Loftų erdves sušildė Palangos vaizdai | Diena.lt

LOFTŲ ERDVES SUŠILDĖ PALANGOS VAIZDAI

Buvusiame pramoninės paskirties pastate apartamentus įrengusi klaipėdietė interjero dizainerė Eglė Rekašienė pripažino, jog lofto tipo erdvės negali nežavėti savitumo, išskirtinumo ieškančių žmonių. Architektams, projektuotojams bei interjero kūrėjams tai yra taip pat puiki medžiaga įgyvendinti drąsius bei nemažai išmonės reikalaujančius sprendimus.

Patalpas įgilino

Palangos centre stūksančiame pastate, kuris seniai nebenaudojamas pagal savo pirmykštę paskirtį, E. Rekašienė naujam gyvenimui prikėlė tik dalį erdvių. Kol kas pirmajame statinio aukšte įrengti du panašios stilistikos apartamentai, kuriuos planuojama nuomoti kurorto svečiams. Perprojektuotose patalpose ilgainiui turėtų atsirasti daugiau tokių apartamentų, o dalis ploto bus skirta lofto tipo butams.

Nors numatytų įrengti erdvių aukštis siekė 4,6 m, interjero dizainerės sumanymu, jos dar buvo apie 60 cm įgilintos. Taip buvo išlošta ne tik papildomo aukščio, bet ir atsirado stilingų detalių. Šalia didžiulių langų buvo įrengti laiptukai bei palei sienas suformuotos palangės, po kuriomis paslėptos talpios spintelės.

"Norėjosi išlaikyti ne tik loftų stilistiką, bet ir maksimaliai išnaudoti antrąjį aukštą. Pirmajame apartamentų lygmenyje numatėme įrengti uždarą nuo bendros erdvės miegamąjį bei vonios kambarį, kurių aukštis siekia 2,2 m. Kadangi šios patalpos suprojektuotos po antresole, virš jos dar turėjo likti pakankamai vietos, kad čia netektų vaikščioti susilenkus", – pasakojo kūrėja.

Projektuojant patalpas per du aukštus reikėjo įvertinti ir pačios perdangos storį bei išlikusias gelžbetonines lubų konfigūracijas, kurios vietomis taip pat žemina erdvę.

Išlaikė autentiškus elementus

Nors patalpų projektas buvo iš esmės pakeistas – 51 kv. m ploto apartamentuose atsirado perdanga, suformuotos naujos pertvaros, laiptai, iškirsti dideli ir aukšti loftų stilistiką atitinkantys langai – siekta kiek įmanoma išlaikyti buvusią pramoninių erdvių autentiką.

"Labai norėjome išsaugoti gamybines lubų konstrukcijas, tad jos tiesiog buvo atnaujintos – užglaistytos buvusios išdaužos, taip pat pašalinti išlikę įtvirtinimai pakabinamosioms luboms, – pasakojo E. Rekašienė. – Panašiai ir su plytų kolona – ją nuvalėme, kur reikėjo – paremontavome, impregnavome ir palikome."

Šiai detalei antrina ir pasirinkta plytų imitacijos keramikinių plytelių apdaila virtuvės zonoje.

Nors pirmajame patalpos lygmenyje įrengtas uždaras miegamasis, tačiau su antresolėje įrengtu miegamuoju kambarys dalijasi bendru langu – tarp perdangos ir sienos paliktas apie 30 cm tarpas.

E. Rekašienė pripažino, jog įrengiant šias erdvės prioritetu tapo jų transformavimo, pritaikymo naujoms reikmėms sprendimai. Tuo tarpu modernaus stiliaus interjeras – nuosaikus, jame apsieita be įmantrių, prabangių elementų.

Apartamentuose dominuoja baltos bei natūralių, žemiškų spalvų paletė. Šaltoki betono, stiklo fragmentai derinami su šiltomis natūralaus medžio, minkštomis audinių faktūromis.

Prieskoniai – žaismingos detalės

Kadangi bendrą interjero foną kuria neutralios, nerėksmingos spalvos, buvo žaidžiama įvairiais akcentais, apšvietimu.

Miegamuosius papuošė dizainerės sukurti koliažai iš 7-ojo dešimtmečio fotografijų, kuriuose įamžinti Palangos paplūdimyje pramogaujantys poilsiautojai, o apartamentų svetainėse "apsigyveno" ryškūs didelio formato paveikslai su kurorto vaizdais. Žaismingomis detalėmis tapo ir žali bei raudoni miegamųjų kilimėliai, taip pat margaspalvės naktinės užuolaidos bendrojoje loftų erdvėje.

Siekiant išlaikyti betoninių lubų monolito vientisumą, išsiversta be lubinių šviestuvų – patalpoms pasirinktas sieninis, grindinis apšveitimas, taip pat pastatomi šviestuvai.

"Pati lofto erdvė su industriniais akcentais yra jau savaime graži, originali, tad nesinorėjo perkrauti jos balastinėmis detalėmis. Čia į akis nekrinta net spintos, nes jos suformuotos nišose po laiptais", – pasakojo interjero kūrėja.

GALERIJA

  • Loftų erdves sušildė Palangos vaizdai
  • Loftų erdves sušildė Palangos vaizdai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS