Klaipėdoje – daugiau nei 32 tūkst. pensininkų, tačiau globos namų trūksta | Diena.lt

KLAIPĖDOJE – DAUGIAU NEI 32 TŪKST. PENSININKŲ, TAČIAU GLOBOS NAMŲ TRŪKSTA

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba atliko ilgalaikės socialinės globos prieinamumo auditą. Nustatyta, jog uostamiestyje ne visada tinkamai ir laiku užtikrinama, kad globą gautų visi, kuriems jos reikia, be to, du trečdaliai senyvų ar neįgalių klaipėdiečių yra priglausti kitų savivaldybių globos namuose, nes pačioje Klaipėdoje visiems norintiesiems vietų tiesiog nėra.

2023 m. sausio 1 d. duomenimis, Klaipėdos miesto savivaldybės administruojamoje teritorijoje gyveno 158 420 gyventojų.

Iš jų 32 111 senatvės pensijos amžiaus sulaukę asmenų ir 5 982 suaugę asmenys su negalia.

Šie asmenys sudarė beveik ketvirtadalį visų savivaldybės gyventojų.

Vis daugėjant senyvo amžiaus asmenų, kuriems nustatytas specialiųjų poreikių lygis, ir suaugusių asmenų su negalia skaičiui, socialinės paslaugos tampa ypač svarbios.

Problema, kad pačioje Klaipėdoje trūksta globos namų.

Būtent todėl buvo atliktas Ilgalaikės socialinės globos suaugusiems asmenims su negalia ir senyvo amžiaus asmenims prieinamumo auditas.

Jo tikslas buvo įvertinti ilgalaikės socialinės globos paslaugos prieinamumą neįgaliems ir senyvo amžiaus asmenims Klaipėdoje.

Siekta išsiaiškinti, ar uostamiestyje sukurta aplinka, kuri užtikrintų socialinės globos prieinamumą, ar tinkamai ir laiku organizuotas globos skyrimo procesas, užtikrinantis, kad paslaugą gautų visi, kuriems jos reikia.

Daiva Čeporiūtė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ilgalaikė socialinė globa suaugusiesiems su negalia ir senyviems asmenims gali būti teikiama stacionariuose globos namuose.

2022 m. duomenimis, tokia globa buvo suteikta 664 klaipėdiečiams, tačiau mieste yra tik 219 vietų socialinei globai teikti, todėl ne visi norintieji ilgalaikę socialinę globą Klaipėdoje gauna.

„Negalima teigti, kad klaipėdiečiams, kuriems reikia socialinės globos, nėra pasiūlomos šios paslaugos, bet jos siūlomos ne Klaipėdos mieste, o kitur, pavyzdžiui, Radviliškyje, Vilniuje ar Zarasuose. Tokiu atveju, klaipėdiečiai labai toli atsiduria nuo savo artimųjų, o tai irgi nėra gerai. Problema, kad pačioje Klaipėdoje trūksta globos namų“, – pastebėjo Klaipėdos savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė.

Savivaldybės strateginiuose veiklos planuose numatyta statyti 80 vietų globos namus, rekonstruojant pastatą Melnragėje, Aušros g., tačiau, panašu, kad vietų ir po to nepakaks.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Rūtenis

Senų žmonių, o ypač su negalia, problemos bet kokio lygmens valdžiai sukelia tik susierzinimą ir ta aktualija mažai ką iš valdžios jaudina, nes artimieji tai ne žemdirbiai ar mokytojai, kurie turi stiprias jų interesus ginančias organizacijas, jie gali kažkuo pagąsdinti, o kuo gali pagąsdinti invalido tėvo artimasis, ogi tik gailiai prašyti malonės it šunytis. Už tai, kad artimasis man žmogus būtų patalpintas globos namuosna, turėjau pasitelkti labai įtakingus asmenis verslininkus, kurie mieste turi svorį, bet ir tai ne viską galima tuo pasiekti. Užmokestis už paslaugas yra žvėriškas- 80 procentų atimama pensija, po to 100 proc. atimama neįgalumo išmoka ir dar nuo turimo turto mokama 12 proc. per metus. Dabar pasakysiu, kodėl čia rašau- jei nusimato senolio patalpinimas globos namuose, tai pasistenkite, kad senolis savo vardu neturėtu jokio turto, tuomet nereikės mokėti kontribucijos valstybei, kad senolis buvo ne valkata ir kažką užsidirbo per savo gyvenimą.

Rūtenis

Gyvendamas viename iš didmiesčių, man savo mamą teko išvežti tik už 30 kilometrų nuo namų, bet ir tai, manau, nemažai, nes norėtųsi bene kiekvieną dieną kontroliuoti situaciją- ar pamaitinta, ar vaistai suvartoti ir šiaip kokio geresnio maisto atvežti. Turime ilgalaikę globą po daugybinių insultų, tad reikalų yra sočiai, ir labai kritikuoti privačių globos namų personalo aš negaliu, nes visur žmonės tie patys, ir pavargsta, ir personalo kaita nemaža, nes darbas su senais ir ligotais senoliais yra sunkus. Mano mieste valdiškuose globos namų lovų tėra tik 70 ir niekas nejuda geresne linkme, nes senolių priežiūra miesto valdžiai sunkiai suvokiama reikmė. Esu savo miesto administracijos direktoriui tėškęs į akis tiesą šiuo liūdnu klausimu, bet reakcija buvo tradiciška- bejausmės akys ir abuojumas- statysime gal kada nors už n metų. Kiaulės ir yra kiaulės, ką čia bepridėsi- senolių klausimas egzistuoja tik popieriuose, o realiai artimieji turi didelį skausmą.

Realybei

Su jumis sutinku 100%,visa sita jovala zino tik tie kurie slaugo savo artima,paciam sutvarkyt slauga pagalbos jokios visi med darbuotojai tempia laika,tik paguldzius i slaugos ligonine kazkaip greit viskas sutvarkoma
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS