Klaipėdoje – inovatyvios priemonės darniam judumui | Diena.lt

KLAIPĖDOJE – INOVATYVIOS PRIEMONĖS DARNIAM JUDUMUI

  • 0

Klaipėdoje ir toliau skiriamas didelis dėmesys darniam judumui. Klaipėdos miesto savivaldybės administracija, dalyvaudama projekte „Uostamiesčiai: darnaus judumo principų integravimas“ (PORTIS), įgyvendina eilę konkrečių priemonių, skirtų darniam judumui skatinti ir populiarinti bei transporto sistemai tobulinti.

Įgyvendinant projektą, skirtingose miesto erdvėse ketinama įrengti 10 viešųjų dviračių saugyklų. Taip norima gerinti dviračių infrastruktūrą mieste, kad gyventojai dviračiais naudotųsi ne tik turistiniais ar laisvalaikio tikslais, bet ir kasdieninėms kelionėms, kad dviratis taptų patogia nemokama alternatyva nuvykti į darbo vietą ar ugdymo įstaigą. Įrengus dviračių saugyklas, šias transporto priemones bus galima palikti saugiai – dviračiai bus apsaugoti ne tik nuo vagysčių, bet ir nuo klimato sąlygų daromos žalos. Pirmas 4 dviračių saugyklas planuojama įrengti prie švietimo įstaigų, kitos galėtų atsirasti prie daugiabučių ar visuomeninių pastatų. Siekiant nuspręsti, kuriose miesto vietose ir kokio tipo dviračių saugyklos turėtų būti įrengtos, tam tikslui buvo vykdoma ir gyventojų apklausa.

Šių metų vasarą Klaipėdoje turėtų atsirasti ir 2 dviračių srauto skaičiuokliai, kurie fiksuos pravažiuojančius dviratininkų srautus. Juos planuojama įrengti centrinėje ir pietinėje miesto dalyje. Speciali dviračių srauto skaičiuoklių technologija atskirs ir ignoruos motorizuotas transporto priemones – motorolerius, motociklus, automobilius. Sukaupti duomenys bus gyvai atnaujinami interneto tinklalapyje, tinkamai klasifikuojami ir archyvuojami, tad duomenis iš karto bus galima naudoti visų rūšių ataskaitoms. Šiuo metu vyksta projektavimo darbai. Juos numatyta atlikti iki balandžio mėnesio, o po to prasidės rangos darbai.

Kita transporto srautus mažinanti priemonė – tai sumanios eismo reguliavimo sistemos miesto sankryžose diegimas. Klaipėdoje ketinama modernizuoti eismo valdymo sistemą Minijos, Pilies ir Naujojo Uosto gatvių atkarpoje.  Iš viso bus modernizuojama 21 šviesoforinė sankryža ir pėsčiųjų perėja. Šiose gatvėse netrukus bus pradėti diegti modernūs išmanieji šviesoforai, kurie leis padidinti transporto pralaidumą sankryžose. Įdiegus žaliąją bangą ne tik pagreitės sunkiasvorio krovininio transporto judėjimas, sumažės spūsčių, bet ir padidės eismo saugumas. Tikimasi, kad ši priemonė padės subalansuoti augančius miesto ir uosto transporto srautus, padidins asmenų, besinaudojančių viešuoju transportu, skaičių.

Projektas finansuojamas iš Europos Komisijos programos „Horizontas 2020“ CIVITAS iniciatyvos. Projekto pabaiga – 2020 m. rugpjūčio mėn.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS