Klaipėdiečiams – agurkinių istorijos pamokos | Diena.lt

KLAIPĖDIEČIAMS – AGURKINIŲ ISTORIJOS PAMOKOS

Lietuviams įdomios garsiausių nusikaltėlių istorijos – tuo įsitikino į susitikimą su savo skaitytojais Klaipėdoje ketvirtadienį atvykęs knygos „Kriminalinė agurkinių odisėja“ autorius Dailius Dargis.

Renginys vyko prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ veikiančiame knygyne „Pegasas“.

Septintąją knygą išleidęs autorius neslėpė, kad šiam darbui paaukojo nemažą dalį savo asmeninio gyvenimo. Žurnalisto darbai vainikuoti didžiulės sėkmės, pirmoji „Tikroji daktarų istorija“ ir pastaroji knyga graibstyte graibstomos.

Leidinyje panaudotos ir kelios dienraščio „Klaipėda“ fotokorespondentų nuotraukos, daugumoje jų užfiksuoti gaujos nariai Klaipėdos apygardos teisme.

„Daugiau dėmesio skyriau narkotikų kontrabandos ir jaunimo įsitraukimo į nusikalstamą pasaulį problemoms. Ypač aktuali tema – mūsų jaunų žmonių vykdomi nusikaltimai užsienyje. Agurkiniai, kaip ir daugybė lietuvaičių, po 2000-ųjų metų pradėjo važiuoti į Europą. Tada jie vogė automobilius Vokietijoje, vykdė kitus smulkesnius nusikaltimus. Viskas baigėsi tuo, kad šios grupės nariai tapo garsiausiais narkotikų kontrabandininkais“, – knygos svarbą šiuolaikiniams skaitytojams minėjo autorius.

D.Dargiui ypatingai įdomūs buvo keturių buvusių gaujos narių liudijimai prieš saviškius ir šių personažų kelias į nusikaltėlių pasaulį.

Knygoje nemažai vietos skiriama dviejų epochų nusikaltėlių lyderių Henriko Daktaro ir Sauliaus Velečkos palyginimui. Agurku pravardžiuojamą S.Velečką D.Dargis vadina aukštosios juodojo verslo klasės atstovu. Jeigu nebūtų pasukęs nusikaltimų keliu, jis galėjo tapti puikiu verslininku, o, išnaudojęs savo gebėjimus, ir vienu turtingiausių šalies žmonių.

Knygoje pakalbinti ir garsiausi Lietuvos teisėsaugos pareigūnai, prokurorai bei teisėjai, kuriems yra tekę tirti garsiausių gaujų nusikaltimus. Vienas jų – buvęs Lietuvos policijos generalinis komisaras Visvaldas Račkauskas – dalyvavo knygos autoriaus susitikime su skaitytojais Klaipėdoje. Jis pasakojo įdomią istoriją apie tai, kaip Klaipėdos uoste buvo sulaikytas milžiniškas narkotikų krovinys.

Susitikimų metu skaitytojai dažniausiai klausia, ar autoriui jo aprašyti asmenys negrasina, kaip pavyko prakalbinti didžiausius nusikalstamo pasaulio autoritetus. D.Dargis atviravo, jei būtų jautęs grėsmę, pasaulį nebūtų išvydusi nė viena jo knyga. Prakalbinti S.Velečką jam užtruko ketverius metus.

Panašūs susitikimai jau įvyko ne viename Lietuvos mieste ir visur į juos atėjo didžiulis būrys vietos gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Zenonas Priekuliškis

Gal parašysit kaip Kauno pol. komisaras Darius Žukauskas, už pranešimą apie narkotikų gamybą" buvo įkalinęs į Rokiškio "durnyną", 70 m. buvusią savo kolegę Skaistą Rakauskienę, po metų visuomenės pastangomis paleido,.Tik iš vakaro suleido "ukolą", po savaitės laisvėje nebepadėjo nei daktarai, mirė. Medžiagos yra sočiai, mano tel 8 662 33770.

Antanas

Rusai kalti

Jonas Lietuvis

Eilinis pasipinigavimas iš žoplių ir durnių. Aprašytų aukų istorijas, tada gal pardavinėtų talentingą rašliavą, o ne niekšų gyvenimo istorijas ir dar su tokiu pavadinimu. Beraščio ir bedalio žurnalisto makulatūra.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS