Kuršių mariose – egzotinė žuvis iš Pietų Amerikos | Diena.lt

KURŠIŲ MARIOSE – EGZOTINĖ ŽUVIS IŠ PIETŲ AMERIKOS

Į nidiškių žvejų gaudykles patekusi egzotinė žuvis sudomino net ir uostamiesčio mokslininkus. Netoli Nidos kopų mariose žvejojęs Alvidas Kazlauskas tikino, jog į tinklus papuolusi nedidelė žuvis iš karto patraukė jo dėmesį.

"Nesu tokios matęs. Iš karto pasidarė įdomu, kas čia įkliuvo. Savų versijų neturėjome, paprašėme žinovų atpažinti, kokia tai galėtų būti žuvis. Gaila jos buvo, nufotografavome ir paleidome atgal į marias", – pasakojo žvejys.

Gero sprindžio žuvis buvo visa marga, ypač – jos pilvas. Pasak A.Kazlausko, jos žiomenys – kaip eršketo.

Nuotraukas apžiūrėjęs Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto jaunesnysis mokslo darbuotojas Julius Morkūnas konstatavo, kad į gaudyklę papuolė egzotinių kraštų žuvis.

"Tai Pietų Amerikos gėlųjų vandenų gyventojas, labiausiai panašus į akvariumuose auginamus šamukus", – tikino J.Morkūnas.

Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyrius vedėjas Saulius Karalius patvirtino, kad tai egzotinė žuvis, veikiausiai paprastasis gerklažiotis šamukas (Hypostomus plecostomus), natūraliai aptinkamas Brazilijoje ir Gvianos regione Pietų Amerikos gėluose vandenyse.

"Neaišku, kokio amžiaus ši žuvis. Tačiau laisvėje ji užauga iki 50 cm. Dažniausiai pas mus šios žuvys auginamos akvariumuose. Kažkam pabodo, tad ir paleido į marias. Tačiau žiemos ji turbūt neišgyvens. Šios žuvys yra tropikų gyventojos, kurioms vandens temperatūra turėtų siekti 21–26 laipsnius šilumos. Šią vasarą, esant tokiems karštiems orams ir Kuršių marių vandens temperatūrai viršijus 20 laipsnių, žuvis galėjo jaustis kaip gimtinėje", – padarė išvadą J.Morkūnas.

GALERIJA

  • Kuršių mariose – egzotinė žuvis iš Pietų Amerikos
Alvido Kazlausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

motas

Ancistrus Dolichopterus

Zelemunčikas

Dabar pats laikas Kuršių mariose pradėti Pietū Amerikos upių žuvų piranijų veisimą.Geriausiai pramoniniu būdu.

džoukas

Gal dingę grundulai mutavo?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS