Kas dangsto griuveną? | Diena.lt

KAS DANGSTO GRIUVENĄ?

Skandalinga situacija Palangoje. Centriniame kurorto bulvare, J.Basanavičiaus gatvėje, avarinės būklės pastate veikė du naktiniai klubai, kokteilių baras, valgykla, pramoninių prekių parduotuvė, įvairūs atrakcionai ir žaidimai, kur nuolat traukia lankytojų. Komercinė veikla čia planuojama ir šį vasaros sezoną. Kyla klausimas, kas ir kodėl išdavė leidimus verslui visuomenei nesaugiame pastate? Ir kas atsakytų, jei pastatas staiga sugriūtų?

Statinio būklė – avarinė

Dienraštis "Klaipėda" jau rašė apie Palangos istorinėje dalyje esančią piktžaizdę (A.Aleksėjūnaitė "Dėl kurorto įžymybės – į Generalinę prokuratūrą", 2018 03 23).

Kurorto savivaldybė prieš pusantro mėnesio, neiškentusi dėl įvaizdį miesto širdyje darkančio buvusio viešbučio "Pajūris" (J.Basanavičiaus g. 9), kreipėsi į prokurorus, reikalaudama "imtis veiksmų ir avarinės būklės pastatą kuo greičiau rekonstruoti arba nugriauti".

"Minėtas pastatas šiuo metu yra apleistas, sienos plytų mūro, tinkuotos, vietomis su fasado apdailos plokštėmis, vietomis nuo fasado tinkas nutrupėjęs, atviras plytų mūras, plytos nutrupėjusios, veikiamos klimato poveikio. Stogo danga keraminių čerpių, vietomis čerpių nėra. Pietinėje pastato pusėje stogo konstrukcijoje pastebėti pavojingų deformacijų požymiai, karnizo dalis nusileidusi, nutrupėjęs tinkas, atviros medinės konstrukcijos. Pastato lietaus nuvedimo sistema nesandari, paveikta korozijos, praleidžia vandenį, latakuose auga žolė. Pastato balkonuose vietomis auga želdiniai. Didžioji dalis langų užkalti plokštėmis ir lentomis. Pastato vidaus patalpose palikta neišmontuota, nenaudojama elektros instaliacija, pastato rūsiai užversti šiukšlėmis. Pastato bendra būklė bloga, avarinė", – rašoma Palangos savivaldybės rašte Generalinei prokuratūrai.

Pastate verda gyvenimas

Vizualiai, bent jau iš fasadinės pusės, šis pastatas neatrodo taip tragiškai, kaip jis apibūdinamas minimame rašte, ir tik todėl, kad visus trūkumus dengia gražūs reklaminiai tentai.

Vaizdas iš vidinio kiemo pusės – visiškai kitoks.

Savivaldybės atstovai anaiptol neperdėjo, kad statinys yra avarinės būklės.

Nepaisant to, jog pastatas akivaizdžiai netinkamas komercinei veiklai ir jame yra nesaugu nei darbuotojams, nei klientams, buvusiame "Pajūrio" viešbutyje verda gyvenimas.

Dienraščio duomenimis, ten veikė du naktiniai klubai, kokteilių baras, valgykla, pramoninių prekių parduotuvė, įvairūs atrakcionai ir žaidimai.

Savivaldybės atstovų teigimu, minėtame pastate šiuo metu jokia veikla nevykdoma, nors praeitą savaitgalį čia vis dėlto buvo prekiaujama suvenyrais.

Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Inga Šileikienė tikino, jog kurortinio sezono metu pastate veiklą vykdo bendrovė "Nelima" bei mažosios bendrijos "Gaumena" ir "Ryto broliai".

Ne vienam kyla klausimas, kaip visos J.Basanavičiaus g. 9 veikiančios įmonės gavo leidimus vykdyti komercinę veiklą?

Kodėl leidžiama veikti naktiniams klubams, kur būna itin didelis žmonių susibūrimas, bei atrakcionų kambariams, kurių dažniausi lankytojai yra vaikai?

Kas atsakys nelaimės atveju už jų sveikatą ar gyvybę?

Biurokratinė painiava

Paprastai tokie klausimai turėtų rūpėti Valstybinei darbo inspekcijai (VDI).

VDI Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas Vytautas Ročys tikino, jog nė karto J.Basanavičiaus g. 9, regis, netikrino darbo saugos požiūriu.

Esą niekas į inspekciją nesikreipė.

"Reikės važiuoti į vietą ir aiškintis, dabar renkame informaciją, kokios įmonės ten dirba. Mes turime patekti į vidų ir išsiaiškinti, kokiomis sąlygomis tie žmonės ten dirba, ar jos atitinka reikalavimus", – teigė V.Ročys, įsitikinęs, jog čia "pirmu smuiku turėtų griežti Teritorijų planavimo ir valstybinė statybų inspekcija".

Šios inspekcijos atstovai tikino, jei avarinės būklės pastatas neeksploatuojamas, jis turėtų būti aptvertas, langai ir durys sandariai užtaisyti, kad niekas nepatektų į vidų.

Daugiau jokių kitų veiksmų jie imtis negali, nes esą ši inspekcija "nėra represinė struktūra".

Palangos priešgaisrinės apsaugos tarnybai minėtas statinys kol kas taip pat neužkliuvo, nors savivaldybė rašte prokurorams ir atkreipė dėmesį į tai, kad "pastato vidaus patalpose palikta neišmontuota, nenaudojama elektros instaliacija, pastato rūsiai užversti šiukšlėmis".

"Tikrinome tą pastatą, bet elektros instaliacija rūpinasi Energetikos inspekcija, nuo mūsų viso to priežiūrą nuėmė. Mes tikriname, ar patalpose yra gesintuvai, ar pakabinti išėjimo iš pastato ženklai, ar veikia priešgaisrinė signalizacija. Nors negalime sakyti, kad mums nerūpi netvarkingi elektros laidai", – dėstė Palangos priešgaisrinės apsaugos tarnybos vyriausiasis specialistas Raimondas Grabys.

Susikirto su tarnybomis

Savivaldybės atstovė I.Šileikienė teigė, jog beveik prieš dvejus metus, 2016 m. gegužę, kreipėsi į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) bei Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) ir informavo apie prastą pastato būklę bei išsakė nuomonę, kad tokiame neprižiūrimame pastate veiklą vykdantys subjektai pažeidžia visuomenės sveikatos priežiūros bei maisto ir veterinarijos nustatytas higienos normas.

Raštuose NVSC bei VMVT paprašyta nustatyti ir įvertinti, ar vykdomos veiklos pastate adresu J.Basanavičiaus g. 9 atitinka teisės aktų reikalavimus.

Higienistai savivaldybei atsakė: "J.Basanavičiaus g. 9 vykdomos ūkinės komercinės veiklos atitikties visuomenės sveikatos saugą reglamentuojantiems teisės aktams ir išvadų neteiks. Jeigu gyventojai kreipsis dėl triukšmo, kurį sukelia ūkinėje komercinėje veikloje naudojamas stacionarus triukšmo šaltinis, organizuos akustinio triukšmo matavimus pareiškėjų gyvenamojoje aplinkoje."

"O atsakydama į savivaldybės raštą VMVT nurodė, kad, įvertinus riziką, maisto tvarkymo subjektų kontrolę vykdo pagal Palangos VMVT valstybinės kontrolės 2016 m. planą. Tiek planinių, tiek neplaninių patikrinimų metu maisto tvarkymo subjektuose J.Basanavičiaus g. 9 pažeidimų dėl patalpų nenustatyta nei 2015 m., nei 2016 m.", – pabrėžė I.Šileikienė.

VMVT atstovai dienraštį tikino, jog kaskart, kai tik įmonės J.Basanavičiaus g. 9 pradeda aktyvią veiklą, inspektoriai tikrina ten veikiančias įmones, bet nevertina viso pastato situacijos, tik tų ūkio subjektų virtuvę ir kitas patalpas.

"Mes viešojo maitinimo įstaigoms išdavėme neterminuotus pažymėjus ir kelis kartus per metus tikriname maisto tvarkymo sąlygas. Pastato viduje yra viskas tvarkinga ir atrodo, kad visus reikalavimus atitinka. VMVT tikrai neatsako už pastato būklę. Jei mūsų tarnyba gautų tokį raštą, kad pastatas yra avarinis ir jo negalima eksploatuoti, mes tikrai neleistume vykdyti viešojo maitinimo veiklos", – teigė VMVT Palangos skyriaus specialistė Birutė Simutienė.

Labai keista situacija

Akivaizdu, jog atsakomybės dėl to, kad avarinės būklės pastate vykdoma komercinė veikla, niekas neprisiima.

Klaipėdos miesto savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyrius vedėjas Gediminas Pocius, paklaustas, ar koks nors asmuo Klaipėdoje galėtų, išsinuomoti, pavyzdžiui, apgriuvusį kino teatrą "Baltija" ir ten pradėti rengti kino seansus už pinigus, atsakė vienareikšmiškai: "Žinoma, galėtų, tik pirmiausia turėtų pašalinti avarinę būklę."

Akivaizdu, jog J.Basanavičiaus g. 9 tai nėra padaryta.

G.Pociaus manymu, asmenys, užsiimantys komercine veikla Palangoje, labai rizikuoja.

"Jeigu yra kokios nors pastato dalies konstrukcijų griūties tikimybė ar grėsmė, šita griūtis gali lemti ir viso pastato griūtį. Todėl tokiame pastate būti bet kokiais tikslai yra nesaugu. Kas būtų kaltas, jei tai nutiktų? Manau, jog aiškintųsi prokuratūra", – teigė G.Pocius.

Kas atsakytų už pasekmes?

Šiuo metu buvusio "Pajūrio" viešbučio nuosavybė tarsi "pakibusi ore".

Oficialiai pastatų valdytoju turėtų būti pripažinta bankrutuojanti įmonė "Bofora", kuri pirkimo–pardavimo sutartimi įgijo šį objektą iš vėliau bankrutavusios bendrovės "Optimalus turto valdymas" 2013 m.

Šiuo metu už šį nekilnojamąjį turtą turėtų atsakyti įmonės "Bofora" bankroto administratorius.

Turtas buvo įkeistas Šiaulių bankui, kuris perėmė skandalingai žlugusio Ūkio banko turtą ir įsipareigojimus, bet vėliau Šiaulių bankas įkeitimo atsisakė savo noru.

Viešbučio "Pajūris" likimas kol kas įstrigęs Generalinėje prokuratūroje. Be to, pastatai areštuoti dėl ikiteisminio tyrimo bylos, susijusios su Ūkio banko veikla.

Šį pastatą iš bankroto administratoriaus konkurso būdu išsinuomojo žinomas kurorto verslininkas Artūras Arakelyanas. Dienraščiui jis pats patvirtino šį faktą.

Paklaustas, ar jam žinoma, kad jo išnuomotas pastatas yra pripažintas avarinės būklės, jis atsakė: "Žinau."

Pasiteiravus, ar suvokia, kad ir jis atsakingas už visas būsimas pasekmes dėl avariniame pastate vykdomos veiklos, A.Arakelyanas atsakė: "Pateikite visus klausimus raštu."

Palangos savivaldybės administracijos pareigūnai 2016 m. atliko J.Basanavičiaus g. 9 techninės priežiūros patikrinimą ir surašė aktą, kuriuo buvo užfiksuoti trūkumai ir iškelti reikalavimai statinio savininkui.

Buvęs viešbutis įtrauktas į miesto savivaldybės teritorijoje esančių apleistų ir neprižiūrimų, naudojamų ne pagal paskirtį statinių sąrašą ir padidintas nekilnojamojo turto mokestis.

Bankroto procedūrą vykdančios įmonės "Valeksa" direktorius S.Poškus redakciją informavo, kad, jo žiniomis, šiuo metu nuomininkas derina pastato tvarkymo sąmatą.

"Pirmiausia, mano nuomone, reikėtų pareikalauti atsakomybės iš asmenų, kurie iki bankroto bylos iškėlimo neprižiūrėjo ir nesirūpino pastatu", – dienraščiui teigė S.Poškus.

GALERIJA

  • Kas dangsto griuveną?
  • Kas dangsto griuveną?
  • Kas dangsto griuveną?
  • Kas dangsto griuveną?
  • Kas dangsto griuveną?
  • Kas dangsto griuveną?
  • Kas dangsto griuveną?
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

VOGTI NEGRAZU

Kauno diena irgi is Romanovo nupyzdino, kodel nera straipsniu apie tai ?

Katastrofa Lietuvos

"Futbolistas" apsisaukellis romanova savo veiksmais apvoge ukio banko kreditorius ir suzlugde banka. Isparceliuotas turtas atsirado pas ivairius bankroto administratorius. Manau, kad sis administratorius saziningas ! ir tikrai nei pats, nei kazkam kitam neleis pavogti sio turto ir sugrazins ji ukio banko kreditoriams.

Pritariu

Administratoriau neleisk niekam vogti, grazinkit pavogta turta ukio banko kreditoriams !!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS