staiga išsigando paslaugos teikėjas?

Asmens duomenų valdytojų valstybės registre iš tiesų šio piliečio pavardė yra.

Tačiau kyla klausimas, kaip asmens duomenų apsauga turinti rūpintis Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija suteikė privačiam asmeniui teises valdyti privačius duomenis?

Inspekcijos atstovė spaudai Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė tikino, jog šis pilietis nurodė, kad valdys tuos duomenis, kuruos patys asmenys jam suteiks.

Šis pilietis nurodė, kad duomenis kaups dėl "ankstesnės praktinio VĮ "Regitra" egzamino vietos paieškos ir datos pakeitimo (t. y. suteiks pagalbą vairuotojų egzaminui užsiregistravusiems asmenims pakeisti egzamino laiką į ankstesnį)".

"Norint registruotis Asmens duomenų valdytojų valstybės registre, inspekcijai reikia pateikti prašymą. Tuomet inspekcija išnagrinėja prašymą ir tenkina jį arba ne", – aiškino R.Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

Ypatingų paslaugų teikėjo sumanumas iš tiesų stebina – pinigai į jo kišenę byra dėl neefektyviai veikiančios valstybės įmonės sukurtos sistemos.

O štai teisėsaugininkams nuostabą keliančiai eilių reguliuotojo veiklai žalią šviesą uždegė pati Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, oficialiai leidusi valdyti kitų privačių asmenų duomenis.

Sistemą tobulino

Pati valstybės įmonė "Regitra" nėra patenkinta tuo, kad prekiaujama eilėmis jų sistemoje.

"Šių metų balandį startavo nauja "Regitros" registravimosi į vairavimo egzaminus sistema. Atnaujinimo tikslas buvo nukreiptas į patogesnį ir prieinamesnį būdą vartotojams greitai ir paprastai užsiregistruoti į egzaminą bei keisti jo laiką", – tikino įmonės atstovė spaudai Ingrida Kuorytė.

Aiškinama, kad prisijungimas prie "Regitros" registracijos sistemos galimas dviem būdais – per Elektroninius valdžios vartus arba suvedant savo asmens duomenis.

Prisijungus per Elektroninius valdžios vartus galima ne tik registruotis, bet ir keisti egzaminų laiką, peržiūrėti ankstesnių egzaminų duomenis.

"Jaunimui, neturinčiam tokios galimybės, palikta galimybė registruotis suvedant tik vardą, pavardę ir asmens kodą. Tačiau užsiregistravus tokiu būdu, negalima keisti egzamino laiko. Paminėtinas vienas kertinių principų, kurio nuosekliai laikomasi kuriant su vairavimo egzaminais susijusią programinę įrangą ir Kelių transporto priemonių vairuotojų registrą – tai apsisprendimas nepaversti blogo elgesio grėsmės esminiu elementu diegiant virtualių sąveikų su klientais algoritmus", – tikino I.Kuorytė.

Internetas – jaunimui

"Regitros" atstovė pabrėžė, kad įmonėje laikomasi nuostatos, kad dauguma į vairavimo egzaminus atvykstančių "Regitros" klientų yra sąžiningi ir protingi žmonės, tai leidžia įmonei pasiūlyti paprastą paslaugą internetu ir taip mažinti klientų aptarnavimo srautus.

"Didžioji dalis tų, kurie registruojasi į vairavimo praktikos egzaminą internetu, yra 17–19 metų  jaunimas. Kuriant programinę įrangą įvertinta aplinkybė, kad dauguma jų nesinaudoja autentifikavimo įrankiais, tokiais kaip elektroninė bankininkystė, mobilusis elektroninis parašas ar tikrasis elektroninis parašas, tačiau naudojasi internetu, tad pasiūlyta paprasta elektroninė paslauga, leidžianti jungtis prie sistemos be formalaus elektroninio parašo. Šiuo metu užsiregistruoti į vairavimo teorijos egzaminą galima įvedus vien vardą, pavardę ir asmens kodą. Į vairavimo praktikos egzaminą ne tik persiregistruoti (paankstinti, pavėlinti datą), bet ir užsiregistruoti galima tik įvedus vardą, pavardę, asmens kodą ir teorijos egzamino prašymo numerį. Šios informacijos atspėti automatiniams robotams nėra galimybių, todėl galima daryti išvadą, kad ją tretiesiems asmenims perduoda patys pretendentai į vairuotojus", – aiškino I.Kuorytė.

Su vienu tuo pačiu asmens kodu galima rezervuoti vieną vairavimo teorijos egzamino laiką ir po vieną skirtingos siekiamos kategorijos vairavimo praktikos egzamino laiką tuomet, kai teorijos egzaminas išlaikytas.

"Analizuojant eilių "pardavinėjimo" problematiką, svarbu pastebėti, jog asmuo pats savo noru perduoda savo asmens duomenis arba prisijungimą prie Elektroninių valdžios vartų tam, kad kitas žmogus už jį nuolat tikrintų "Regitros" registravimosi sistemą ir stebėtų, ar atsirado laisvų vietų. Pabrėžiama, jog egzaminą laiko tas asmuo, kurio pateiktais asmens duomenimis registruotasi į egzaminą. Atvykus į "Regitrą" laikyti egzamino, asmens tapatybė visuomet tikrinama. Patariame ir rekomenduojame piliečiams būti sąmoningiems bei nepatikėti savo asmens duomenų ar prisijungimų prie banko, Elektroninių valdžios vartų. Duomenys gali būti panaudoti ne tik užsiregistruoti į egzaminą, tačiau ir kitai neteisėtai veikai, apie kurią tapatybės savininkas net nežinos", – akcentavo "Regitros" atstovė.

Įmonės atstovė pabrėžė, kad kiekvienais metais pastebima nusikalstamų veikų ir sukčiavimo apraiškų socialiniame tinkle "Facebook".

Neretai atsiranda tokių asmenų, kurie siūlo "padėti" išlaikyti teorijos, praktikos vairavimo egzaminus ar nusipirkti vairuotojo pažymėjimą.

"Deja, neretai atsiranda tokių asmenų, kurie siūlo "padėti" išlaikyti teorijos, praktikos vairavimo egzaminus ar nusipirkti vairuotojo pažymėjimą. Apie visus atvejus, kai matome, jog vykdoma nelegali veika, neteisėtai naudojamas "Regitros" vardas ar apsimetama jos darbuotojais, pranešame policijai", – tikino I.Kuorytė.

Komentaras

Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė

2015 m. Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) gavo A.K. prašymą tvarkyti asmens duomenis ir registruotis Asmens duomenų valdytojų valstybės registre. Numatytas duomenų tvarkymo tikslas – ankstesnės praktinio VĮ "Regitra" egzamino vietos paieška ir datos pakeitimas (t. y. suteikti pagalbą vairuotojų egzaminui užsiregistravusiems asmenims pakeisti egzamino laiką į ankstesnį). VDAI, išnagrinėjusi šį prašymą nustatė, kad teisės aktai nurodytos veiklos vykdyti nedraudžia. Taip pat, asmens duomenų apsaugos požiūriu, atsižvelgiant į tai, kad A.K. užtikrino tinkamus asmens duomenų tvarkymo reikalavimus, jis buvo registruotas Asmens duomenų valdytojų valstybės registre. Aptariamu atveju su paslaugos užsakovu yra sudaroma sutartis, taigi asmuo, naudodamasis šiomis paslaugomis, savo asmens duomenis perduoda savo sutikimu, kas yra vienas iš galimų teisėto asmens duomenų tvarkymo kriterijų. Užsakovo tapatybė patvirtinama vykdant banko pavedimą iš užsakovo banko sąskaitos. Šios paslaugos teikėjas yra numatęs tinkamą duomenų saugojimo terminą – kol vykdoma sutartis. Kalbant bendrai, Lietuvos Respublikos teisinės apsaugos įstatyme (ADTAĮ) numatyta, kad teisėtas asmens duomenų tvarkymas vykdomas apie tokį duomenų tvarkymą pranešus VDAI. Ši veikla turi būti registruota Asmens duomenų valdytojų valstybės registre. Vadovaujantis ADTAĮ, asmens duomenų tvarkymas laikomas teisėtu tik tuo atveju, jeigu asmens duomenys tvarkomi esant iš anksto apibrėžtam ir teisėtam asmens duomenų tvarkymo tikslui, tik tokios apimties, kurios reikia šiam tikslui pasiekti ir esant nors vienam asmens duomenų teisėto tvarkymo kriterijų, pavyzdžiui, žmogus (vadinamasis duomenų subjektas) duoda sutikimą. Taip pat ADTAĮ įtvirtinta, kad organizacija, naudojanti asmens duomenis profesiniais tikslais (vadinamasis duomenų valdytojas), privalo užtikrinti, jog asmens duomenys būtų tikslūs, tinkami ir tik tokios apimties, kuri būtina jiems rinkti ir toliau tvarkyti. Atsižvelgiant į tai, asmens duomenų privalo būti tvarkoma tik tiek, kiek jų reikia konkrečiam tikslui pasiekti.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Nieko naujo

Betvarkė. O jiems kas? Pinigai vistiek byra..Čia kaip PC - niekur nedingsi, turėsi maistą pirkti. Mūsų šalyje visur būtent toks biznis.Biznis tik plėšti už belekokias paslaugas ar ką kita

Eg0

Po nah ta ju nauja sistema. Issilaikyt kategorija per vasaros sezona turiu tik kokius 2-3 bandymus. Pirma syk neislaikiau... Artimiausia vieta po 2men. O kitiem rodo tas vietas ir dar lieka nepanaudotos. Aiskina, kad po 24h nakties vercias sistema ir atsiranda matomos tos VIP vietos... Tai man nakti skambint i mokykla kad 10h ryte man reik ju tr. priemones egzui?? Nes neaisku ar ji bus naudojama ar ne. KAIP TAIP?? Kokius narkotikus jie ten vartoja?? Aciu, blot, aciu! Kad jus kur sutrauktu

Lukas

Tai sunaikinkit privatininkus Regitra kad neliktų ir nereikės mokėti pinigų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS