Klaipėdoje nėra korupcijos? | Diena.lt

KLAIPĖDOJE NĖRA KORUPCIJOS?

Klaipėdos savivaldybės vidiniame pranešimų kanale, kur kiekvienas asmuo gali pranešti apie korupciją savivaldybėje ar miestui priklausančiose įmonėse, pernai nesulaukta nė vieno signalo. Pareiškimai buvo netinkamai užpildyti, tad jie neįregistruoti.

Neatitiko reikalavimų?

„Pranešimų per 2022 m. nebuvo gauta bei perduota teisėsaugos institucijoms“, – skelbiama Klaipėdos savivaldybės interneto svetainėje.

Teigiama, kad pateikiama informacija dėl korupcijos apraiškų turi atitikti Pranešėjo apsaugos įstatymo nuostatas, o tokių pranešimų, kurie jas atitiko, esą nebuvo.

Dienraščiui ėmus domėtis, paaiškėjo, kad vis dėlto buvo kažkokių signalų, tačiau jie adresuoti ir savivaldybės administracijai, ir kitoms institucijoms.

O tokiu atveju vidiniame pranešimų kanale šitoks pareiškimas neregistruojamas.

„Visuomenė kol kas neatskiria, kas turi būti siunčiama į vidinį pranešimų kanalą. Nuostatose viskas aiškiai parašyta, kokio pobūdžio informacija ten turi būti pateikta. Yra konkreti pažeidimo pranešimo forma, kurią reikia užpildyti. Kalba čia apie korupciją. Nenuvalytų gatvių klausimai ten nesprendžiami“, – paaiškino vyriausioji specialistė Alma Karčauskienė, Klaipėdos savivaldybėje atsakinga už korupcijai atsparios aplinkos kūrimą.

Į tuos klausimus žiūrime gana rimtai.

Tylu visoje Lietuvoje

Teigiama, kad ir visoje Lietuvoje vidiniai pranešimų kanalai, kur yra galimybė pateikti informaciją apie korupcijos atvejus, yra tušti.

Svarstoma kodėl. Esą galbūt žmonės nenori atvirauti, galbūt nepasitiki pranešėjų apsauga?

Dienraščio duomenimis, savivaldybėje buvo rengiami mokymai darbuotojams, jie informuoti, kad turi galimybę pateikti turimus faktus apie korupcijos apraiškas miesto įstaigose.

Žmonės gali tiesiogiai kreiptis ir į prokuratūrą, kai mato valstybės tarnautojų ar kitų asmenų pažeidimus.

Andrius Žukas. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Griežtas vertinimas

Be pranešėjų apsaugos ir vidinio kanalo, savivaldybėje yra kita svetainė, kurioje žmonės irgi gali pranešti apie korupcinius dalykus, tik jau anonimiškai.

Šiame puslapyje pranešimų sulaukiama, tačiau neretai būna perrašoma tai, kas jau buvo paskelbta žiniasklaidoje.

„Lietuvos mastu Klaipėda gana sąžiningai ir skaidriai atrodo prieš kitus miestus, kalbant apie savivaldybės administraciją, įstaigas ar įmones“, – pastebėjo A. Karčauskienė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas patvirtino, kad korupcinių apraiškų savivaldybėje ar jos valdomose įmonėse kol kas neįžvelgta.

„Bet į tuos klausimus žiūrime gana rimtai. Rengiame mokymus, kad darbuotojai žinotų, ką gali, ko negali. Kalbant apie korupciją, aš atėjau iš tos struktūros, kur antikorupcinis vertinimas labai griežtas, ir žinau, kad reikia jo laikytis“, – kalbėjo anksčiau Valstybinėje mokesčių inspekcijoje dirbęs A. Žukas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

bigcatwar

..tarp korumpuotu,nera korupcijos.Net kai diskredituota pati valstybe...

reikia

paklausti A. Tapino ar Lietuvoje yra korupcija ?

Anonimas

Klaipedoje ir sekso nera. Vot.????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS