Įdėmiai stebimas vandenilio „gimimas“ uoste | Diena.lt

ĮDĖMIAI STEBIMAS VANDENILIO „GIMIMAS“ UOSTE

Dažna idėja ką nors daryti Klaipėdos uoste neretai sulaukia įdėmaus žvilgsnio, ar nebus kas nors kenksmingo Klaipėdos miesto gyventojams.

Ta ar kita vieta?

Idėja uoste vietoje laivų eismo tarnybos bokšto nr. 2 statyti vandenilio gamyklą jau sulaukė diskusijų.

Užduotas klausimas, ar tokio objekto statybai teisingai pasirinkta vieta. Ar toks statinys nekenks ne taip ir toli esantiems Minijos ar Gegučių gatvių gyventojams?

Žvelgiant į žemėlapį, gyventojų arti lyg ir nėra. Bent jau jų nėra šalia uosto tvoros, kaip, tarkim, Švyturio gatvėje.

Rajonas šalia Naujosios Smiltynės perkėlos, prie kurios ir būtų vandenilio gamykla, atrodo įsiterpęs į gamybines teritorijas. Arčiausiai jo yra tik „Auroros“ viešbutis.

Ar kam nors kenks planuojama statyti vandenilio gamykla ir kaip, ateityje atsakys rengiamas poveikio aplinkai dokumentas. Numatyta atskirai rengti poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą. Taip pat atskirai bus rengiamas ir vandenilio gamybos bei išpilstymo įrangos (kolonėlių) techninės specifikacijos dokumentas.

Kol šių dokumentų nėra, dar neaišku, ar tikrai vandenilio gamykla būtų statoma toje uosto vietoje. Realiai tokia gamykla gali būti statoma bet kur, kad ir kur nors pietinėje uosto dalyje, toliau nuo gyvenamųjų vietų.

Rengiant poveikio aplinkai vertinimą, pagal jo procedūras turi būti numatytos ir alternatyvios tokios vandenilio gamyklos vietos. Galbūt rengėjai įvertins, kad uoste yra dar geresnių vietų nei Nemuno gatvė.

Norai: vandenilio gamyklą planuojama įrengti nedideliame sklype tarp „Begos“ ir „Smiltynės perkėlos“. / KVJUD nuotr.

Gamyba – po trejų metų

Kol kas uoste planuojama įrengti vandenilio gamykla tebėra planavimo stadijoje, nors procesas jau pajudėjo.

Praėjusią savaitę paskelbtas vandenilio gamybos įrenginių Nemuno g. 8A projektinių pasiūlymų ir techninio projekto rengimo konkursas.

Kartu numatoma, kad techninio projekto rengėjas ateityje atliks ir statinio projekto vykdymo priežiūrą. Išeitų, kad projektas gali rimtai pajudėti.

Sprendžiant pagal sutarties projektą su būsimuoju projektinių pasiūlymų ir techninio projekto rengėju, gamyklą nuo sutarties pasirašymo iki visiško užbaigimo rengiamasi paleisti per 1 095 dienas, arba maždaug per trejus metus.

Planuojama statyti vandenilio gamykla gal ir per skambiai pavadinta, nes nedideliame 1 268 kv. m sklype su galimybe išplėsti jį dar apie 1 500 kv. m didelės gamyklos neįrengsi.

Dar neaišku, kokioje vietoje būtų statoma uosto vandenilio gamykla, bet uostininkams priimtiniausia vieta – šalia „Smiltynės perkėlos“.

Vandenilio gamybai bus pastatytas pats įrenginys ir pagaminto vandenilio išpilstymo stotis – kolonėlės. Kita infrastruktūra būtų įprasta: tinklai, privažiavimo keliai, aikštelės, rezervuarai, kompresoriai, tvoros, žaliosios zonos ir kita.

Sudėliojo aiškias procedūras

Pagal pateiktą vandenilio gamybos įrenginių projektavimo užduotį Nemuno g. 8A, galima daryti prielaidą, kad statybos užsakovai iš Uosto direkcijos yra įsitikinę, kad tokiam projektui pati geriausia vieta yra Nemuno gatvėje.

Tai iš dalies galima suprasti. Keičiantis situacijai uoste, kai pertvarkoma laivų eismo sistema su naujo bokšto statyba Smiltynėje, laivų eismo tarnybos bokštas tarp „Begos“ ir „Smiltynės perkėlos“ tampa nebereikalingas.

Laisvas lieka maždaug 2 768 kv. m sklypas, kurio nei krovai, nei kokiai kitai veiklai nelabai panaudosi. Įrengti toje vietoje nedidelę vandenilio gamyklėlę būtų pats tas, juo labiau kad iki sklypo nutiesti privažiavimo keliai.

Numatyta, kad Nemuno g. 8A bus atliekami išsamūs geologiniai tyrimai, parengti projektiniai pasiūlymai bus derinami ne tik su Uosto direkcijos technine taryba, bet ir su Klaipėdos miesto meru.

Numatyta, kad, gavus teigiamas techninio projekto ekspertizės išvadas, projekto rengėjas privalės išimti ir statybos leidimą. Šis dokumentas jau tiesiogiai atvertų kelią ateityje Nemuno gatvėje statyti vandenilio gamyklą, gal tiksliau – cechą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

dronas

vsnfenilis gerai ir stipriai daro BUUUUMMM.!

To lietuvis

Va kas būna kai mokykloje nesimokai. Kokios dar dujokaukės??? Ligoniai komentatoriai kurių galvose tik košė. Apskritai Klaipėda pilna neišsilavinisių žmonių

ai

geriau parasykit kiek mums kainuos tas vandenilis...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS