Kam naudingas turgelis tarp mašinų ir išmetamųjų dujų? | Diena.lt

KAM NAUDINGAS TURGELIS TARP MAŠINŲ IR IŠMETAMŲJŲ DUJŲ?

  • 12

Didžiausio prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje kiekvieną savaitgalį vyksta vadinamoji ūkininkų prekyba, kuri organizuojama nesilaikant elementarių higienos reikalavimų. Maisto produktai pardavinėjami tiesiog nuo grindinio burzgiant į prekybos centrą atvažiavusių automobilių varikliams, prekybininkai sukasi tarp išmetamųjų dujų, kurios nusėda ant jų parduodamų produktų. Tačiau miesto savivaldybės atstovams tokia situacija visiškai nerūpi. Esą tai privačių verslo subjektų reikalai.

Tačiau Klaipėdos apskrities darbdavius vienijančios asociacijos vadovas Aras Mileška laikosi kitokios nuomonės. Jis įsitikinęs, kad iš pat pradžių buvo padaryta didelė klaida, kurios vaisius mes dabar tik raškome.

„Smulkaus ir vidutinio verslo prasme „Akropolis“ stovi ne vietoje. Tačiau mes jo neiškelsime. Todėl galėtume padaryti vienintelį dalyką – jo veiklai taikyti apribojimus. Visame pasaulyje smulkusis verslas yra pagrindinis ekonomikos variklis. Tik mūsų mieste dominuoja ir valdo stambusis verslas. Todėl mes ir girdime tik stambiojo verslo nuomonę. Joks ekonomistas ranką prie širdies pridėjęs negalėtų pasakyti, kad ekonomikos variklis yra stambusis verslas. Kiekviename Europos mieste, kuriame yra sveika ekonomika, smulkusis verslas yra remiamas. Deja, Klaipėdoje nėra sveikos ekonomikos. Ūkio ministerijos įsteigta verslumą skatinanti agentūra „Versli Lietuva“ atliko tyrimą ir paaiškėjo, kad Klaipėda priklauso keturioms blogiausioms šalies savivaldybėms, kur nėra smulkiojo verslo rėmimo programos“, – pabrėžė Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vadovas Aras Mileška.

 

 

Žlugdo smulkų verslą?

Verslininkai taip pat piktinasi, kad minėtasis prekybos centras veikia lyg juodoji skylė, kuri susiurbia viską, ką tik gali. Esą būtent dėl to, kad kažkada buvo leista miesto viduryje statyti tokį monstrą, medėja senamiestis, viena po kitos bankrutuoja smulkios krautuvėlės ir smulkias paslaugas teikiančios įmonėlės. Dabar esą nusitaikyta ir į turgavietes.

Savivaldybės UAB „Senasis turgus“ direktorius Arvydas Gaudiešius tiesiai šviesiai rėžia, kad įsileidus į miesto centrą tokį milžinišką prekybos centrą buvo padaryta klaida. „Didžiausia mūsų klaida buvo, kad įsileidome „Akropolį“ į miesto centrą. Pažiūrėkite, kas darosi senamiestyje, jį numarino. Mūsų turgaus nuomone, tai yra blogai. Mus kaltina, kad mes nenorime turėti konkurentų. Tačiau sąlygos turi būti lygios“, – piktinosi A. Gaudiešius.

Jam antrina ir Tilžės gatvėje turgavietę atnaujinusios bendrovės „Tilžės turgus“ direktorė Vitalija Avižienienė.

Apie kokią higieną ir švarą tokiame turguje galime kalbėti? Mus spaudžia įrengti ne tik tekančio vandens taškus, bet ir persirengimo kambarius su dušais darbuotojams.

„Mes investuojame krūvas pinigų, veterinarijos inspekcija iš mūsų reikalauja, kad atitiktumėme visus reikalavimus... O ten prekyba vyksta automobilių stovėjimo aikštelėje, tiesiog tarp automobilių ir išmetamųjų dujų, ant grindinio sustatytos net žuvų pardavimo vitrinos. Negi jiems negalioja jokios veterinarijos ir paprasčiausios higienos normos?“ – piktinosi neseniai naują V. Avižienienė.

Trūksta švaros

Ir išties, greta prekybos centro prekiaujantys ūkininkai savo parduodamą produkciją, dažniausiai žemės ūkio produkciją, mėsos, žuvies ir duonos gaminius išdėlioja tiesiog ant pakylų, kurios pastatytos ant medinių padėklų.

„Apie kokią higieną ir švarą tokiame turguje galime kalbėti? Mus spaudžia įrengti ne tik tekančio vandens taškus, bet ir persirengimo kambarius su dušais darbuotojams. O čia prekyba vyksta tiesiog tarp automobilių, kurių išmetamosios dujos nusėda ir ant maisto produktų“, – piktinosi turgaviečių atstovai.

Klaipėdos turgavietes administruojančių įmonių atstovai juokauja, kad beliko sulaukti, kad greta to prekybos centro imtų veikti gyvulių ir automobilių turgus.

Filmuotoje ir į viešąją erdvę įkeltoje medžiagoje matyti, kad ne visi ūkininkai savo produkciją pardavinėja iš auto parduotuvių. Kai kurie nuo stalų, stovinčių greta atidarytų automobilių bagažinių. O vienas žuvis pardavinėjantis apsukruolis šaldytuvą pastatęs tiesiog ant betono.

Miestas atsiriboja

Miesto savivaldybės atstovai atsiriboja nuo šios problemos ir teigia, kad čia yra privataus verslo reikalai. O situaciją dėl švaros ir tvarkos esą tegu komentuoja įmonės, kurios teritorijoje vykdoma ši veikla, atstovai ir valstybinės institucijos.

Klaipėdos „Akropolio“ valdytojas Ovidijus Zibalis taip pat teigė, kad jo atstovaujama bendrovė su turgeliu neturi nieko bendro. Jie esą tik suteikia vietą, o prekyba rūpinasi žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė”.

Pastarojo direktorius Mindaugas Maciulevičius nustebo, kad tik kartą per savaitę vykstantis turgelis galėtų kam nors kliudyti. „Tie, kam nepatinka, labai nedraugiškai patys kalba. Visoje Europoje tokios prekyvietės egzistuoja nuo senų senovės. Tose „autoparduotuvėse“ yra ir kur rankas nusiplauti, ir paviršiai lengvai valomi. Visos tos (higienos) normos yra atitinkamos. O dėl investicijų, tai čia normali verslo logika. Jei nori būti konkurencingas ir įtikti pirkėjams, turi investuoti. Juk ir mūsų ūkininkai, kurie nori prekiauti, turi nusipirkti parduotuvę. Maniau, kad mes jau išaugome iš to... Visiems vietos po saule pakaks. Nesame nei prekybos tinklams konkurentai, nei pačiam turgui“, – kalbėjo M. Maciulevičius.

Tvarką reikėtų liberalizuoti

Seimo narys Eugenijus Gentvilas teigė, kad jam džiugu, kad ūkininkams sudarytos sąlygos pardavinėti savo produkciją. „Esu pirkęs ir toje vietoje, ir kitose vietose. Reikia pagyventi Prancūzijoje, kad įsitikintum, kad sanitarijos normos ir taisyklės liberaliau žvelgia į lauko prekybą. Pasitikima ūkininkais ir jų kokybės standartais. Jei kalbėtume apie turgavietes, tai gal joms taikomi per griežti reikalavimai? Tikrai nesiūlau taikyti socializmo principų: jei mums blogai, tegu ir kitiems būna blogai“, – svarstė E. Gentvilas.

Jis siūlo taikyti liberalesnes taisykles turgavietėms. „Turėtume eiti reikalavimų lengvinimo, o ne griežtinimo linkme. Reikėtų kreiptis į Maisto ir veterinarijos tarnybą. Kai praėjusią kadenciją dirbau Kaimo reikalų komitete, daug kartų baksnojau pirštu, kad baigtų tuos prekybos vietų reglamentavimus. Kažkiek palengvinimų yra padaryta tačiau tai toli gražu neprilygsta Vakarų Europos prekybai“, – sakė E. Gentvilas.

Tiesa, savivaldybės tarnybos ir valstybės institucija, atsakinga už švarą, pažadėjo pasidomėti šiuo turgeliu.

GALERIJA

  • Kam naudingas turgelis tarp mašinų ir išmetamųjų dujų?
  • Kam naudingas turgelis tarp mašinų ir išmetamųjų dujų?
  • Kam naudingas turgelis tarp mašinų ir išmetamųjų dujų?
DMN nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Turgelio klijentas

Perku ir viskas yra sviezia cia nori sunaikinti dideji turgai kad butu jiem biznis buvau tilzes ir naujajam turgui pasijutau kaip lenkijoi tik uzdeta kilmes salis lietuva olenkiski produktai

Anonimas

o ant šaligatvių pasistatyti stalelį ir valgyti gerti kavą gerai juk vasarą taip įsikuria kavinės

Palaikau kai kuriuos komentatorius

Matomai yra suinteresuotų asmenų visus smulkiuosius verslininkus surinkt ir suvaryt į vieną vietą aka lagerius, oi, paviljonus, kad jie dirbtų ne tik sau bet ir tų paviljonų ( aka UAB turgaviečių vadovams).
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS