Kiek reikia laiko politikų kalboms? | Diena.lt

KIEK REIKIA LAIKO POLITIKŲ KALBOMS?

Klaipėdos savivaldybės tarybos veiklos reglamento komisija aptarė, kiek tarybos nariams turėtų būti skiriama laiko pasisakymams. Kada ir kokiu klausimu politikai turėtų teisę šnekėti, ką daryti, kad posėdžių netrikdytų pliurpalai?

Oratorių gali ir nutildyti

Miesto savivaldybės tarybos veiklos reglamentas numato tarybos narių pasisakymus po didžiosios tarybos posėdžio pertraukos.

Tarybos narių pasisakymų ne darbotvarkės klausimais laikas reglamente nėra numatytas. Tačiau 2016 m. protokoliniu nutarimu buvo nuspręsta nustatyti tarybos narių pasisakymo asmeniniais klausimais laiką – po ilgosios pertraukos.

Tarybos nariai dažnai turi ką pasakyti. Tai daroma pareiškimų, paklausimų forma, yra įvairių būdų mintims išsakyti.

Reglamente taip pat numatyta, kad tarybos posėdžio pirmininkas suteikia žodį tarybos nariams bei kitiems asmenims, stebi pasisakymų trukmę ir, jeigu ji viršijama, įspėja oratorių, o po antro įspėjimo gali kalbą nutraukti.

Tačiau, jeigu tarybos nariai neprieštarauja, gali būti ir pratęstas pasisakymui skirtas laikas.

Turi ką pasakyti

Kokiais klausimais norėtų pasisakyti politikai?

"Kiekvienas tarybos narys yra asmuo. Mandatas suteiktas kalbėti ne tik rinkėjų balsu, bet ir asmeniškai. Tik dėl to tokia formuluotė. Bet tikrai ne asmeniniais klausimais jie turėtų kalbėti. Tarybos nariai dažnai turi ką pasakyti. Tai daroma pareiškimų, paklausimų forma, yra įvairių būdų mintims išsakyti. Turime tribūną, kurioje pasisakyti teisę turi bet kuris klaipėdietis. Tarybos narys taip pat turi teisę kalbėti", – sakė savivaldybės tarybos veiklos reglamento komisijos pirmininkė Judita Simonavičiūtė.

Judita Simonavičiūtė: parlamentarizmo esmė yra įtikinėjimas žodžiu.

Komisija aptarė, kad vertėtų protokoliniame nutarime esančias normas įtvirtinti reglamente.

"Siūloma reglamentuoti tarybos narių pasisakymo laikus. Kitame posėdyje apsispręsime, kada tarybos narys turėtų laisvę pasisakyti – posėdžio pradžioje, eigoje ar pabaigoje. Pasisakymas nebūtų galimas konkretaus darbotvarkės klausimo svarstymo eigoje iki sprendimo priėmimo, kai pasisakymas nesusijęs su svarstomu klausimu", – pasakojo J.Simonavičiūtė.

Tarybos narys pasisako ne dešimt kartų. Atrodo, kad niekas ir nepiktnaudžiavo. Kalba čia apie tam tikros rūšies pasisakymus.

Prieš kurį laiką aršios diskusijos ir net teisminiai procesai virė kitose savivaldybėse, kai politikai pasijuto suvaržyti pasisakymams skirtu laiku.

Kauno savivaldybė siekė, kad tarybos narių klausimams būtų skiriama 30 sekundžių, o pasisakymams – minutė. Kauno savivaldybė įvardijama kaip sparčiausiai sprendimus priimanti savivaldos institucija.

Ginčų būta ir Druskininkų savivaldybėje, kai klausimo uždavimui buvo užsimota laiką apriboti dar smarkiau.

"Aš manau, kad visose savivaldybėse politikai kalba daugmaž vienodą laiką. Tarybos narys pasisako ne dešimt kartų. Atrodo, kad niekas ir nepiktnaudžiavo. Kalba čia apie tam tikros rūšies pasisakymus. Pavyzdžiui, staiga uostamiestyje fiksuojamas koronaviruso susirgimų pikas. Jei tarybos nariui kyla klausimų dėl šios konkrečios situacijos, o toks klausimas nėra numatytas darbotvarkėje, jis turi teisę užklausti ir paprašyti detalesnės informacijos", – kalbėjo J.Simonavičiūtė.

Rankų kilnotojų nenori

Klaipėdos gyventojai turi teisę miestiečiams skirtoje tribūnoje rėžti penkių minučių kalbą.

Mes buvome susitarę, kad politikams tai turėtų būti trijų minučių laikas. Bet gal komisija nuspręs kitaip, dar svarstysime.

"Mes buvome susitarę, kad politikams tai turėtų būti trijų minučių laikas. Bet gal komisija nuspręs kitaip, dar svarstysime", – tikino J.Simonavičiūtė.

Tarybos reglamente taip pat siekiama įtvirtinti tvarką, kaip turi būti atsakyta į tarybos nario paklausimus.

"Jeigu, tarybos nario nuomone, į jo paklausimą buvo atsakyta netinkamai, paklausimą pateikęs tarybos narys gali raštu kreiptis į merą, prašydamas artimiausiame tarybos posėdyje su atsakymu į paklausimą supažindinti tarybos narius. Tokiame rašte turi būti nurodyti argumentai, dėl kokių priežasčių politiko netenkina pateiktas atsakymas. Man regis, mes tam buvome numatę pusvalandį", – paaiškino J.Simonavičiūtė.

Bet apie tokius paklausimus turi būti pranešta iš anksto.

Ar uostamiesčio politikai posėdžiuose ilgiau laido liežuvius, lyginant su kitų savivaldybių tarybų nariais?

"Aš taip nemanau. Kur daugiau, jei ne tarybos posėdžio metu viskas iki pat galo turi būti aptarta? Jei trumpinsime politikų pasisakymų laiką, liksime tik rankų kilnotojais. Pandemijos metu gyvų susitikimų nebūna. Parlamentarizmo esmė yra įtikinėjimas žodžiu. Ne visi tarybos nariai yra komitetų nariai", – teigė J.Simonavičiūtė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klpd.

Man tai juokas kai savo miesto valdymo darbe ponai žiūri į laikrodį ir pergyvena kad nespės įveikt darbotvarkės iki jų darbo laiko pabaigos. Taip ir čia. Nežiūrėkime kad valdymas būtų tikrai kokybiškas o apribokime diskusijų ir pasisakymų laiką kad mums būtų geriau? Viskas būtų vietoje, jeigu ponai visada atkreiptų dėmesį kas ką nori pasakyti. O kai per posėdį galvoji apie žmonos sriubą vakarienei ar muses ant sienų skaičiuoji, tai pasisakančiajam net keleto kartų neužteks kad atkreipti dėmesį ir ,,dasimušti" į tarybos ar kito Organo :D) galveles

SUSIJUSIOS NAUJIENOS