Kairių poligonas perkeltas nebus | Diena.lt

KAIRIŲ POLIGONAS PERKELTAS NEBUS

Kairių poligone kariai rengia pratybas, kad, esant būtinybei, būtų pasirengę. Klaipėdos rajone įsikūręs poligonas geografiškai ir infrastruktūriškai pritaikytas atlikti karines treniruotes, tad svarstymų apie jo perkėlimą į kitą teritoriją negali būti.

Treniruotės – būtinos

Kairių poligone organizuojami mokymai, pratybos, vykdomos lavinimo užduotys. Kad gyventojai neišsigąstų, apie visas veiklas pranešama iš anksto.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovų teigimu, Kairių poligonas yra svarbus Lietuvos kariuomenės rengimo kompleksas, esantis Klaipėdos rajone, Klišių-Tyrų miške, naudojamas įvairioms reguliariai vykstančioms karinėms pratyboms.

„Pratybų pobūdis apima tiek taktinius manevrus, tiek kovinius šaudymus. Čia organizuojami sprogmenų naikinimo (randami sprogmenys vietovėse neutralizuojami), granatų mėtymo mokymai, taip pat yra mokymo laukai, skirti mokymams, kaip veikti mieste. Kariai čia gali lavinti įgūdžius ir vykdyti užduotis, artimas realioms kovos situacijoms, naudojant tiek kovinius, tiek imitacinius šaudmenis. Šios treniruotės yra būtinos užtikrinti aukštą karių pasirengimą ir gebėjimą veikti įvairiose situacijose“, – teigė Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovai.

Perkelti pratybas iš Kairių poligono nėra įmanoma.

Stengiasi netrukdyti gyventojams

Anot Strateginės komunikacijos departamento, dėl minėtų veiklų, ypač esant nepalankioms oro sąlygoms, triukšmas gali pasiekti artimiausias gyvenvietes.

„Tačiau pratybų laikas dažniausiai derinamas taip, kad kuo mažiau trukdytų gyventojams, ypač nakties metu ir savaitgaliais. Be to, visada iš anksto informuojame apie planuojamas pratybas, ypač jei tikimasi, kad triukšmo lygis bus aukštesnis. Šis poligonas buvo įkurtas dar 1949 m., todėl gyvenantiems šalia – žinomas ir matomas. Perkelti pratybas iš Kairių poligono nėra įmanoma“, – paaiškino atstovai.

Priežasčių – ne viena

Pašnekovai nurodė priežastis, kodėl perkėlimas – neįmanomas.

„Pirma, poligonas yra geografiškai ir infrastruktūriškai pritaikytas atlikti karines treniruotes, kurias sunku būtų vykdyti kitur. Antra, Kairių poligonas yra strategiškai svarbi vieta, leidžianti kariuomenei vykdyti pratybas, atspindinčias realias gynybos sąlygas Lietuvos teritorijoje. Galiausiai poligonas yra vienintelis tokio masto ir galimybių kompleksas Vakarų Lietuvoje, jis suteikia galimybę treniruotis įvairiose aplinkose – sausumoje, vandenyje ir oro erdvėje, ir kito tokio karinio poligono Klaipėdos apskrityje, kuris atitiktų kariuomenės įvairių pajėgų reikalavimus, nėra“, – teigė pašnekovai.

Poligone yra dislokuoti NATO sąjungininkai, treniruotes organizuoja ir kitos jėgos struktūros, pavyzdžiui, policijos, pasienio, muitinės tarnybos, Lietuvos šaulių sąjunga.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Komentatoriams

Čemodan, vokzal, rosija - visiems, kas prieš Lietuvos kariuomenę ir kovinę parengtį. Aš už tai, kad jį išplėsti. O tiems kam tai nepatinka Lietuva rūpi mažiausiai - po pirmo priešo šūvio krausis lagaminus ir bėgs kuo toliau nuo karo zonos. Todėl siūlau geriau patylėti.

pastebėjimas

> . Tas kažkas yra visuomenės interesas, tauta, piliečiai. Nepatinka lietuvių tauta - valink lauk, kaip sakai čemodan, vokzal, vašington.

manau

Gera - reakriacinė vietelė generolų poilsiui ir orgijoms - viskas kaip sovietmečiu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS