Kas užteršė Smeltalės upelį? | Diena.lt

KAS UŽTERŠĖ SMELTALĖS UPELĮ?

Detektyvas Dauparuose. Čia tiriama, kaip į aplinką galėjo patekti dyzelinas, kuriuo buvo užterštas Smeltalės upelis. Aplinkosaugininkai taršos šaltinį aptiko vietos ūkininkui priklausančiame sklype.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos agentūros Klaipėdos rajono vedėjas Algirdas Vaitkus pasakojo, kad lygiai prieš mėnesį, dar gruodžio pradžioje, Smeltalės upelyje, kuris įteka į Kuršių marias, pastebėta naftos plėvelė.

Eidami prieš srovę, aplinkosaugininkai aptiko taršos šaltinį. Jis identifikuotas vieno ūkininko sklype Dauparuose.

"Buvo pastebėtos naftos dėmės, kurios pateko į griovį. Tuo grioviu taršalai pakliuvo į Smeltalę. Paėmėme mėginius, grunto ir laukiame tyrimų. Vieta, iš kur buvo užteršta, žinoma, bet kaltininkas dar neaiškus. Pirmiausia mūsų tikslas buvo pašalinti taršos šaltinį, kad neplistų teršalai, o, nustačius kaltininką, numatyta bauda pagal Administracinių nusižengimų kodeksą. Išsiaiškinus, kiek teršalų pateko į aplinką, bus skaičiuojama žala gamtai", – teigė A.Vaitkus.

Speciali technika per kelias dienas nukasė dvi sunkvežimio priekabas grunto ir pašalino taršos šaltinį. Pašalintas visas juodžemis nuo griovio krašto ir atiduotas atliekų tvarkytojams, kad utilizuotų. Išvežtos dvi degalais sumirkusio juodžemio sunkvežimių priekabos.

Užterštas sklypas priklauso vietos ūkininkui, kuris tarsi ir turi teisę laikyti didesnį kiekį dyzelino savo sodyboje, nes ūkininkauja. Aplinkosaugininkai aiškinosi, kur, kaip jis laiko dyzeliną, kokius kiekius, tačiau žurnalistams to neatskleidė.

Dienraščio duomenimis, tariamas taršos kaltininkas yra ES paramos gavėjas, todėl jam taikomi ypatingi reikalavimai žemės ūkio technikai laikyti.

Technika turi būti ant kieto pagrindo, reikia kontroliuoti, kaip ūkininkas surenka netyčia ištekėjusius tepalus. Jei bus nustatyta žmogaus kaltė, tai turėtų turėti įtakos jo paramos gavimui.

"Mes dar atliekame patikrinimą, Geologijos tarnybai persiuntėme mėginius. Negaliu pasakyti, kiek tų teršalų ištekėjo, nežinau, bet kad didelių degalų kiekių tas ūkininkas savo sodyboje nelaiko, yra faktas. Ūkininkas laiko degalus savo garaže sodyboje. Kiek aptikome degalų? Apie 300 litrų", – patvirtino A.Vaitkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

aha

kieto pagrindo tai nesimato......

nu

tai turetu kirsti per pinigine dabar ukininkams jei neuzkis aplinkosaugininku.

O GAL PONIA SENIŪNĖ IŠDRĮS PRABILTI

Kokie ,, tvarkingi '' šie ūkininkai.Rėžkit tiesą visiems,.Kiek kartų buvo kreiptasi pagalbos į jus dėl esančios smarvės.Ar pajudinote nors vieną pirštelį?Vieną kartą atlėkėte (PATI MATYT NESITIKĖDAMA, KAD ŠALIA ŪKININKO KAIMYNO KIEME MĖŠLO SMARVĖ BAISESNĖ UŽ GERO ŪKININKO ESANTĮ TVARTE) ir užuodus baisią smarvę ne tik nesiėmėte priemonių ,kad ūkininkai susitvarkytų,bet ir po to sulaukusi prašymų padėti -akių nerodėte.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS