Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus ataskaitai – politikų kirtis | Diena.lt

KLAIPĖDOS SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJOS DIREKTORIAUS ATASKAITAI – POLITIKŲ KIRTIS

Kadenciją baigiančios miesto tarybos nesužavėjo Klaipėdos savivaldybės administracijos ir jos direktorius Sauliaus Budino veiklos ataskaita už praėjusius metus. Ją išklausę politikai negailėjo klausimų ir priekaištų, o galiausiai parengtam dokumentui iš viso nepritarė.

Rezultatus vertina gerai

Ketvirtadienį vykusiame priešpaskutiniame senosios sudėties miesto tarybos posėdyje netrūko aistrų.

Kone ilgiausiai buvo nagrinėjamas pirmasis posėdžio klausimas dėl S.Budino ir savivaldybės administracijos praėjusių metų veiklos ataskaitos.

Joje vardijami pagrindiniai per pastaruosius ketverius metus nuveikti darbai.

"Visus ketverius savo kadencijos metus stengiausi veiklą organizuoti pagal gerąsias vadybos praktikas, siekiau nuosekliai įgyvendinti savivaldybės tarybos patvirtintus strateginio planavimo dokumentus – ilgalaikius strateginius planus bei koalicijos sutarties pagrindu suformuotus savivaldybės veiklos 2015–2019 m. prioritetus", – dėstė S. Budinas.

Paties direktoriaus manymu, pavyko pasiekti gerų rezultatų, įgyvendinta dauguma suplanuotų įsipareigojimų.

Tarp jų – atnaujintos pietinės miesto dalies viešosios erdvės, Smiltynės ir Antrosios Melnragės paplūdimiuose vasarą plevėsavo mėlynoji vėliava, o tam, kad poilsiautojai galėtų saugiai ir patogiai patekti į poilsio vietas, rekonstruojama Pamario gatvė.

Pristatėte daug gerų ir gražių darbų, bet yra ir nepanaudotų lėšų. Iš 18 mln. eurų bent per 12 mln. eurų yra susiję su vėluojančiais darbais. Kodėl?

Ataskaitoje minima, kad savivaldybės administracija įvykdė dar vieną svarbų įsipareigojimą – sprendė vietų trūkumo lopšeliuose-darželiuose klausimą: per ketverius kadencijos metus buvo pertvarkytos grupės ir įsteigtos 595 vietos savivaldybės įstaigose, o tėvams, pasirenkantiems vaikus ugdyti privačiuose darželiuose, kompensuota dalis išlaidų.

Pasak S. Budino, pernai, Klaipėdai suteikus Europos sporto miesto vardą, surengta daug įvairias sporto šakas reprezentuojančių renginių, kurių dalyvių skaičius viršijo 20 tūkst.

Birželį duris atvėrė modernus baseinas, atnaujinti dalies mokyklų sporto aikštynai ir stadionai.

Esą netrukus prasidės ir ilgai laukta Futbolo mokyklos rekonstrukcija.

Šiuo metu taip pat vyksta rangos darbų konkursas naujos mokyklos statyboms šiaurinėje mesto pusėje bei projektuojami senelių namų Melnragėje.

Dvi įmonės dirbo nuostolingai

Teigiama, kad kultūros finansavimas nuo 2014-ųjų išaugo tris kartus.

Be to, savivaldybės prioritetuose buvo užsibrėžta siekti skaidraus miesto įmonių valdymo.

"Nors iš kai kurių įmonių buvo patirtas pasipriešinimas pažangiems valdymo metodams, per ketverius kadencijos metus pavyko pasiekti, kad visų įmonių valdybose dirbtų nepriklausomi nariai ir kad Klaipėda šiuo klausimu būtų tarp lyderių Lietuvoje", – sakė S. Budinas.

Jo žodžiais, visos savivaldybės įmonės kadencijos laikotarpiu dirbo pelningai, išskyrus dvi bendroves – "Klaipėdos vanduo" ir "Senasis turgus".

Jos 2017-aisiais patyrė po daugiau nei 300 tūkst. eurų siekiančių nuostolių.

Ataskaitoje minima ir tai, kas nesiklostė sklandžiai.

Praėjusią vasarą kilo rimtų problemų dėl aplinkos oro taršos: pietinės Klaipėdos dalies gyventojai kentė nemalonius kvapus, o miesto centre ir ypač Vitės kvartale žmonės skundėsi tarša, susidarančia nuo kraunamų birių krovinių.

Taip pat pritrūko politinės valios patvirtinti Klaipėdos miesto bendrojo plano koncepciją.

S. Budino žodžiais, šiemet savivaldybės laukia daugybė iššūkių, todėl ragino politikus susitelkti bendram darbui.

Po ilgos direktoriaus kalbos pasipylė tarybos narių klausimai.

"Pristatėte daug gerų ir gražių darbų, bet yra ir nepanaudotų lėšų. Iš 18 mln. eurų bent per 12 mln. eurų yra susiję su vėluojančiais darbais. Kodėl?" – teiravosi konservatorius Arūnas Barbšys.

Anot S. Budino, priežastys, dėl kurių nespėjama įgyvendinti tam tiktų projektų, – labai įvairios.

Ne ataskaita, o pasigyrimas?

Rimantas Taraškevičius domėjosi, ar naujasis Klaipėdos baseinas išties buvo priimtas su defektais, ar tikrai koncesininkas šiandien negali normaliai jo eksploatuoti?

Pasak S. Budino, baseino veikla – nenutrūkusi, tačiau tam tikrų problemų yra.

"Turėjome kokius keturis, penkis susitikimus su rangovu ir baseino valdytoju, iškėlusiu kai kuriuos statybinius trūkumus. Ne už visus juos rangovas prisiima atsakomybę. Šiuo metu esame nusprendę atlikti papildomą nepriklausomų vertintojų ekspertizę. Problema – stogas, kurį rangovas įsipareigojo tvarkyti, dėl kitų darbų vyksta ginčai. Esti du sprendimo būdai: išnaudoti garantinį 100 tūkst. eurų depozitą arba galima bylinėtis teisme. Balandį šis klausimas bus išspręstas", – aiškino direktorius.

"Eiliniai metai, eiliniai nepadarymai. Ta ataskaita – toks labiau pasigyrimas, kuris turėjo būti pateiktas dar prieš rinkimus, norint pasirodyti", – į vatą nevyniojo A. Barbšys.

Priekaištų pažėrė ir opozicijos atstovė Nina Puteikienė.

Atėjus balsavimo laikui, ataskaitai pritarė tik devyni tarybos nariai, prieš buvo vienas, susilaikė – 15.

Klaipėdos tarybos sekretorius Modestas Vitkus teigė per penkerius savo darbo metus su tokia praktika susidūręs pirmą kartą.

"Tai yra politinis savivaldybės administracijos direktoriaus veiklos vertinimas. Nes savivaldybės strateginio veiklos plano įgyvendinimo ataskaitai yra pritarta. Iki šiol nėra buvę, kad šiuos du klausimus taryba svarstytų atskirai", – akcentavo M. Vitkus.

Balandžio 12-ąją įvyks paskutinis šios kadencijos tarybos posėdis. Jo metu turėtų būti svarstoma Klaipėdos mero ataskaita.

Pirmasis naujos tarybos posėdis planuojamas balandžio 18-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Alina Velykienė

Noriu pasidžiaugti administracijos darbuotojais, kurie nekviečiami, išdrįso ateiti į tarybos posėdžių salę( kurią beje suremontavo S.Budino iniciatyva) ir palaikyti administracijos vadovą. Žmonių buvo tikrai daug, jie išsakė savo požiūrį tylėdami, plodami, trypdami kojomis, išeidami protestuojant prieš tarybos narių balsavimą, vėliau sugrįždami ir ovacijomis, plodami, apsikabinimais, nuoširdžiai slėpdami ašaras dėkojo už puikų darbą. Už darbą, pagaliau atsigręžiant į paprastą valstybės tarnautoją. Mes ne vergai, tą kalbėjo žmonės, nebereikia mūsų gąsdinti. Tai parodo, kad mes esame išlaisvėję, kad mes turime vertybes ir stuburą ir kad mes nepadlaižiaujame. Buvo keletas, kurie nedrįso ir bijojo, bet tai yra tų žmonių pasirinkimas.

Alina Velykienė

Vakar buvau Vilniuje, deja pasiekė tokios žinios, kad vieno departamento direktorė gąsdino žmones, kad nedrįstų eiti į posėdžių salę, neva išmes iš darbo. Žinote, tai visi apgailėtina, tai sovietinio Lietuvos okupacijos laikotarpio liekana, kuri dar glūdi kai kurių žmonių sąmonėje. Mes laisvi, mes esame Lietuva, ir ką tik norite "kalkite prie kryžiaus", bet šie Klaipėdos miesto politikai, kurie inicijavo interpeliaciją geriausiai Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje dirbusiam direktoriui Sauliui Budinui jau yra "praeitis". Jų nebegerbs niekas

Renata Sen

Jau seniai Klaipėdoje yra tokia valdymo mutacija - miesto tarybai administracija pakiša tvirtinti savo sugalvotus sprendimus, projektus ir t.t. VISKAS TURI BŪTI ATVIRKŠČIAI! Turi svarstyti ir priimti Taryba ir tik paskui pavesti atitinkamoms administracijos institucijoms visa tai realizuoti. O administracijos direktorius turi visam tam vadovauti..KADA SUGRAŽINSITE VALDŽIĄ MIESTIEČIŲ IŠRINKTAI TARYBAI?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS