Ketinama sutvirtinti Dangės krantą | Diena.lt

KETINAMA SUTVIRTINTI DANGĖS KRANTĄ

Klaipėdoje ties Botanikos sodu ketinama sutvirtinti per 200 m erozijos paveikto Dangės upės kranto. Sutvirtinimo darbai veikiausiai prasidėtų tik kitais metais. Nieko nedarant, kiltų pavojus netoliese besidriekiančiam dviračių takui.

Per Kretingos ir Klaipėdos rajonus tekanti 65 km ilgio upė nuo ištakų iki Bajorų vadinama Akmena, toliau – Dange, kuri Klaipėdoje įteka į Kuršių marias.

Numatytame rekonstruoti ruože, ties Botanikos sodu, Dangės upės vaga pasisuka apie 180 laipsnių kampu.

Atliekant tyrinėjimo darbus, konstatuota, kad numatytame tvirtinti ruože dešinysis upės krantas yra stipriai eroduojamas, erozija atvėrusi maždaug 3 m smėlinio grunto atodangą, kurios viršuje, maždaug 3–4 m atstumu nuo upės šlaito viršaus, yra įrengtas pėsčiųjų ir dviratininkų takas.

Kai kur ant šlaitų esantys medžiai nuvirtę į upę.

Potvynių metu upės vanduo išsilieja iš krantų.

Dėl šios priežasties, jeigu nebus kuo skubiau sutvirtinti, šlaitai ir toliau eroduos ar deformuosis ir, laikui bėgant, pasieks esamus takelius, kurie suvirs į vandenį.

Kadangi Dangė yra natūrali upė, t. y. niekada nebuvo „sureguliuota“, šlaitų tvirtinimą projektuotojai rekomenduoja tvirtinti natūraliomis priemonėmis.

Pagal techninę užduotį, buvo numatyta sutvirtinti 200 m upės šlaito, bet, atlikus tyrinėjimus ir objekto apžiūrą, nustatyta, kad reikia sutvirtinti 229 m kranto.

Šlaitus tvirtinti numatyta dviem etapais: pradžioje ties Botanikos sodu, paskui – miško teritorijoje.

Iki metų pabaigos turėtų būti parengtas techninis projektas, tada turėtų būti pasirūpinta statybų leidimais, tuomet būtų skelbiamas rangos konkursas.

Realūs darbai turėtų prasidėti tik kitais metais, kiek kainuos projektas, dar neaišku.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Linas

Dangė, taip

Pritariantis strategas

Dangė, Dangė ir dar kartą Dangė. O ne kažkokia ten Danė. Lygiai taip pat Palanga, o ne Palana. Lygiai taip Plungė, o ne Plunė. Lygiai taip pat Babrungas, o ne Babrunas. Viengungis, o ne viengunis. Pabrangimas, o ne pabranimas. Etc....

Neabejingas

Klaidos atitaisymas. Turi būti: ...o Danė yra artificialinis, nenatūralus, vadinamų mokslininkų sukurtas naujadaras.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS