Klaipėda Sveikų miestų organizacijoje kyla į aukštesnį lygį | Diena.lt

KLAIPĖDA SVEIKŲ MIESTŲ ORGANIZACIJOJE KYLA Į AUKŠTESNĮ LYGĮ

Klaipėdos noras toliau vadintis sveiku miestu veikiausiai kainuos beveik dvigubai daugiau nei iki šiol. Nepaisant to, politikai ne tik linkę pritarti uostamiesčio narystės sveikų miestų organizacijoje tąsai, bet ir pageidavo, jog Klaipėdoje vyktų grandiozinė konferencija.

Narystė sveikų miestų organizacijoje skirstoma į fazes. Penktoji, kurios metu į organizacijos gretas įsiliejo ir Klaipėda, jau eina pabaigos link, todėl uostamiesčio savivaldybė prašo politikų pritarimo tęsti narystę sveikų miesto organizacijoje – jau pereiti į šeštąją fazę.

Klaipėda Europos sveikų miestų tinklui priklauso nuo 2011 metų. Anot Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Janinos Asadauskienės, narystės nauda yra didžiulė, todėl būtų tikslinga tęsti.

Problema tik tai, kad reikės mokėti didesnį nario mokestį. Iki šiol per merus narystė sveikų miestų organizacijoje kainavo 3,5 tūkst. dolerių (apie 8,7 tūkst. litų). „Kai pereisime į kitą fazę, narystės mokestis turėtų padidėti iki 6 tūkst. dolerių (apie 15 tūkst. litų) per metus. Mokestis kyla todėl, kad jau esame priskiriami prie išsivysčiusių šalių. Nors dar vyksta derybos, nelabai tikiu, kad mokestį pavyks sumažinti“, - teigė J.Asadauskienė.

Socialinių reikalų komiteto narių, kurių pirmųjų prašyta pritarti Klaipėdos narystės sveikų miestų organizacijoje tąsai, išaugęs mokestis neišgąsdino – esą tai nėra dideli pinigai.

Jie pasidžiaugė, jog tokia narystė duoda daug didesnės naudos, nes Klaipėdos vardas dažniau skamba užsienio šalyse, o ir pačiame uostamiestyje daugiau dėmesio skiriama sveikatinimosi veiklai.

„Pagrindinė nauda ta, jog dalyvavimas tokioje organizacijoje mus pačius privertė daryti intervencijas į kitas sritis. Sveikata mažiausiai priklauso nuo sveikatos priežiūros specialistų. Ji priklauso nuo požiūrio į sveikatą, kuris Klaipėdoje vis labiau tinkamai ugdomas“, – pabrėžė J.Asadauskienė.

Socialinių reikalų komiteto narė Natalja Istomina, neseniai dalyvavusi tarptautinėje Sveikų miestų tinklo konferencijoje, užsiminė, jog išgirdo pageidavimų, kad tokią surengtų ir Klaipėda.

Tačiau esą tai būtų sudėtinga, nes reikėtų konferencijų salės, kurioje tilptų mažiausiai 1,5 tūkst. žmonių.

„Reikia turėti didelių planų. Siūlykime, kad tokią konferenciją Klaipėdoje galime surengti 2015 metais. Jei ją mums patikės organizuoti, tada ir galvosime, kaip tai padaryti“, - vieningai sutarė komiteto nariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

pijaras

ant popieriaus

Anonimas

Baisi smarvė, šiukšlini kiemai, triukšmas, nesaugios vaikų žaidimų aikštelės, mažėjantys žaliųjų želdinių plotai, benamių šunų gaujos- tai vis " sveiko" miesto požymiai. Savivaldybės sveikatos apsaugos skyrius tik poieriuje "saugo" miestiečių sveikatą, mieste nėra kokių nemokamų sveikatingumo programų, auga tik sveikata "besirūpinančių" valdininkų skaičius.

Vėtra

Naktinio triukšmo iškankinti senamiesčio gyventojai, norėtų sudalyvauti toje "konferencijoje".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS