Klaipėdoje skandalais pagarsėjęs „Mano dienynas“ – patikima įmonė? | Diena.lt

KLAIPĖDOJE SKANDALAIS PAGARSĖJĘS "MANO DIENYNAS" – PATIKIMA ĮMONĖ?

Su Klaipėdos savivaldybe dėl elektroninio mokinio pažymėjimo sistemos įdiegimo mokyklose solidžią sutartį sudariusiai ir skandalingai pagarsėjusiai įmonei nėra užkirstas kelias dalyvauti viešuosiuose konkursuose. Nepaisant to, kad miestas ją pripažino nepatikima, į Nepatikimų tiekėjų sąrašą bendrovė kažkodėl nebuvo įtraukta.

Brokas kėlė sumaištį

Nacionalinio švietimo centro įsteigta įmonė "Mano dienynas" turėjo įdiegti bendrą elektroninio mokinio pažymėjimo sistemą Klaipėdos mokyklose iki 2017–2018 mokslo metų pradžios.

O visi darbai su visų licencijų atidavimu ir sistemos užtikrintu bei tinkamu funkcionavimu turėjo būti baigti prieš tris savaites, iki liepos 19-osios.

Tačiau net ir pasibaigus sutarties terminui, ne tik mokslo metams, sistema tinkamai neveikė.

Kai kurių miesto gimnazijų moksleiviai per visus metus taip ir nesulaukė elektroninių mokinio pažymėjimų, o tie, kurie juos turėjo, – faktiškai buvo neveikiantys.

Pinigai – tik už atliktus darbus

Vienos progimnazijos direktoriui buvo apmaudžiausia, kad sistemos diegėjai su tėvais nekontaktavo dėl vaikų pažymėjimų, esą jie net mokyklos atstovams ragelio nekėlė.

O progimnazijoje ne tik trūko moksleivio pažymėjimų, bet ir turimi buvo nesusieti su viešojo miesto transporto sistema, valgykloje elektroninė sistema veikė protarpiais ir ją nuolat reikėjo tvarkyti.

Anot Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyr. specialistės Liudmilos Adiklės, neveikė ir neformaliojo vaikų švietimo sistema.

"Mūsų žiniomis, trukdžių buvo visose sistemose ir valgyklose, ir lankomumo. Mes rangovui sumokėjome tik už atliktus darbus, kas neveikė – už tai nėra sumokėta, daugiau mes sutarties terminų nebetęsėme, nepadarytų darbų nebedarėme. Tiekėjai buvo įspėti", – dar pavasarį dienraščiui teigė L.Adiklė.

Sutarties nutraukti nesiryžo

Nors priekaištai dėl stringančios sistemos ir kitos painiavos "Mano dienynui" nesiliovė beveik metus, buvo akivaizdu, kad paslaugos teikėjas nepateisino lūkesčių, savivaldybės administracija nesiryžo su jais nutraukti sutarties.

Kol savivaldybė tiekėjų reikalavo trūkumus pašalinti, o, to nepadarius, grasino nemokėti už darbus, šie skambinėjo mokykloms ir darė spaudimą pripažinti nekokybiškas paslaugas kokybiškomis.

Sutartis su "Mano dienynu" sukėlė daug aistrų, ji buvo labai sunkiai vykdoma.

Nuo darbų įgyvendinimo pradžios tiekėjui buvo surašyta per 20 aktų.

Įmonės steigėjai pretenzijas pripažino, aktų neapskundė ir sutiko su baudomis.

"Toliau teks gaminti mokinio pažymėjimus, nes jų reikia nuolat. Tam buvo paskelbtas naujas konkursas. Tie patys rangovai šiame konkurse dalyvauti negalėjo, nes mes juos vertinome kaip nepatikimus", – pabrėžė L.Adiklė.

Į juoduosius sąrašus neįtraukė

Vis dėlto savivaldybė neįtraukė įmonės "Mano dienynas" į Nepatikimų tiekėjų sąrašą.

Pasiteisinta tuo, kad projektas jau baigtas ir su šia bendrove savivaldybė neketina daugiau turėti reikalų.

Klaipėdos savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Milda Lamakinaitė dienraščiui patvirtino, jog jos vadovaujamo skyriaus niekas neinformavo, kad "Mano dienyną" reikėtų įtraukti į Nepatikimų tiekėjų sąrašą.

"Mums Švietimo skyrius turėtų pranešti, kad yra netinkamai įvykdyta sutartis arba ji nutraukta dėl esminio pažeidimo. Priešingu atveju į šį sąrašą tiekėjų įtraukti negalima. Kadangi įmonė neįtraukta į minėtą sąrašą, taigi jie vėl gali dalyvauti viešuosiuose konkursuose", – patikslino M.Lamakinaitė.

Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė pripažino, kad klausimą dėl "Mano dienyno" įtraukimo į Nepatikimų tiekėjų sąrašą yra svarstę, bet nėra iki galo tai suderinta su teisininkais.

"Aš asmeniškai nesikreipiau į savivaldybės Viešųjų pirkimų tarnybą ir neprašiau, kad šitą įmonę įtrauktų į Nepatikimų tiekėjų sąrašą. Kas turėtų kreiptis? Nežinau. O elektroninių pažymėjimų gaminimui savivaldybės konkursas jau pasibaigė ir jį laimėjo ne "Mano dienynas". Nors su šia įmone, deja, mūsų problemos dar nesibaigė", – apgailestavo L.Adiklė.

Pati turi pretenzijų?

Dienraščio duomenimis, bendrovė "Mano dienynas" pati turi pretenzijų savivaldybei, ir esą neatmetama tikimybė, kad miestas bus paduotas į teismą, nes tiekėjams nesumokėjo tam tikrų sąskaitų, kurios, verslininkų įsitikinimu, turėtų būti apmokėtos.

Jie gegužės mėnesį pateikė mokinio pažymėjimus dvyliktokams.

"Manome, kad teks bylinėtis su buvusiais tiekėjais. Jie nepatenkinti, kad mes ne už viską sumokėjome, bet jie ne visus darbus atliko. Nors nepripažįsta, kad tų darbų nepadarė. Jie gegužės mėnesį pateikė mokinio pažymėjimus dvyliktokams. Mums tų pažymėjimų nebereikia, bet yra ir daugiau niuansų", – vardijo N.Laužikienė.

Ką pats Nacionalinio švietimo centro vadovas Giedrius Ratkauskas mano apie šią Klaipėdos savivaldybės poziciją ir ar ketina kreiptis į teismą dėl esą neapmokėtų sąskaitų, dienraščiui išsiaiškinti nepavyko, nes telefonu jis neatsiliepė kelias dienas iš eilės.

Komentaras

Laimis Kuklierius

Viešųjų pirkimų tarnybos Rizikų valdymo skyriaus vedėjas

Nepatikimų tiekėjų sąrašas imtas sudarinėti tik nuo 2016 m. pradžios. Ir tendencija yra auganti, nepatikimų tiekėjų tame sąraše daugėja. Mes irgi skatiname perkančiąsias organizacijas, kad šituo įrankiu naudotųsi, nes tai tam ir skirta, kad būtų apsisaugota nuo nepatikimų bendrovių dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose. Tačiau įtraukimas į tokį sąrašą nėra toks jau paprastas dalykas. Nes tiekėjai neretai bylinėjasi, kad nebūtų į jį įtraukti, ir mūsų tarnyba, gavusi perkančiosios organizacijos pranešimą, kad vieną ar kitą rangovą įtrauktume į Nepatikimų tiekėjų sąrašą, paprastai gauna ir pačių tiekėjų informaciją, kad to nedarytume, nes jie ketina skųsti sutarties nutraukimo sprendimą. Į Nepatikimų tiekėjų sąrašą įmonės dažniausiai įtraukiamos dėl esminės sutarties nuostatos pažeidimo. Jei taip atsitinka, į sąrašą įtrauktos įmonės 3 metus negali dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Nepatikimų tiekėjų sąrašas yra skelbiamas viešai Viešųjų pirkimų tarnybos interneto svetainėje. Pasitaiko, kai įmonė, įtraukta į Nepatikimų tiekėjų sąrašą, "atgimsta" kitu pavadinimu. "Fenikso" kūrimo įstatymai kol kas nedraudžia. Vienas pavyzdžių – Lietuvos kariuomenei šaukštus pardavusios "Nota Bene" persikūnijimas. Tokių atvejų yra ir daugiau. Tada įmonė vėl švari ir gali dalyvauti viešųjų pirkimų konkurse.

Priešnuodis nepatikimiems tiekėjams

Nepatikimų tiekėjų sąrašas arba Juodasis tiekėjų sąrašas – netinkamai pirkimo sutartį įvykdžiusių (ar jos neįvykdžiusių) tiekėjų rodyklė, kai toks neįvykdymas yra esminis sutarties pažeidimas.

Nepatikimų tiekėjų sąrašas atsirado nuo 2016 m. sausio 1 d. Šis sąrašas kasmet auga. 2016 m. į jį buvo įtraukta tik 13 įmonių, 2017 m. – jau 24, o 2018 metais iki rugpjūčio 9 dienos – 20 bendrovių.

Į Nepatikimų tiekėjų sąrašą įtraukiama 3 metams.

Į sąrašus rangovus įtraukia perkančiosios organizacijos. Už informacijos teisingumą ir korektiškumą atsakingi patys pirkėjai.

Jeigu įmonė įtraukta į Nepatikimų tiekėjų sąrašą dėl darbų sutarties, ji negali dalyvauti prekių ir paslaugų viešuosiuose pirkimuose. O nepatikimas tiekėjas, su kuriuo buvo nutraukta statybos darbų pirkimo sutartis dėl jos esminio pažeidimo, negali dalyvauti ne tik darbų viešajame pirkime, bet ir paslaugų ar prekių pirkime, jeigu tokį kvalifikacinį reikalavimą bus nustačiusi perkančioji organizacija.

Teismų praktikoje yra nurodyta, kad esminis pirkimo sutarties pažeidimas, kurio pagrindu yra vienašališkai nutraukiama sutartis, yra taikomas tik kraštutiniu atveju.

Todėl perkančioji organizacija ir tiekėjas turi kooperuotis, ir stengtis išsaugoti viešojo pirkimo sutartį.

Nepavykus susitarti ir matant, kad sutartis yra tinkamai neįvykdyta ar nevykdoma, su tiekėju gali būti nutraukiama sutartis.

Šaltinis: www.vpt.lt

GALERIJA

  • Tiekėjai mokinio pažymėjimus dvyliktokams pagamino tik gegužę, kai tie dokumentai faktiškai buvo nebereikalingi, todėl savivaldybė neketina mokėti pinigų už šią paslaugą.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

pone administracijos direktoriau ,

nepamirškite gale metų šioms ponioms valdininkėms , taip pat ponioms iš Sveikatos skyriaus bei " dėl cirkininkų žolės lengvai įtikinamiems " valdininkams skirti premijas :) Labai laukiu rinkimų , tikiuosi permainų , nes mano nuomone dirbti taip kaip dirba Jūsų vadovaujami valdininkai, toliau nebegalima .

LAAAABAI LIBERALU :)

Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė pripažino, kad klausimą dėl "Mano dienyno" įtraukimo į Nepatikimų tiekėjų sąrašą yra svarstę, BET NĖRA IKI GALO TAI SUDERINTA SU TEISININKAIS. ------ P.S. O KODĖL NĖRA SUDERINTA , ponia departamento direktore ? Kodėl aplaidžiai rūpinatės klaipėdiečiais ? Ar ne Jūsų pareiga darbą atlikti tinkamai ?

LAAAABAI LIBERALU :)

Klaipėdos savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Milda Lamakinaitė dienraščiui patvirtino, jog jos vadovaujamo skyriaus niekas neinformavo, kad "Mano dienyną" reikėtų įtraukti į Nepatikimų tiekėjų sąrašą. "Mums ŠVIETIMO SKYRIUS TURĖTŲ PRANEŠTI pranešti, kad yra netinkamai įvykdyta sutartis arba ji nutraukta dėl esminio pažeidimo. Priešingu atveju į šį sąrašą tiekėjų įtraukti negalima. Kadangi įmonė neįtraukta į minėtą sąrašą, taigi jie vėl gali dalyvauti viešuosiuose konkursuose", – patikslino M.Lamakinaitė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS