Klaipėdos taryba paliks pėdsaką? | Diena.lt

KLAIPĖDOS TARYBA PALIKS PĖDSAKĄ?

Kadenciją baigiančios Klaipėdos tarybos nariai per pastaruosius ketverius veiklos metus savo ataskaitose nuolat akcentuodavo "nuveiktus svarius darbus miesto ir miestiečių labui". Nepaisant to, rinkėjai siekė permainų. Tai liudija savivaldybių tarybų rinkimų rezultatai, pagal kuriuos tik trečdalis šių politikų toliau įgalioti dirbti uostamiesčio žmonėms.

Priminė kortų žaidimą?

Po 2015 m. savivaldybių tarybų rinkimų klaipėdiečiai liko iš dalies nuvilti, nes kai kurie daugiausia balsų anuomet surinkę politikai savo mandatus perleido partijų sąraše žemiau likusiems kolegoms.

Į miesto tarybą 2015-ųjų kovą buvo išrinktos Seimo narės klaipėdietės Rusų aljanso atstovė Irina Rozova ir konservatorė Agnė Bilotaitė. Abi jos tąkart dalyvavo ir mero rinkimuose, kuriuos pralaimėjo.

Tačiau Klaipėdos tarybos nario mandato iškart po rinkimų jos atsisakė.

Po pusantrų metų dar vienas Klaipėdos tarybos narys, liberalas Simonas Gentvilas patraukė į Seimą, savo laimėtą vietą miesto taryboje užleisdamas kolegei Jurgitai Choromanskytei.

Tai neabejotinai buvo garsiausia mandato panaikinimo, tiksliau – atsisakymo istorija, nuskambėjusi net ir tarptautinėje žiniasklaidoje.

Dar trys politikai – liberalai Saulius Budinas ir Alina Velykienė bei Rusų aljanso atstovas Aleksandras Michailovas pasirinko pareigas savivaldybės administracijoje, tad savo mandatus taip pat buvo priversti perleisti kolegoms.

Nė neįpusėjus kadencijai, darbo taryboje atsisakė visuomeninio rinkimų komiteto "Puteikis plius" atstovė Ligita Girskienė. Ją po daugiau nei metų pakeitė Mindaugas Gylys.

Na o 2018-ųjų vasarą, įsiplieskus skandalui dėl partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago šmeižto, iš Klaipėdos tarybos pasišalino Lietuvos rusų sąjungos narys Viačeslavas Titovas. Jo vietą užėmė partijos bendražygis Jurijus Šeršniovas.

"Tai neabejotinai buvo garsiausia mandato panaikinimo, tiksliau – atsisakymo istorija, nuskambėjusi net ir tarptautinėje žiniasklaidoje. V.Titovas to mandato atsisakė pats, parašęs prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai, bet tai padarė jau prasidėjus teismo procedūroms dėl šmeižto", – teigė Klaipėdos tarybos sekretorius Modestas Vitkus.

2015–2019 m. Klaipėdos taryboje per kadenciją realiai pasikeitė trys politikai, o dar kelis laimėtus mandatus, nė nepasirodę taryboje, kai kurie laimėtojai perleido kitiems politikams.

Skandalas: anot M.Vitkaus, vienu svarbiausių šios kadencijos įvykių tapo Lietuvos rusų sąjungos atstovo V.Titovo šmeižto kampanija prieš partizaną A.Ramanauską-Vanagą, dėl kurios politikas neteko tarybos nario mandato. (Vytauto Petriko nuotr.)

"Vaikščiojimai" koalicijos viduje

Per pastaruosius ketverius metus Klaipėdos taryboje labai daug kartų keitėsi įvairių frakcijų sudėtys.

Susidarė frakcija "Už Klaipėdą", Jungtinė tarybos narių frakcija, į mažesnius darinius skilo socialdemokratų frakcija.

Su "Klaipėdos" visuomeniniu rinkimų komitetu išrinkti Rimantas Taraškevičius ir Vytautas Čepas buvo vienoje frakcijoje, paskui perėjo į kitą.

"Nepaisant to, kad tų frakcijų nariai migravo, koalicija arba valdančioji dauguma, kaip darinys, liko stabili, niekas iš jos nepasitraukė. Pozicijos ir opozicijos proporcijos nekito visą kadenciją", – pažymėjo M.Vitkus.

Tokių politinių judėjimų tarybos viduje šią kadenciją tikrai buvo išskirtinai daug. Be to, kai kurie politikai pasitraukė iš partijų, su kurių vėliava pateko į tarybą.

Su partija "Tvarka ir teisingumas" į tarybą patekę Aldona Staponkienė ir Artūras Razbadauskas atsiribojo nuo šios politinės jėgos ir jau pastaruosiuose rinkimuose abu dalyvavo visuomeninio rinkimų komiteto "Vytautas Grubliauskas ir komanda" sąraše.

Iš partijos pasitraukė su socialdemokratais tarybos nariais tapę Valdemaras Anužis ir Jonas Sąlyga, dar vėliau iš liberalų gretų – meras V.Grubliauskas.

Nuo utėlių iki himno giedojimo

Be viešos politikų veiklos, savo darbus tarybos nariai kasmet iki balandžio 1-osios už praeitus metus turi įvardyti ataskaitose, kurios pateikiamos savivaldybės tinklalapyje.

Ypač pirmieji dabar jau kadenciją baigiančių politikų nuveiktų darbų aprašymai priminė humoristinio žanro kūrinėlius, kuriuose buvo apstu ne tik logikos, bet ir gramatinių klaidų.

Tačiau klaidas nustelbdavo ataskaitų turinys. Štai prieš kelerius metus liberalas Saulius Liekis džiaugėsi inicijavęs ir kelio duobės sutvarkymą, ir nulūžusio medžio pašalinimą, ir atliekų konteinerio atsiradimą prie daugiabučio, jau nekalbant apie tai, kad politikui pavyko "išmušti" pinigų vaistams nuo pedikuliozės, tai yra utėlių naikinimui.

Tarybos narys pasirūpino, kad parazitams naikinti skirti preparatai pasiektų Šeimos ir vaiko gerovės centrą, Nakvynės namus bei ugdymo įstaigas.

"Šių priemonių toms įstaigoms labai reikėjo. O nusipirkti jų žmonės, kuriems šie preparatai būtini, tiesiog neįstengia. Taigi tie vaistai nuo pedikuliozės, mano žiniomis, buvo labai veiksmingai panaudoti", – tikino S.Liekis.

Jis – vienas iš 10 politikų dar iki šių metų balandžio 1 d. pateikusių savo paskutiniąją ataskaitą rinkėjams, kurioje, be kita ko, paminėjo: "Laisvės gynėjų dienos renginiuose buvau atsakingas už laužų kūrenimą Klaipėdos bendruomenėse. (…) Dalyvavom "Darom" akcijoje kartu su partijos bičiuliais. (…) Liepos 6 d. Žvejybos uosto rajone inicijavau Lietuvos himno giedojimą" (šioje ir kitose politikų citatose kalba netaisyta – A.D.).

Solidžių nuopelnų sąrašas

Kitas liberalas Audrius Vaišvila taip nesismulkina. Jo kiekvienų metų darbų sąrašai – solidūs.

Jo jau paviešintoje ataskaitoje už 2018 m. A.Vaišvila priminė, jog per šią kadenciją miesto tvarkymo srityje atlikti šie darbai: "1.Pempininkų aikštės, fontano bei automobilių aukštės sutvarkymas; 2. Debreceno aikštės ir fontano atnaujinimas. Pėsčiųjų tako nuo minėtos aikštės iki Gedminų g. rekonstrukcija su naujomis automobilių stovėjimo aikštelėmis; 3. Sveikatos centro Taikos pr. (buvusi 3-čia poliklinika) aikštės ir prieigų sutvarkymas", – iš viso išvardyti devyni gerų darbų punktai.

Galiausiai reziumuota: "Visa tai stengiausi daryti eidamas Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininko pareigas."

Kuo pasigirs V.Titovas?

Skandalingai iš tarybos pasitraukęs V.Titovas buvo vienas tų politikų, kurie ne kartą ignoravo prievolę rinkėjams pateikti metinę ataskaitą.

Jis nesiteikė atsiskaityti už 2015 ir už 2017 m.

"Nerandate mano veiklos ataskaitos? Ką darysi, dar nepadariau. Iki balandžio 1 d. reikėjo pateikti? Dar padarysiu. Aš vienintelis nepateikiau? Tai – biurokratinis dalykas, ataskaita apie darbą. Ne aš priėmiau sprendimą teikti tas ataskaitas, aš balsavau prieš tokį dalyką", – dienraščiui tada kalbėjo V.Titovas.

Vis dėlto už 2016 m. jis pateikė pačią ilgiausią – net 25 puslapių rašinį.

Šio jo opuso pagrindą sudarė visų 2016-ųjų tarybos sprendimai, kuriems pritarė ir pats V.Titovas. Nors už šiuos sprendimus jis tiesiog balsavo, bet manė turįs teisę tuo pasigirti rinkėjams.

Savo ataskaitoje V.Titovas neišvengė ir politikavimo, be kita ko, paminėjęs, kad "veiklą vykdau vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Konstitucija, Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymu ir sveiko proto".

Kodėl jis buvo išmestas iš Klaipėdos tarybos Etikos komisijos, V.Titovas ataskaitoje pateikė savo versiją: "Buvau Etikos komisijos narys, bet po to, kai Etikos komisija pripažino mane kaltu dėl to, kad aš 2016 01 28, Klaipėdos išvadavimo dieną, prisisegiau šv. Georgijaus juostelę, principingai joje nedalyvauju."

Formaliai veiklos ataskaitą už 2018-uosius V.Titovas irgi turėtų pateikti, nors jau ir nėra šios kadencijos tarybos narys.

Nomenklatūrinės dvasios poezija

Vis dėlto kadenciją baigiančios tarybos narių ataskaitos, palyginti su prieš tai buvusios tarybos, yra labai nuobodžios, primenančios tik biurokratinį susirašinėjimą.

Esu tas, šitas ir anas, per 2015–2019 m. "dalyvavau, balsavau, dirbau, kalbėjau, susitikau, piktinausi ir dar kūriau eiles aktualiomis temomis".

Tačiau buvo ir išimčių. Štai vienoje tarybos narės Ninos Puteikienės ataskaitoje yra ir poezijos, užgimusios iš politikės siekių prisibelsti į Ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos "sąžinę" dėl Liepų gatvės perėjos sutvarkymo.

"Kvaila ir nepatyrusi buvau, Kai pernai vienu vyru patikėjau; Jis sakė man: "Aš viską padarau, Aš jau tikrai nelaidau žodžių vėjui", – dėstė politikė,

Tai vienas iš penkių politinės satyros eilėraščio posmų, kuriais, anot autorės, ji siekė sugėdinti pareigų neatliekantį savivaldybės darbuotoją.

Tokių "perlų" ankstesnės tarybos narių ataskaitose buvo kur kas daugiau.

Štai ką rašė praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto politikai: "Nors paprastai žmonės sako, kad politikai nieko nedirba ir nedaro, politika yra žodinė veikla, mokėjimas diskutuoti ir įtikinėti."

"Vadovaudamas Jūrinei ir vidaus vandenų reikalų komisijai, prioritetiniu uždaviniu laikau įkvėpti mūsų miestui jūrinės dvasios."

"Dalyvavau visuose 11 posėdžių, kurie vyko 13 dienų."

"Per ataskaitinį laikotarpį įvyko tik vienas Etikos komisijos posėdis, kuriame ir dalyvavau."

"Stengiuosi padėti sportuojantiems."

"Intensyviai aiškinausi Klaipėdos futbolo nuopuolio priežastis."

"Nemažai nuveikta ir bandant išvaduoti miestą nuo vandalų."

"Pirmieji metai prabėgo kaip mėnuo. Manau, kad kitų metų darbo vaisiai bus didesni ir saldesni."

"Formaliai esu Klaipėdos miesto korupcijos prevencijos ir kontrolės komisijos narys, tačiau realiai komisijos darbas nevyksta."

"Ilgai analizavęs situaciją, padariau sau labai aiškią ir, ko gero, vienintelę teisingą išvadą – senamiestį atgaivinti gali tik gilūs ir skausmingi sukrėtimai."

Vis dėlto negalima teigti, kad 2015–2019 m. Klaipėdos tarybos veikloje stokota humoro jausmo, nors tai ir nėra pagrindinis kriterijus, už politikus balsuojant rinkimuose.

Klaipėdiečiai pasiilgo permainų. Tai liudija pastarųjų savivaldybių tarybų rinkimų rezultatai, pagal kuriuos tik trečdalis politikų toliau įgalioti dirbti uostamiesčio žmonėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Ieva

Bet klaipėdiečiai vis tiek už tuos pačius balsavo.. kažkaip įdomiai gaunas

Renata Sen

Taip ir yra - tarybos narių darbai tik popieriuje. Su retom išimtim. O priversti juos dirbti komisijų, tarybų darbe yra beviltiška. (ateina tik pasėdėti ir tarp saves paplepėti..)

...

"Intensyviai aiškinausi Klaipėdos futbolo nuopuolio priežastis."
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS